O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Jarní houby II., 28.03.2015 09:58, chorcheee(m), (Houby)

Dobré dopoledne,

včera jsem se zase vydal na jarní houby a zase jsem nacházel jen dřevomilky. .

Asi je neumím hledat - nemám je ve woku...

Udělal jsem ale nejspíše prvonález dřevomilky. Nejdříve vás nechám vyjádřit (pokud se někdo vyjádřit bude chtít), pak - až se dnes vrátím z lesa - napíši, co mne tak napadlo. Zatím jsem houbu nijak neurčoval...

Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 10:22, alesjirsa(m), (Houby)

Outkovka řadová ?

Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 15:18, chorcheee(m), (Houby)

Tak to zase ne . Má měkkčí pružnou konzistenci, zajímavě voní a roste asi na jasanu .

Re: Jarní houby II., 28.03.2015 09:58, chorcheee(m), (Houby)

Zde mne jen napadlo, zda by to nemohl být jurášek. Našel jsem zatím jen rakouského a tento mi přijde "trošku jiný"...více tenkostěnný a tak .

Díky a hezký den.

Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 10:20, alesjirsa(m), (Houby)

Pokud byl na lipovém dřevě.

Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 15:13, chorcheee(m), (Houby)

Je to klidně možné, lípy tam v tom bordelišti byly. Ale snad roste i na něčem jiném, ne?

Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 16:03, alesjirsa(m), (Houby)

Nevím, slyšel (četl) jsem, že roste pouze na lipovém dřevě.

Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 16:20, chorcheee(m), (Houby)

To bych si myslel, že nebude úplná pravda. Podobně se traduje, že ohnivec černý roste ponejvíce na tlejících stoncích ostružiníků a většina nálezů, které se tu rychle množí, je z jiných substrátů...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 16:30, Patrik(m), (Houby)

Bez mikroskopu to neurčíš! V úvahu připadá jak rakouský, tak i šarlatový a ty se liší jen mikroskopicky tvarem chloupků na sterilní části apothecia a tvarem výtrusů. Ohnivec jurský vyrůstá spíše od podhorského stupně a nejčastěji na lípových větvích. Od obuchdvuch předchozích se liší počtem olejových kapek výtrusů.
Takže neexistuje, abych tady ještě raz někoho viděl napsat, že je od sebe možné rozlišit všecky tři druhy makroskopicky (i když jurského makroskopicky určit můžeme alespoň na 60% v některých případech)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 17:48, Hanýžka(m), (Houby)

Pokud chceš, doval ohnivce na přednášku, zmikroskopuji jej. Lípu si hoď do oka, jiné stromy údajně nemají šanci.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 18:23, Patrik(m), (Houby)

A kdo zmikroskopuje ty moje?? Nemáš někdy přednášku v Ostravě? Jestli jo ta se těš, přinesl bych ti i jiné houbičky

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 18:41, chorcheee(m), (Houby)

"Takže neexistuje, abych tady ještě raz někoho viděl napsat...".

Patriku, ty budeš drsný pan učitel! Ty budeš za neznalost dávat pravítkem přes prsty, že? .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 19:00, alesjirsa(m), (Houby)

To já mám doma mikroskop (a myslím si, že i docela dobrý), ale zase neumím mikroskopovat.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 19:48, chorcheee(m), (Houby)

Tak mi ho věnuj, prosím. Takto je Ti stejně k ničemu, ne? .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 19:59, Patrik(m), (Houby)

Jestli nemá zvětšení min. 800x tak bude k ničemu i na mikroskopování hub

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 22:43, alesjirsa(m), (Houby)

Na obalu se píše, že má zvětšení 40-1024krát, takže ...

Dobře, můžu se prosím zeptat prozatím na základní otázky ? Mám k pozorování hub pod mikroskopem ještě přidat kapku vody či jiné tekutiny nebo dám část z houby pod krycí sklíčko samostatně ? A jakou část houby mám pozorovat - dužninu, klobouk ... ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 22:53, alesjirsa(m), (Houby)

Abych pravdu přiznal, už jsem ho zkoušel. Zkusil jsem pozorovat výtrusy u několika druhů hub a jediné, co mělo zatím nějaký výsledek, jsou výtrusy jakési korovitky. Ale zatím se v tom dost topím.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarní houby II., 28.03.2015 21:01, Joska(m), (Houby)

A za lajdáckost taky? Zohledňovat tu jeho v gramatice, tak už se ani nenají...

I když na druhou stranu, než se nechat pořád buzerovat od nějakýho Josky, tak už si poslední dobou radši dává setsakra pozor.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30