O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

májovky nezklamaly, 11.05.2015 17:25, mipera, (Houby)

Včera jsem našla jednoho choroše šupinatého, Aleš mi v URČOVNĚ potvrdil, dnes jsem pátrala po dalších na falešnou dršťkovku. Nic jsem nenašla, tak jsem si odskočila pro májovky a bude pro změnu bílá omajda.

Re: májovky nezklamaly, 11.05.2015 17:40, chorcheee(m), (Houby)

Hele, mohli byste mi prosím někdo popsat, jak má vypadat biotop na májovky? S kolegou lichenologem jsme našli jen dvě červavé před panelákem, jinak na ně, stejně jako na většinu hub, nemůžu natrefit. Zítra asi půjdeme na houby s bývalým spolužákem (ze základky). Ubezpečoval mne, že mu nevadí, když "hovno najdem", že bude rád když mu předvedu aspoň kousek svého biologického mistrovství...... ale to víte, že bych s ním raději něco našel...

Re: Re: májovky nezklamaly, 11.05.2015 18:15, basset(m), (Houby)

Moje zkušenosti, i když jich také moc nemám
- z velké většiny nerostou uprostřed lesa, spíše po okrajích
- nalézám je po krajích lesa pod jasany, trnkami, obecně lze říct pod růžokvětými stromy
- často se najdou i na loukách, kde žádné stromy nejsou, ale jsou tam tzv. čarodějné kruhy ( kruhy tmavé trávy ), ty ovšem tvoří i jiné houby mimo jiné namátkou - čirůvka dvoubarvá, špička obecná, pečárky, ...
- často se najdou v úvozech cest mezi poli, kde jsou právě trnky, jabloně, hrušky
- často se najdou ve starých a opuštěných sadech
- myslím, že vždy na stinných místech s větší vlhkostí

Jedna důležitá poznámka - pokud je najdeš, tak na stejném místě je najdeš i další roky - houba si "drží" místo
No a to je právě jeden z důvodů, proč Ti nikdo neřekne KDE

Re: Re: májovky nezklamaly, 11.05.2015 18:42, Pavla, (Houby)

Taky ráda pomůžu – můj nečekaný nedělní prvonález. Hledej pod šeříky a pod třetí největší bronzovou (jezdeckou) sochou na světě

Re: Re: májovky nezklamaly, 11.05.2015 18:44, MirekK, (Houby)

U nas rostou pod lipami,ale hlavne v koprivach a mezi ostruzinami.

Re: Re: májovky nezklamaly, 11.05.2015 20:23, vlk(m), (Houby)

...já je našel pod trnkama...kamení...pampelky...Vlaštovičník...příjezdová cesta k Radslavské skale...

Re: májovky nezklamaly, 11.05.2015 17:46, mipera, (Houby)

Já je našla letos poprvé úplně náhodou nedaleko rybníka, asi potřebují vlhkost. Kdybych nevěděla od minule, že tam rostou, tak bych je dnes nenašla, byli zarostlé kopřivami a bršlicí kozí nohou.

Re: Re: májovky nezklamaly, 11.05.2015 21:13, chorcheee(m), (Houby)

Díky moc všem za navedení...

Re: Re: májovky nezklamaly, 11.05.2015 22:47, Kraken(m), (Houby)

Můj tutový flek je pod třešní v roklince, co vypadá jako vyschlé koryto potoka. Vlhkost na dně udržuje stín a staré opadané listí. Mladé plodnice jsou pod ním úplně schované. Podél roklinky rostou kromě listnatých stromů hlavně trnky a jiné keře.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30