O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Něco málo k těm divočákům...., 21.04.2015 09:03, Martin(m), (O přírodě)

Teprve postupnými změnami životního prostředí v důsledku rozšířeného zemědělského využívání krajiny a intenzivního hospodaření v lesích, jakož i vyhubením velkých šelem vznikly velmi příznivé podmínky pro černou zvěř, takže zejména od začátku 18. století začaly její početní stavy v mnoha oblastech střední Evropy prudce stoupat.

Výsledkem tohoto vývoje byl značný růst škod na polních plodinách. V důsledku toho v roce 1766 na území rakouské monarchie vydala císařovna Marie Terezie patent, kterým bylo nařízeno vlastníkům loveckého práva hrazení vzniklých škod. Pro nedostatečný účinek tohoto opatření bylo vydáno v roce 1770 další nařízení o soustředění černé zvěře do obor. Císař Josef II. (1786) přímo zakázal chov černé zvěře ve volnosti a povolil jej pouze v oborách. Ve volnosti měla být černá zvěř jako škodlivý druh hubena všemi dostupnými prostředky bez jakýchkoliv omezení. V důsledku tohoto ustanovení se v následujících desetiletích podařilo v mnohých oblastech černou zvěře ve volnosti téměř vyhubit. Její odlov ve volných honitbách činil zpravidla nanejvýš jen několik kusů. Jako příklad je možné uvést údaje z lovecké statistiky z roku 1935, kdy na území Čech, Moravy a Slezka z celkového počtu 442 kusů ulovené černé zvěře bylo pouze 23 kusů střeleno mimo obory.

Vzhledem k tomuto vývoji označil KOMÁREK (1945) ve vztahu k situaci v Českých zemích černou zvěř za „zvěř minulosti“, která dle jeho vyjádření ve 20. století ve volnosti zřejmě nemá žádnou perspektivu. Tato předpověď se však nenaplnila. Krátce po druhé světové válce začala černá zvěř znovu osidlovat nejprve pohraniční oblasti a postupně pronikala do vnitrozemí.

Re: Něco málo k těm divočákům...., 21.04.2015 09:06, Martin(m), (O přírodě)

V roce 1947 již byli první divočáci loveni dokonce i v některých nížinných oblastech (např. Nové Zámky u Litovle). Zatímco v roce 1946 bylo na území dnešní České republiky uloveno pouhých 26 kusů černé zvěře, činil o dva roky později její odlov 254 kusů. V roce 1982 bylo uloveno 10.233 kusů černé zvěře, o 20 let později její oficiálně nahlášený odlov činil 81.757 kusů a v roce 2008 dosáhl počtu 138.723 kusů (graf). V roce 2010 bylo uloveno více než 140.000 kusů. Vzhledem k tomu, že nadměrný nárůst početních stavů černé zvěře způsobuje velké problémy kvůli vysokým škodám na zemědělských plochách, představuje jejich účinná regulace jednu z nejdůležitějších priorit současného mysliveckého hospodaření.

Zbytek na:"http://www.asz.cz/cs/myslivost/myslivecke-aktuality/vyvoj-pocetnich-stavu-cerne-zvere.html"

Graf. č. 1.: Vývoj lovu černé zvěře na území České republiky od roku 1982

Re: Re: Něco málo k těm divočákům...., 21.04.2015 09:13, mipera, (O přírodě)

Ptám se asi blbě, mohu do včerejšího lesa v létě s dětmi? Chodívala jsem tam několikrát za týden, mám to nejblíž na houby. Když pojedu do jiného lesa, tak to může být stejné.

Re: Re: Re: Něco málo k těm divočákům...., 21.04.2015 09:18, Martin(m), (O přírodě)

Tam bych neviděl problém, jakmile jsou totiž selata mobilnější a samostatnější, obranná pozice se mění na plachost a prasata se stahují na méně rušná stanoviště. Myslím, že jsou i vycepovanější z loveckých sezón a vědí, že s lidmi přijdou problémy, tak se jim snaží vyhnout. Spíše jde o to, aby měla kam....

Re: Něco málo k těm divočákům...., 21.04.2015 09:15, Martin(m), (O přírodě)

Mimochodem, z hlediska etologie druhu je to snad i způsobem lovu (potažmo regulace) našimi zodpovědnými myslivci. Obecně jsou totiž bachyně nastaveny na poměrně vysoký stupeň agresivity, spočívající v obraně stáda, ale i "mateřského práva". Čím starší, tím žárlivější stran práva na mláďata. Regulační odstřel je ale často zaměřen právě na staré bachyně a ty mladší, méně agresivnější jsou pak obskočeny dříve, než by se v hierarchii stáda propracovaly nahoru. Výsledkem pak jsou školky několika bachyň s desítkami selat... to se to pak hezky exponenciálně navyšuje! A teď už ne po desetiletích, ale z roku na rok.... Inu, kdo umí, ten umí.

A takových hroznů se teď sklízí stále více a nutno podotknout, že jde často o plody ochranářské činnosti (teď musím střílet do vlastních řad) v podobě lokální druhové ochrany, kdy není chráněn biotop, ale druh na vymezené ploše. Výsledkem je pak hroutící se lokalita, drcená nezvladatelným rozkladem...

Re: Re: Něco málo k těm divočákům...., 21.04.2015 19:48, Patrik(m), (O přírodě)

Hezké povídání...co k temu dodat...No, divočáky u nás v lese moc často nevídám, setkal jsem se s němi tak třirazy za život (1. u krmelca selata - bachyňu jsem neviděl; 2. jak byli hony, na mě letěl taký velký divočák přímo na mě, já si v klidu fotím, naráz na mě letí pes, že mám málem rozbitý foťák, rychle se zvednu a uteču na instinktivně pole; 3. jak jsem fotil v olšině ascomycety, tak kolem mě proběhlo jedno menší prase, jen se na mě podívalo a má přítomnost mu byla ukradená)...u nás jsou ještě dobří myslivci, tak nám tam ty stavy pěkně udržujou

Re: Re: Něco málo k těm divočákům...., 22.04.2015 02:08, Kraken(m), (O přírodě)

Martine, díky za zajímavé vysvětlení situace kolem divočáků.

Re: Re: Re: Něco málo k těm divočákům...., 23.04.2015 06:45, Zdeno(m), (O přírodě)

Souhlas a výzva k pravidelné osvětě...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30