Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Konečně houby!, 30.04.2015 13:22, Kraken(m), (O přírodě)
Mohl bych to dát třeba jako kvíz a myslím, že ne všichni by věděli. Ale prásknu to rovnou, je to májovka. Třeba někdo bude vědět, proč vytváří takové a ještě víc zdeformované útvary.
Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:20, Tori(m), (O přírodě)
Pěkná obludka. :D Ten knoflík navrchu je pozůstatek klobouku?
Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 20:55, Kraken(m), (O přírodě)
Ne ne, to je klobouk, který už nevyroste.
Re: Konečně houby!, 30.04.2015 13:22, Kraken(m), (O přírodě)
Zadařilo se mi včera navečer, napotřetí na osvědčeném místě.
Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 15:43, vevanek, (O přírodě)
Parádní Ty jsem naposledy sbírala zamlada s tátou v Brně. Tady jsem na ně nenarazila, ale ani bych neměla odvahu je sebrat, protože si nimi nejsem jistá.
Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:24, Tori(m), (O přírodě)
Mně to taky trvalo 2 sezóny, než jsem je začala sbírat na jídlo (= než jsem našla i vláknici začervenalou + nějakou závojenku zpod švestky), u ostatních hub mi stačila 1 sezóna pozorování a obcházení. Jedinou z těch případných záměn, co jsem ještě neviděla, je závojenka olovová, snad se taky někdy poštěstí.
Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:42, vevanek, (O přírodě)
Já jsem našla závojenku olovovou (aspoň mi ji tak určili na webu) vloni pod duby. A když tak na ni koukám, tak se nedivím, že se dá za ni májovka zaměnit
Re: Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 18:47, Zdeno(m), (O přírodě)
Dá, ale koncem dubna teplomilnou závojenku nepotkáš...
Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 20:26, gazela(m), (O přírodě)
Krakene, bezvadný
A o hodinu později, když jsem se pěšky vracel ze servisu, kde jsem nechal auto, v "bordýlku" u zahrádek vykukovaly další!
Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 15:36, Zdeno(m), (O přírodě)
Hezké, zařazuji Tě do kategorie "místní honič se za bednou", kteroužto obětavě a tvořivě vymyslel jeden kolega...
Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 15:43, vevanek, (O přírodě)
Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 15:53, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano, to je vtipná, ale bohužel dosti pravdivá kategorie. I když amatérské houbaře a mykology vlastně neznám (pohybuji se tu krátce) a i když tímto výrokem další lidi naštvu, přijde mi, že jsou více soutěživí a často více konfliktní, než jiní amatérští milovníci přírody! A teď zkuste nehodnotit mě (řekněme, že jsem ještě mnohem horší a uznávám to ), zkuste se nad tím zamyslet jen tak v obecnosti...
Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 23:51, Kraken(m), (O přírodě)
Tak dobře Zdeno, ale ovšem až po tobě! Ale s s chorcheeeho hodnocením se osobně neztotožňuju, i když musím uznat, že pár dost konfliktních jedinců se tu na houbařských stránkách vyskytuje! Ovšem pochybuju, že na jinak zaměřených stránkách by se nenašli...
Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 01.05.2015 18:56, Zdeno(m), (O přírodě)
Každá komunita se časem strukturuje a také velmi pochybuji, že bychom coby houbaři byli nějak jiní. Stačí si třeba uvědomit v čem se liší jednotlivé houbařské weby a je témat na přemýšlení...Najít první houbu v sezoně je doufám o něčem jiném než výřady, je to snaha podělit se o nález a ať nikdo netvrdí, že ho to netěší. Jak bývá zvykem, reptají vždy ti, kteří sami mají nějaký problém...
Jinak ovšem houbově žádná sláva, jen Jidášova ucha po dešti pookřála.
Tak jsem vzal na milost i outkovku pestrou.
Kolem potůčku byla záplava blatouchů.
Prorůstaly jimi čerstvé přesličky.
Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 15:26, alesjirsa(m), (O přírodě)
Všechno super. Dneska jsem se byl podívat na svém májovkovém místě a u nás ještě nejsou. Tak snad už brzy.
Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 15:56, chorcheee(m), (O přírodě)
Krakene a ostatní, mohu vám položit kontrolní otázku? Jak se jmenuje tato přeslička?
Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:10, vevanek, (O přírodě)
Přeslička lesní (?)
Re: Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:12, karelzbrd(m), (O přírodě)
bahenní
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:19, chorcheee(m), (O přírodě)
Tohle bude lesní. I když i bahenní má ozeleňující se plodnou lodyhu. Naopak rolní nebo největší má nezelenou plodnou jarní lodyhu, která po vyprášení spor chcípne a naroste zcela nová asimilační (tzv. letní). No a právě si uvědomuji, že nevím jak to má přeslička poříční (E. fluviatile) .
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:47, karelzbrd(m), (O přírodě)
jo, střílím od pasu, viděl jsem blatouch
Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 23:35, Kraken(m), (O přírodě)
Řekl bych bahenní nebo poříční. Naštěstí to k nim nemám daleko, tak je budu sledovat. Jmenovče, nevzdávej to tak lehce, chorcheee na to taky nemá patent, i když se tak tváří! :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 01.05.2015 09:06, chorcheee(m), (O přírodě)
Patent nemám, ale tohle je lesní, věřte mi .
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konečně houby!, 02.05.2015 23:27, Kraken(m), (O přírodě)
Tak jo, budu ti věřit! Obrázky na netu jsou dost přesvědčivé.
Kolem se procházel párek březňaček.
Ještě dám tulipány ze zahrádky
A kvetoucí višeň.
Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 15:25, Véna, (O přírodě)
Pěkný Karle.
Re: Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:42, machaon, (O přírodě)
...povedená série
Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 20:08, vlk(m), (O přírodě)
...ta druhá fotka je boží...gratuluji...
Re: Konečně houby!, 30.04.2015 16:49, karelzbrd(m), (O přírodě)
tak ten blatouch si spadnul úplně mimo můj cíl...
Re: Re: Konečně houby!, 30.04.2015 23:54, Kraken(m), (O přírodě)
Ale to nemění nic na tom, že je boží. Ten si ten rámeček zaslouží!
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30