O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:19, Patrik(m), (O přírodě)

Šel jsem prozkoumat tu našu douglaskovou monokulturu, kterou jsem při letních průzkumech okolí objevil. Předpokládal jsem především nález hřibu douglaskového, jako symbiont douglasky (u nás zřejmě jediný) se tam 100% vyskytuje, jinak by tam ta douglaska ani nerostla. Ale zřejmě neměl příhodné podmínky pro tvorbu plodnic, nebo měl, ale já ho tam neviděl. Pod douglaskama v podstatě nic jiného neroste, je to velice nezajímavý ekosystém. Na kraji monokultury jsem našel pod břízou a borovicou lesní alespoň něco zajímavého...Když jsem uviděl ten klobouk, hned mě napadlo, že by hřib douglaskový?

Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:53, basset(m), (O přírodě)

Klouzek douglaskový se prý nejčastěji vyskytuje spíše v parcích.

Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:59, Patrik(m), (O přírodě)

Vím, také douglaska se nejčastěji vyskytuje v parcích...Není moc lidí, kteří by někdy viděli douglaskovou monokulturu, proto ani není žádný nález tohoto hřibu jinde než v arboretách, parcích či zahradách, proto by byl takový objev víc jak bezva...

Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:19, Patrik(m), (O přírodě)

...Ale po otočení plodnice jsem nebyl o moc moudřejší...Má to lupeny? Možná čirůvka kravská, ale co ten prstenec a netypický vzhled třeně? A co nějaký pavučinec? Jenomže mladé plodnice nemají lupeny kryté žádnou pavučinkou, tak co to teda je? Pro jistotu mám exsikát.

Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:24, petras, (O přírodě)

Límcovka?

Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:25, Patrik(m), (O přírodě)

Na ty jsem se taky díval, ale žádná ani vzhledově neodpovídá těm mojím...

Re: Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:26, alesjirsa(m), (O přírodě)

A co límcovka vrásčitoprstenná ?

Re: Re: Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:35, Patrik(m), (O přírodě)

U té mě právě nesedí výskyt a nemá ani takovou plsť na klobouku a je obecně robustnější, ty moje neměly klobouk širší než 8 cm.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 19:00, Tori(m), (O přírodě)

Tu plsť bych brala s rezervou, na první fotce mi připadá spíš jako by ta houba byla něčím napadená nebo odřená. Na druhé fotce zadní plodnice zdaleka není tolik chlupatá.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 19:05, Patrik(m), (O přírodě)

S plstí bych tedy souhlasil, ale i přesto bych trval na tom, že límcovky vrásčitoprstenné jsou obecně robustnější (hlavně mají tlustší třeň a výraznější prsten) a vyskytujou se hlavně na štěpce, protože je to zavlečený druh, ne přece uprostřed lesa daleko od nejbližší dědiny na vlhkém mechatém místě s kupou mechem porostlých klacků pod borovicou, douglaskami a břízou...

Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 20:15, Zdeno(m), (O přírodě)

Límcovka vrásčitoprstenná má dvě varianty. Žlutou a červenou. V osmdesátých letech jsme ji na Liberecku nacházeli na stozích, prý se k nám "přeshraničila" z NDR...Byl to kultivar sadby, která se tam na zahrádkách pěstovala. Ty lupeny mne k ní vedou...Jo a říkalo se jí prý Vinnetou...

Re: Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 21:10, Patrik(m), (O přírodě)

Zdá se, že není jiná možnost.

A budu se ptát dál...Na spadlém kmínku javoru jsem našel tohle, v atlasech jsem však nic podobného nenašel, zdejší znalci určitě vědět budou...

Detail rourek...

Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:27, alesjirsa(m), (O přírodě)

Síťkovec načervenalý ?

Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:38, Patrik(m), (O přírodě)

Já těmhle rourkatým moc nerozumím, ale na ten se mě to moc nezdá...

Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:54, Tori(m), (O přírodě)

Nějaký náznak hnědočervenání otlačených pórů (jako u síťkovce) by tam i byl.

Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 19:01, Patrik(m), (O přírodě)

Možná ano, na slovákách mají taky nějaké fota mladých plodnic, vypadají docela podobně těm mojím...

Re: Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 19:17, chorcheee(m), (O přírodě)

Dadaleopsis confragosa, jasně.

A ještě nakonec jeden zajímavý nález z borky vrby bílé, Salix alba...Helmovka koromilná, Mycena pseudocorticola, EN. V červeném seznamu píšou: Výskyt roztroušeně, nejčastěji v teplejších oblastech. Byla nalezena např. v Novohradských horách, Litovelském Pomoraví, Poodří (lokalita cca 9 km od té moje), Hostýnských vrších, v okolí Brna, na Pálavě a v oblasti soutoku Moravy a Dyje.

Ještě zakončím jednou fotečkou a další budou snad příští týden...

Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 18:55, Tori(m), (O přírodě)

Tyjo, pěkná fotka.

Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 19:01, Patrik(m), (O přírodě)

Díky...

Re: Re: Re: Několik zajímavých nálezů..., 19.09.2015 22:07, Zdeno(m), (O přírodě)

Hm...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30