O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 17:49, Pavla, (O přírodě)

dnes ráno na benzince koukám, odkud ty opeňky jen znám …

Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 22:01, Tori(m), (O přírodě)

Vzhledem k tomu, co se Blesku občas povede v těch houbařských atláscích, je aspoň super, že na fotce je skutečně opeňka, a ne třeba třepenitka/čepičatka. Jinak sice sviňárna, přetisknout fotku bez dovolení, ale na druhou stranu i trochu kompliment. ;)

Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 17:49, Pavla, (O přírodě)

AHA, to jsou přece ty od Vev.

Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 17:49, Pavla, (O přírodě)

Stejně jako na str. 3 její známý kotrč z pařízku, či loňská vlkova růžovka, kterou novináři "přesadili" do Jeseníků. Kdo nepublikuje, jako by nebyl. Gratuluji tedy všem našim publikujícím "hvězdám"

Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 18:13, basset(m), (O přírodě)

Ještě bych se radši předem zeptal, jak se noviny AHA dostaly k těm fotkám ...

Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 18:33, Honzík(m), (O přírodě)

...to by mohlo být zajímavé.

Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 18:32, vevanek, (O přírodě)

Jéžišmarjá, to čumím. Já nikam nic neposílala. Chci se zeptat. To může kdokoliv stáhnout fotky z internetu a použít v novinách i když s tím nesouhlasím? Už jste se s tím setkali?

Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 18:44, Pavla, (O přírodě)

Vev, já se v tom taky nevyznám, ale pokud napíší, že se na jistých stránkách houbaři chlubí svými nálezy, tak to asi není nic proti ničemu nebo ano? Taky bych byla ráda, pokud tomu zde někdo rozumí, aby nám to objasnil. (I když ... stejně se teď Tebou všude chlubím)

Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 19:26, b.gun(m), (O přírodě)

Pokud pouze napíší, že se na jistých stránkách houbaři chlubí svými nálezy, pak to skutečně není nic proti ničemu.
Ovšem jiná situace nastává, pokud zároveň v článku použijí i fotky z oněch stránek. Aby je do článku mohli použít, museli by získat svolení k takovému užití buď přímo od vlastníků autorských práv dotčených fotek, nebo u licencovaných fotografií zakoupením licence. To, že jsou fotografie vystavené na internetu - a to i třeba bez uvedení autora či copyrightu - neznamená, že jsou volně k užití. Pokud k jejich užití není souhlas, nelze to obejít ani tím, že se pod fotku napíše "zveřejněno na www.istranky.cz", "autor: Nadějný Fotograf" apod. Pokud jde o internet, lze bez vlastnictví souhlasu k užití na fotku pouze odkázat formou přímého odkazu - "www.istranky.cz/fotka_cehosi".
V tomto případě je porušení autorských práv o to závažnější, že fotky byly zneužity ke komerčnímu účelu. Pokud by se chtěl některý z autorů neoprávněně užitých fotek soudit, pak by se v rámci odškodnění přistoupilo k výpočtu poměru ze zisku daného čísla.

Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 20:10, vevanek, (O přírodě)

Díky za fundovanou odpověď. Rozhodně jim napíši ostřejší dopis s dotazem, jak se k fotkám dostali a uvidím co mi odpoví (tedy pokud odpoví).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 21:21, Patrik(m), (O přírodě)

Mně by to ani tak nevadilo, kdyby použili mojí fotku, ale museli by tam uvést buď moje jméno nebo přezdívku a z kterých je to stránek. Jinak bych to řešil z hlediska porušení práva o autorství fotografie, ne kvůli vyplacení peněz jak píše b.gun, ale kvůli tomu, že mně ukradli fotky a použili je pro komerční účely, asi kvůli tomu, aby to měli co nejrychleji (než aby počkali na svolení autora) a taky kvůli tomu, aby mu nemuseli nic platit. Jsou to takové rychle sehnané fotky "bez práce a námahy" a bez ohledu na to, jakou práci si s tím dal sám autor. Právě tohle by mě totiž nasr....

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 23:07, Honzík(m), (O přírodě)

...ať to nazývá kdo chce jak chce,prostě ukradená fotka je a bude ukradená fotka.Žádný jiný název to mít nemůže.Bez ohledu na to komu to dělá reklamu atd. Je to prostě zlodějina a nic jiného to neznamená...

Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 21:42, Zdeno(m), (O přírodě)

Pokud by ovšem autor spor vyhrál...Porušení práv je zřejmě flagrantní, ale výrok soudu zásadní...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 24.08.2015 20:04, Patrik(m), (O přírodě)

...flagrantní????

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 24.08.2015 22:25, Zdeno(m), (O přírodě)

Dotaz, zpochybnění, neznalost? Nevím, kam míříš...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 25.08.2015 19:02, Patrik(m), (O přírodě)

Nevím co to slovo znamená...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 25.08.2015 19:21, Zdeno(m), (O přírodě)

O.K., flagrantní je patrný, viditelný, do očí bijící...Spojení in flagranti, tedy při činu, znají zase milovníci...

Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 19:43, Zdeno(m), (O přírodě)

No, ani bych se nedivil, kdyby noviny protestovaly proti jejich použití...

Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 19:27, b.gun(m), (O přírodě)

Ne, nemůže - viz níže.

Edit: Aha, tak vzhledem ke způsobu řazení příspěvků opravuji na viz výše.

Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 20:10, Honzík(m), (O přírodě)

...takže nenechat se opít suchým rohlíkem a chtělo by to ještě třeba veřejnou omluvu (nejlépe na těch samých místech kde to bylo vytištěno)...

Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 21:49, karelzbrd(m), (O přírodě)

jsem novinář a to, co redakce udělala, je porušení autorského práva a prostě prasárna. Taky jsem na webu našel něco, co se mi hodilo do článku, konkrétní informaci, fotku atd., ale vezmu telefon nebo napíši mail a dovolím se - Basset, Zdeno i Forrest vědí, že nekecám... A zadarmo udělám reklamu tomuto webu, že jako tady najdete to a to. Prostě je to o přístupu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 22.08.2015 22:18, Zdeno(m), (O přírodě)

A jak správně podotýkáš, rádi vyhovíme, ale ten dotaz je slušnost. Mám na to teorii, že si od přírody půjčuji (také se ptám, zda mohu, mlčení je souhlas...) prchavé okamžiky a považuji za samozřejmé, že je předám rád dál, ale to svolení je nezbytné...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 23.08.2015 15:23, chorcheee(m), (O přírodě)

No to jsou tedy čurymrdáni! A víte co je nejhorší? Že nepoužili zřejmě žádnou mou fotografii! . No jak se s nimi teď mohu soudit o podíl na zisku z prodeje tohoto čísla bulvárních novin .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 23.08.2015 15:37, vevanek, (O přírodě)

Dnes jsem do AHA napsala. Pokud se ozvou, budu vás o jejich vysvětlení informovat.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 23.08.2015 16:26, chorcheee(m), (O přírodě)

Větší otázkou jistě je, co když se neozvou (mně lidi běžně neodepisují, protože jsem poměrně invazivní a protože neodepsat na nepohodlnou elektronickou či i písemnou komunikaci je tak snadné...).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 23.08.2015 18:57, Zdeno(m), (O přírodě)

Ba nejjednodušší...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A Vev dokonce plní titulní stránky, 24.08.2015 08:06, b.gun(m), (O přírodě)

Další krok je vcelku logický - odeslání doporučeného dopisu s výzvou dle §40 odst. 4 zák. č. 121/2000 Sb., autorský zákon, k vydání neoprávněného obohacení a náhradě škody z důvodu užití autorského díla (zde navíc ke komerčním účelům) bez vlastnictví licence k takovému užití, a to ve výši XXX Kč, splatné nejpozději k 10.09.2015 na účet číslo xxxxxxxx. A s upozorněním, že v případě neuhrazení závazku ve stanoveném termínu bude přistoupeno k řešení záležitosti soudní cestou, a to včetně navýšení požadavků o uhrazení nákladů soudního řízení žalovanou stranou.
Vyčíslením náhrady škody se dle autorského zákona rozumí cena licence obvyklá v době užití díla vynásobená dvěma.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30