Re: Re: Monotéma - šupinovka ježatá nebo kostrbatá?, 15.10.2015 22:13, Herčus, (Houby)
Zakládám si tu účet, protože ti chci Patriku odpovědět na určení... ano, je to šupinovka ježatá... sám jsem ji prvně potkal o víkendu v přirozené staré svažité bučině... schválně až najdeš při další návštěvě další plodnice, tak k nim přičichni... včera jsem ji demonstroval na přednášce v Mělníku a dával jsem ji očichat veřejnosti a nebyl jsem sám, kdo z plodnic cítil sladkou vůni až pach (někomu to vonělo, někomu ne). Já osobně z plodnic cítím skořicové lupínky, co se zalévají mlékem - Cini minis a jeden posluchač sám řekl, že cítí skořici. Jediná, s kterou by se dala splést, je š. kostrbatá, a ta nejen že vypadá jinak, ale i jinak páchne - taková stuchlina či co. Takže jí máš určenou a to jistě už víš, že je to houba vzácná, vedená v červeném seznamu jako ohrožený druh. Věřím, že bučina přinese ještě další poklady (štítovky například)
.
Asi sem zas tak často nepolezu, ale možná sem přidám pár svých poznatků, abych přidal svou troškou do mlýna, ale čas je ..... (slušně řečeno "manželka od čuníka") neúprosná.