Re: Re: Barbarství?, 26.02.2015 19:22, Patrik(m), (O přírodě)
Nóó, to si měl takhle nějak odůvodnit hned s těma ohnivcema...Tak ti stručně vykotím svůj názor na tvůj text zas já
jinak máš s tím bulaním stromů pravdu, akorát s tebou nesouhlasím v části ,,Proč chránit něco, co k nám nepatří, nikdy u nás nerostlo..." Vdyť to vůbec nemůžeš vědět, zda to tu před tím rostlo nebo ne...vědět se to dá jen o menšině druhů jako jsou Lecoagariusy, psivky ravenelovi a nebo květnatce archerovi, ale kolik druhů hub tady ročně bývá nově objevených na našem území a považuje se to za vzácnost...vždyť ty druhy tady mohou růst klidně ještě několik desítek let před tím, než je tu někdo zaznamenal a klidně nemusí být zas tak vzácné jak se předpokládá...přece jen mykologové a zájemci o mykologii nemůžou prošmejdit každý metr čtvereční v ČR a proto není divu, že jsem např. minulý rok objevil úplně novou lokalitu kyjanky zakouřené jen pár metru od našeho baráku na kraji hlavní cesty v dědině, přitom už tam mohla růst ještě delší dobu než já vůbec žiju a než jak dlouho se hlouběji o houby zajímám...Dalším faktorem je i to, že i když jednu lokalitu pozoruješ několik let a pravidelně ji kousek po kousku prošmejdíš a i když je ekosystém furt stejný tak ty na tu danou lokalitu přideš po sté a přesto tam najdeš třeba druh nový pro ČR. A proč? Protože ten druh tam může růst třeba několik desítek let, jenomže zrovna bude mít příhodné podmínky k fruktifikaci a ty jsi jediný odborník, který tuto lokalitu navštěvuje...
....Jinač co se týká ohnivců pod tím vedením, přesně tohle byla i má situace, jenomže na tom mém, resp. od kámoša místě jsem už bohužel neměl moc šancí na nález, zbyla tam jen vysušená paseka na kteru pražilo slunko, a tak není pochyb, že i když tam před tím mohly být, tak je určitě tímto zásahem zahubili....
No, to je tak asi všecko, co jsem k tomu chtěl řect...