Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Je dosti sucho na houby, tak alespoň něco z Hymenopterologie, 26.04.2015 19:17, Patrik(m), (O přírodě)
Ale než se k tomu dostanu, tak dám jeden detail Phaebotryosphaeria visci, kterou už našel i Aleš. Plodnice mají 400 - 550 um.
Re: Je dosti sucho na houby, tak alespoň něco z Hymenopterologie, 26.04.2015 19:17, Patrik(m), (O přírodě)
A těď k té Hymenopterologii, jak se nazývá odvětví Entomologie, zabývající se blanokřídlým hmyzem (Hymenoptera). Na zahradě nám ve velkém hnízdí pískorypky obecné. Tady samička s pylem hledající své hnízdo.
Konečně ho našla a leze dovnitř.
Nemá to však jednoduché, jakmile vyleze z hnízda, příležitosti využijou hnízdní paraziti, kteří vlezou do hnízda pískorypky a nakladou tam vlastní vajíčko. Tady už jeden takový hnízdní parazit (ruděnka obecná) leze do hnízda.
Není však jediná. Dalším takovým hmyzem, který má stejný záměr, je samice nomady obecné.
Pro určování blanokřídlých je velice podstatná i kresba přední části hlavy, ale získat takovou fotku rozhodně není jen tak.
Re: Re: Je dosti sucho na houby, tak alespoň něco z Hymenopterologie, 26.04.2015 20:23, léto, (O přírodě)
Patriku, Tvoje fotky hmyzu jsou super.Hodně se mi líbí.
Re: Re: Re: Je dosti sucho na houby, tak alespoň něco z Hymenopterologie, 26.04.2015 20:41, Honzík(m), (O přírodě)
...jo,Patrikovo hmyzáky obdivuju už dlouho...
Re: Re: Re: Je dosti sucho na houby, tak alespoň něco z Hymenopterologie, 26.04.2015 20:44, MACEK, (O přírodě)
Patriku za tu námahu to stálo. Znám dosti mladíků, kteří se válí po zemi z úplně jiných důvodů a i pro mne dosti ostudných! V tvým případě se válej dál._
Nomada je neposedný tvor a získat těchhle pár fotek trvalo tak hodinu, kdy jsem různě po čtyřech lozil a plazil se a s foťákem různě poskakoval po trávníku, přičemž lidi jdoucí kolem plotu, kteří mě viděli si o mě mysleli bůhvíco! Už překračuju limit, takže zatím. Do příští neděle snad zaprší, protože se chystám konečně zase do lesa.
Re: Re: Je dosti sucho na houby, tak alespoň něco z Hymenopterologie, 26.04.2015 21:20, samotářka, (O přírodě)
Patriku, nádhera. A nomád je letos strašně moc, ale mně se nepovedla vyfotit ani jedna. Jsou strašně rychlé.
Re: Re: Je dosti sucho na houby, tak alespoň něco z Hymenopterologie, 26.04.2015 21:27, karelzbrd(m), (O přírodě)
Patriku, seš borec
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30