Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Pěkné pršavé pondělí přeji , 22.06.2015 17:25, Pavla, (O přírodě)
a děkuji všem za přání i sváteční kytičky. Malé pohoštění v podobě Hlívového mikada se podává v oddělení Recepty. ;) Sice mě mrzí, že nemůžu nabídnout něco z vlastního sběru, ale když u nás je to v lese pořád spíš na houby než o houbách. Zde důkazy - sobotní pidikrásnorůžek,
Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 22.06.2015 17:25, Pavla, (O přírodě)
prťavá houbička s puštěným „okem“ na nožce,
mohla by to být nějaká helmovka?
Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 22.06.2015 17:27, alesjirsa(m), (O přírodě)
Helmovka určitě, otázkou zůstává jaká.
Re: Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 23.06.2015 13:03, vevanek, (O přírodě)
Vím, že vy, mykologové, pojmenováváte houby latinskými jmény. Ale mám prosbu. Nešlo by v závorce uvádět i české jméno, pokud ho houba má, pro nás laiky? Děkuji.
Re: Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 23.06.2015 17:01, Pavla, (O přírodě)
Jste prostě machři, obdivný dík. (Vev, je to prý ta slizká) ;)
Re: Re: Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 23.06.2015 17:17, vevanek, (O přírodě)
To už jsem si našla. Ale PeteN tu chrlí jeden latinský název za druhým. Ještě že máme svůj překladač Basset
Všudypřítomná kropilka rosolovitá,
rážovka rumělková, co jaksi není vůbec rumělková? (pokud určuji špatně, tak mě, prosím, opravte - děkuji),
Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 22.06.2015 17:30, alesjirsa(m), (O přírodě)
Rážovka asi ne, ale nevím, co by to mohlo být jiného.
Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 22.06.2015 18:08, Tori(m), (O přírodě)
Tipuju to na některý z rezavých dřevomorů (případně anamorfu rážovky, ale dřevomor se mi zdá blíž), na němž parazituje jiná houba, např. nějaká masenka (Hypocrea) resp. její anamorfa (Trichoderma). Aspoň řez některým z těch bochníčků (jestli jsou vevnitř černé nebo oranžové) + detailnější foto nebo popis toho šedozeleného povlaku by (možná trochu) pomohly.
Re: Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 22.06.2015 19:26, Pavla, (O přírodě)
Hmm, tady je zřejmě každá rada drahá - víc nepomůžu.
Re: Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 22.06.2015 19:47, P.T.(m), (O přírodě)
Viděl bych to na mladý dřevomor s anamorfou na povrchu stromat. Sleduj vývoj, Pavlo.
široko daleko jediná holubinka namodralá na cimpr campr
Re: Re: Pěkné pršavé pondělí přeji , 22.06.2015 17:35, Véna, (O přírodě)
Chudinka.
a snad polnička raná … (tou přetahuji, vím a omlouvám se). No a teď mi představte kuchaře, který by z takového materiálu připravil něco dobrého na zub.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30