Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 19:13, Patrik(m), (O přírodě)
Něco málo fauny. Než skončí prázdniny, chtěl bych alespoň jednou jít do lesa a příjit se spoustou nálezů askomycetů. Počasí tomu však moc nesvědčí. Tak alespoň trocha fauny. Začneme srncem na louce.
Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 23:03, vlk(m), (O přírodě)
...moc hezký příspěvek...srnec je dost dobrej...a hmyzouni nemají chybu...
Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 19:13, Patrik(m), (O přírodě)
Potom se přesuneme k ostřicovému mokřadu. Na jeho kraji je totiž rozsáhlý porost máty peprné. A na té mátě vidím motýla, kterého jsem si vždycky přál spatřit. Jeho nálezy podle AOPK pocházejí doposud jen z několika lokalit na Jížní Moravě a z okolí Prahy. Na Severní Moravě nebyla až do teď nalezena...
Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 23:56, Tori(m), (O přírodě)
Pokud Patrik myslel "jižní část Moravy" a nikoli "mikroregion [s názvem] Jižní Morava", tak to malé písmeno bylo asi správně, jestli jsem správně pochopila příručku ÚJČ.
Re: Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 11.08.2015 13:44, Patrik(m), (O přírodě)
Samozřejmě že jížní část Moravy. Já ze severní Moravy ani nevím, že tam je nějaký mikroregion Jížní Morava
Jedná se o nesytku roupcovou, Synanthedon vespiformis. Nejsem lepidopterolog, takže o ní víc neřeknu.
Na lužní louce nacházím třeba křižáka pruhovaného. Je vidět, že ty nepůvodní potvory se tu pěkně zabydlely.
Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 21:35, samotářka, (O přírodě)
Že se u nás nepůvodní potvory pěkně zabydlují - když nám v Čechách chybí původní počasí, co můžeme očekávat jiného?
U nás taky
Nějaká pestřenka...
Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 21:39, samotářka, (O přírodě)
Na pestřenkách a jejich příbuzných obdivuji zvláštní tykadla. Prostě nejdřív bambulka, a z toho anténka tak tenoučká, že jí fotoaparát zachytí jen málokdy. Ale na tvojí fotce kousek anténky vidět je.
Re: Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 21:47, samotářka, (O přírodě)
Taky přidám jednu pestřenku s tykadly udělanými z bambulky a anténky.
Re: Re: Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 11.08.2015 13:46, Patrik(m), (O přírodě)
Pestřenky - krásné to dvoukřídlé potvůrky, že? Tady jsou taky vidět ty zvláštní tykadla. Pestřenka sedící na květu zeměžluče, rostliny hojné na lužních loukách podél potoku Setina.
mravenec (asi rod Formica) na vratiči obecném...To už není fotka z lužních luk podél Setiny, tam se totiž vratiče nevyskytujou. (viz předchozí příspěvek).
Jiná blanokřídlá minipotvůrka si čistila křídla na odkvetlém bodláku...
Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 19:35, petras, (O přírodě)
Re: Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 19:59, Zdeno(m), (O přírodě)
Hezký příspěvek...Na hrubku snad přijdeš sám a opravíš si ji dříve než ji Joska označí...
Re: Re: Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 10.08.2015 23:12, Zdeno(m), (O přírodě)
I stalo se...
Re: Re: Re: Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 11.08.2015 10:04, Joska(m), (O přírodě)
Tak pro upřesnění: Původně jsem ty tři chyby rovnou opravil. Když jsem ale došel až k Tvé poznámce, musel jsem vše vrátit, jak to bylo, aby Patrik věděl, "wo co gou"...
Re: Re: Louky podél potoku Setina - fauna, 11.08.2015 23:31, Kraken(m), (O přírodě)
Pěkní hmyzáci i srnec!
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30