O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 15:19, Hanýžka(m), (Kvízy)

Karel z Brd se ptal, co by mohlo růst na jeho místečku. Hádanky jsou ze Slovenska, lokalita vypadala trošku podobně jako ta z Karlovy fotky, ale to není rozhodující. Vlastně to není regulérní kvíz, protože ho neohlašuji předem a tak záleží, kdo ho první objeví a může trvat i několik dní. Prostě zrovna mám čas, později ho mít nebudu, tak to sem mrsknu.
1.

Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 15:19, Hanýžka(m), (Kvízy)

Prozradí ji pěkná nožka pod sukýnkou a kdo mě zná, toho nepřekvapí.

Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 15:19, Hanýžka(m), (Kvízy)

2. vzácnost, která udělá radost

3. nenapovídám, bylo by to snadné

4. Velká vzácnost, kdo má nového Hagaru, ten ví. Kdo nemá, bude to mít těžké. Těch druhů podobných je ale pár, střílečka od boku třeba taky pravdu prozradí.

Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 20.04.2015 16:15, chorcheee(m), (Kvízy)

Právě koukám - to je hančina fotka v novém Hagarovi .

A rostlinková, právě kvete

Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 15:23, Hanýžka(m), (Kvízy)

A to jsem psala, že sem přestanu chodit, jedno nemocné ouško dítěte a tady je výsledek. A Chorchee má příležitost vidět fotky hodné silné kritiky. Za tu se ovšem v této spešl soutěži strhávají body. Pochvalami se ovšem body nepřičítají.

Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 16:15, Tori(m), (Kvízy)

Pěkněs to sem mrskla. :D

1. štítovka Romellova
2. Clavariadelphus sp., ale nevím který, zatím jsem je nenašla (pistillaris nebo flavoimmaturus, oba rostou pod listnáči).
3. ryzec syrovinka?
4. Hagaru mám momentálně 3 hodiny vlakem :D , tuhle jsem do něj koukala na Baeospora myriadophylla a příbuzné, které jsou taky krásně barevné, ale tohle by mohl spíš být Cortinarius balteatocumatilis
5. asi třešeň

Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 18:00, Hanýžka(m), (Kvízy)

Když se zbavíš otazníků a vybereš si některé ze svých tipů, zbude ti doplnit 30%. Vybereš-li špatně, budeš mít méně.

Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 18:21, Zdeno(m), (Kvízy)

Dnes měla přednost zahrada...Ta štítovka bude jiná, třešeń bych vyměnil za meruňku, možná i mandlovník, i když je u nás na seweru nevídám...

Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 18:36, Hanýžka(m), (Kvízy)

Když to vezmeš od jihu, budeš mít stejně jako Tori. Je mi ovšem poctou, že se účastníš.

Re: Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 21:55, Zdeno(m), (Kvízy)

Jen přikukuji...

Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 18:57, Tori(m), (Kvízy)

1. štítovka Romellova
2. Clavariadelphus pistillaris
3. ryzec syrovinka
4. Cortinarius balteatocumatilis
5. meruňka
... takže tři z pěti, neva, líp to takhle z hlavy neurčím. Ta fialová potvora je ale pěkná, ať už to je co chce, divnobarevné houby mám ráda. )

Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 19:11, Hanýžka(m), (Kvízy)

60%

Re: Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 21:59, chorcheee(m), (Kvízy)

Tak já nestihl začátek, doufal jsem, že se dozvím aspoň konec. Ale nějak se to zaseklo. Holt kvízy je třeba asi hlásit předem...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 23:15, Honzík(m), (Kvízy)

...nekvízuju,ale ta větev se mi líbí...

Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 15.04.2015 23:14, Véna, (Kvízy)

1. štítovka umbrová
2. kyj herkulův
3. ryzec pásovaný
4. pavučinec modrý
5. višeň

Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 16.04.2015 18:37, Hanýžka(m), (Kvízy)

Véno, nic jsi nezlepšil, právě naopak, máš 40%. Pavučinec modrý není úplně špatný tip, ale není to on.
Tori, zjistila jsem, že ten pavučinec se dá i vygooglit celkem snadno, i bez Hagary máš šanci - a velkou.
Všichni - pokud vím, kytky se dávaly vždy s rodovým i druhovým jménem, ani já nepožaduji méně!
Chorchee- máš také šanci, můžeš ukázat, že něco umíš (a nejen tam, kde tě nikdo neopravuje, protože dřevomilky nejsou zrovna rozšířené hobby).

Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 16.04.2015 18:56, alesjirsa(m), (Kvízy)

Tak já se také zúčastním:
1) Štítovka Romellova
2) Kyj Herkulův (jinak musím říct, že je to opravdu krasavec)
3) Ryzec oranžový
4) Pavučinec nafialovělý (Cortinarius salor) - nového Hagaru nemám, ale zkusil jsem si to najít podle starého
5) Zkusím tu meruňku

Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 16.04.2015 19:23, Hanýžka(m), (Kvízy)

50%. Největší šanci má Tori - ale bojím se, že to vzdala.

Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 16.04.2015 22:13, Tori(m), (Kvízy)

Ani ne vzdala, spíš jsem měla pocit, že určení houby z fotky bez atlasu je dost vzdáleno schopnostem vyhledat podobnou fotku online, rekombinováním x variant vypočítat správnou odpověď, případně jinými nepřímými indiciemi uhodnout kvízmistrovu oblíbenou houbu. Tedy další pokus:

1. štítovka Romellova
2. kyj citronový
3. ryzec syrovinka (netuším, jestli je to foceno hned po říznutí, nebo mléko i bílým zůstalo)
4. Cortinarius eucaeruleus
5. meruňka obecná

Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 17.04.2015 12:33, alesjirsa(m), (Kvízy)

Zkusím ještě jeden pokus:
1) Štítovka Romellova
2) Kyj citrónový
3) Ryzec dubový (jinak už "no idea" )
4) Pavučinec zářivě fialový (Cortinarius eucaeruleus) (Když jsem se ho pokusil vyhledat, tak jsem trochu zabloudil na damyko.info ;) )
5) Meruňka obecná

Omlouvám se za opisování.

Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 17.04.2015 16:07, vevanek, (Kvízy)

1. štítovka Romellova
2. kyj citronový
3. ryzec syrovinka
4. pavučinec zářivě fialový
5. třešeň

Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 19.04.2015 08:53, Hanýžka(m), (Kvízy)

Houby už tu jsou všechny, ale stále čekám na celou a správnou odpověď stromu.

Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 19.04.2015 11:37, Kraken(m), (Kvízy)

1. Štítovka Romellova
2. Kyj citronový
3. ryzec syrovinka
4. Pavučinec zářivě fialový
5. Japonská sakura, jen takový nápad...

Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 19.04.2015 13:59, Hanýžka(m), (Kvízy)

Sakura to není. Správná odpověď už byla načrtnuta a nápověda byla podána hned v prvním období - stačí celé číst.

Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 19.04.2015 14:40, Hanýžka(m), (Kvízy)

Tak co, kdo to konečně rozsekne? Přece to nevzdáte před cílem.

Re: Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 19.04.2015 14:56, alesjirsa(m), (Kvízy)

Já to teda ještě zkusím:
1) Štítovka Romellova
2) Kyj citrónový
3) Ryzec oranžový
4) Pavučinec zářivě fialový
5) Mandloň obecná

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 19.04.2015 16:16, Hanýžka(m), (Kvízy)

90% vítězství se blíží

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lípou , 19.04.2015 20:02, alesjirsa(m), (Kvízy)

Neříkej, že je to vážně ten syrovinka. Sice jsem si to nemyslel, ale zkusím ho, aby už to bylo vyřešené.

1) Štítovka Romellova
2) Kyj citrónový
3) Ryzec syrovinka
4) Pavučinec zářivě fialový
5) Mandloň obecná

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Inspirována Zedem a Karlem z Brd, něco z lískového porostu s lí, 20.04.2015 08:14, Hanýžka(m), (Kvízy)

Výborně, konečně.
1. Štítovka byla jasná, kombinace žlutého třeně a hnědého klobouku nenechá Evropana na pochybách. Pouze Z znejistěl, protože ví, že pracuji i na nových druzích, ale do soutěže by to byla expodpásovka (a navíc ty nové druhy vypadají jinak).
2. O kyji jsem psala, že je to velká vzácnost a barevně jsem vybrala žlutější snímky, přesto se někteří chytili, asi u nich nerostou ani Herkuláci.
3. Syrovinka to je, na akci bylo 5 mykologů, z toho 3 kapacity mezinárodního významu, nikdo neměl stín pochybnosti. Důkazem taky je, že ji snědlo 5 lidí a všichni si pochutnali a to i mlsné jazyky (já).
4. Pavučinec jsem dala hlavně proto, že lokalita byla hodně podobná jako ta Karla z Brd a to by byl superšpek ho najít. Psala jsem o mimořádné vzácnosti, což mohlo napovědět, ale ne zase tak moc. Proto klobouk dolů, že jste rychle zareagovali. Nebo jsem ho dala ještě někam a zapomněla na to?
5. Nápověda od jihu nebyla čtena, jinak by se neobjevovaly další tipy jako třeba třešeň. Komu doma neroste, nemusí ji znát.

Vyhlašuji tedy vítěze. Tady myslím hlavně bodovala trpělivost a tah na bránu spolu s kombinačními schopnostmi. Fotka a blahopřání je tedy pro AlešeJirsu.
Nejvíc však pomohla Tori, bojovala jako tygr, tak jí jednoho tygra domácí výroby posílám.
Zdeno napověděl mandlovník, nikdo mu ale nevěřil, ani on sám sobě, jinak bych nemusela čekat další asi 3 dny. Zedovi věřte, vyplatí se to.
Vevánek věřila Tori, což se taky vyplatí, až na ten strom.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30