Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 20:20, Pavla, (O přírodě)
i když jsem si myslela, že si v Praze o víkendu k houbám ani nečichnu, opak byl pravdou. Včerejší úlovky byly ze sobotního Petřína, dnešek je z nedělního Žižkova. Rodinná banda mé houbařské nadšení jaksi nesdílí, takže jsem byla nucena fotit za pochodu a nestačila jsem ani nahlídnout pod sukýnku – mohl by to být choroš plástvový?
Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 20:39, alesjirsa(m), (O přírodě)
Na první pohled mě napadl houževnatec tygrovaný. Ale plástvový je asi pravděpodobnější.
Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 20:20, Pavla, (O přírodě)
Všichni pokračovali slušně po asfaltové cestičce, jen já si to namířila jako koza kri-kri rovnou do kopce a do křoví. Odměna byla veliká – můj první síroveček.
A zatímco všichni obdivovali koně se Žižkou, já se rychle vnořila do houští, kde na mě čekal další prvonález. Jupííí!
A další ...
... a další (btw jsem zvědavá, jestli je dneska Jirka našel)
Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 20:40, alesjirsa(m), (O přírodě)
Gratuluji ke všemu.
Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 20:58, vevanek, (O přírodě)
Pěkně sis to užila, gratuluji
No tož fajně Vam to v tej Praze rostě! Doufám jen, že jsem Vás příspěvkem moc neotrávila, stejně jako to umí i tento štědřenec z Vítkova. Patří mezi nejjedovatější zahradní keře, tož si dajtě pozur!
Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 20:37, petras, (O přírodě)
Se maj ti pražáci,všeho víc,větší,první.U nás nic,májovky bych si dal....
Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 20:50, vlk(m), (O přírodě)
...krásný zlatý déšť...
Re: Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 20:56, Joska(m), (O přírodě)
ee...
Re: Re: Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 21:15, vevanek, (O přírodě)
Vlk štědřenec pojmenoval dobře - zlatý déšť. Pro zlatici je to sice vžitý název, ale chybný.
Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 21:57, Martin(m), (O přírodě)
Forsythia sp. je česky zlatice (např. prostřední, evropská aj...), Laburnum anagyroides je česky štědřenec odvislý. Termín "zlatý déšť" je lidovým pojmenováním, které se správností nebo nesprávností moc nesouvisí. Pokud jej použijeme pro kterýkoliv ze jmenovaných druhů, budeme-li rozumět v jaké souvislosti byl vyřčen, bude správně pro obojí. Nad tím už jsem se, coby dendrolog, přestal jakkoliv pozatavovat....
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 23:04, vlk(m), (O přírodě)
...Pravý zlatý déšť - Štědřenec odvislý (Laburnum anagyroides) patří mezi nejkrásnější keře. Statné, opadavé, vícekmenné keře nebo menší stromy mají hladké, beztrnné větve se zelenou na letorostech a s šedohnědou borkou na starších kmíncích. Opravdový zázrak jsou však efektní motýlovité, zlatožluté květy vyrůstající v převislých hroznovitých květenstvích dlouhých až 30 cm (u kultivaru L.x watereri ´Vossii´ dosahuje květenství délky dokonce až 50 cm a hrozen má až 80 květů). Hlavní doba kvetení je druhá polovina května...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 12.05.2015 23:26, Martin(m), (O přírodě)
..."pravý zlatý déšť" by asi celkem pálil, to raději zlaté krupobití, tam by to sice byly projektily, ale chladné... ...jinak to lze ale pojmout i básnicky a podívat se na děšťovou přeháňku se západem slunce na pozadí.... jde opravdu jen o lidový název, který byl různými prameny převzat a citován tak vehementně, že tomu uvěří i Wikipedie. Na co by byl český název "štědřenec odvislý", když už by se měl užívat "zlatý déšť"?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 13.05.2015 16:42, gazela(m), (O přírodě)
Já už se nedivím ničemu
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 13.05.2015 19:33, Joska(m), (O přírodě)
Jsou dvě možnosti: 1) Psali to na tom Internetě... 2) Psali to na Wikipedii... Obojí má asi stejnou váhu z odborného hlediska. No, a pak jsou tací, kteří o tom něco vědí (já to nejsem): Martin, chorcheee...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem (ne)byla na houbách 2., 13.05.2015 19:58, Patrik(m), (O přírodě)
Ano, přesně tak. Např. u nás ve škole se najdou tací borci, co dokážou určit do herbáře jestřábník, Hieracium do druhu a vystačí si přitom jen s internetem. No není to paráda?
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30