O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Fenykl, 23.08.2015 00:32, Kraken(m), (O přírodě)

Gazela ve Zdenově kvízu napsala: roste prý jen ve Středomoří a na jižní Moravě. Tak mě roste na zahrádce v SZ Čechách, koupil jsem na jaře v Litoměřicích sazenici. Listy a celá rostlina chutná jako pendrek.

Re: Fenykl, 23.08.2015 00:32, Kraken(m), (O přírodě)

Ale musím přiznat, že se mi u něj nevytvořila hlíza, takže ho tam mám jen jako lákadlo pro hmyz. Ale pěstuje se prý jako dvouletka, tak ta hlíza třeba vyroste příští rok...

Re: Re: Fenykl, 23.08.2015 10:01, Zdeno(m), (O přírodě)

Fenyklu jsou dva druhy...Obecný a řapíkatý (sladký, hlíznatý, florentský, levantský...).

Re: Re: Re: Fenykl, 23.08.2015 12:28, Kraken(m), (O přírodě)

Aha, takže já mám ten obecný. Takže nejen, že chutná jako pendrek, ale mám ho taky na pendrek. Doufám, že po dozrání semen mi příští rok neporoste všude po zahradě jako kopr. Ten alespoň využiju.

Re: Re: Fenykl, 23.08.2015 11:39, samotářka, (O přírodě)

Jestli je fenykl dvouletka, tak letos vytvoří semena a potom zaschne.
Jako koření se vždycky používala ta semena. Ty rostliny s bulvami, to je až nějaké moderní šlechtění.
Ale někdy i dvouletky se chovají jako trvalky, případně na stejném místě vyraší opadaná semena.

Re: Re: Re: Fenykl, 23.08.2015 18:55, Zdeno(m), (O přírodě)

Poslední věta je relevantní postřeh. Mnohokrát jsem následující růst považoval za důkaz "trvalkosti". Až později jsem usoudil, že to je čerstvá várka ze semen...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30