Re: Re: A pak že nerostou - dnešní poradna MK Choceň, 24.08.2015 22:00, P.T.(m), (Houby)
Prášivky mají vnější okrovku hladkou, ta postupně políčkovitě rozpukává a časem se z plodnice oloupe a opadá a odhaluje vnitřní okrovku, která je dosti odolná a plodnice může vytrvat i do příští sezóny. Pýchavka stlačená má vnější okrovku v podobě oněch zrníček, pod nimi je vnitřní okrovka. Takže zde nedochází k žádnému loupání. Když vezmeme do ruky čerstvou prášivku a zmáčkneme ji, vnější okrovka krásně popraská a začne se odlupovat. U pýchavky se nám to nepodaří. Další důležitý znak je patrný na řezu, prášivky mají pouze plodnou část obalenou okrovkami, která hned přechází v kořínky podhoubí. Pýchavka stlačená má navíc sterilní bázi a mezi fertilní a sterilní částí má oddělitelnou blanku (diafragmu).
Nepřeceňuj poradnové výstavky hub pro veřejnost. Třeba zrovna prášivek je více druhů a určují se podle barevnosti ve zralosti a podle mikroznaků. To v těch pár hodinách, kdy ta výstavka trvá, nikdo neřeší (my v Litomyšli taky ne), běžného houbaře to nějak netankuje (maximálně klasická průpovídky, že všechny pýchavky a prášivky jsou jedlé) a když se někdo hlouběji zajímá, není problém poskytnout podrobnější komentář. Alespoň u nás pak ty houby na výstavce projdou nezřídka desítkami rukou, takže se něco může pomíchat. Omlouvám se za sloh. 