O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Plodný víkend, 15.02.2015 19:22, Yohaness(m), (O přírodě)

Pokračuji v prezentaci plodného víkendu dneškem.
Ohnivec černý - Plectania melastoma, rozhodně potěšil.

Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:36, alesjirsa(m), (O přírodě)

Ti ohnivci černí jsou krásné houby (i když to samozřejmě jsou všechny druhy ohnivců).

Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:22, Yohaness(m), (O přírodě)

V Červeném seznamu (označen jako EN) se píše:Saprotrof rostoucí na odumřelých větvičkách jalovce, růže a prýtech ostružiníků, na zemi a v mechu ležících nebo v zemi ukrytých, v lesích a při okrajích lesů. V minulosti častěji nalézaný, v posledních desetiletích velmi vzácný. Je znám hlavně ze středních Čech (Český kras) a z okolí Brna, nověji z Trenckovy rokle u Drahonína (Českomoravská vrchovina).

Re: Re: Plodný víkend, 16.02.2015 07:25, Honzík(m), (O přírodě)

...dobrý,ty já skoro miluju(v mládí jsem jednou dostal nějaký cizí hrozně dobrý bonbóny a ty vypadaly podobně)

Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:23, Yohaness(m), (O přírodě)

A potom jarní klasika, ohnivec zimní - Microstoma protractum.
V Červeném seznamu (označen jako EN) se píše:Saprotrof rostoucí z tlejícího dřeva listnáčů ukrytého v půdě. Plodnice vyrůstají koncem zimy a během časného jara v teplých listnatých a smíšených lesích, výjimečně např. i ve smrčině s výskytem bezů, často na mikroklimaticky chladnějších místech, jako jsou např. údolí potoků nebo rokle. Vyskytuje se ve středních Čechách (např. Český kras a okolí Prahy) a na jižní Moravě (např. okolí Brna, Pálava, mezi Vranovicemi a Pouzdřany), v poslední době byl ojediněle nalezen v jižních Čechách (poblíž Třešňového Újezdce na Prachaticku),
nejnověji v CHKO České středohoří (u Nové Vsi poblíž Ústí nad Labem-Střekova, 2006).

Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:23, Yohaness(m), (O přírodě)

Na závěr jedna podivnost, kterou si musím nechat teprve určit, anžto těmto houbám skutečně nerozumím...

Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:24, alesjirsa(m), (O přírodě)

Ostnateček brvitý, nedávno založený do atlasu. Já můžu jenom obdivovat, kam vy na tyto nálezy pořád chodíte.

Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:28, Patrik(m), (O přírodě)

Obvykle do lesa

Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:30, alesjirsa(m), (O přírodě)

No jo, každého Matka příroda obdarovává jinými houbami.

Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:26, Patrik(m), (O přírodě)

Řekl bych, že ostnateček brvitý, nedávno ho dával chorchee do atlasu...už jsem to psal i vedle na houbareni

Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 19:28, alesjirsa(m), (O přírodě)

Hezky jsme se shodli.

Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 21:02, basset(m), (O přírodě)

Mladíci určili dobře

Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 21:27, alesjirsa(m), (O přírodě)

Kdybys ho nepřidal do atlasu, tak bych ho neznal.

Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 22:14, chorcheee(m), (O přírodě)

Ano ano, basset do atlasu né já . Ale von ho určitě ode mě vokoukal .

Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 22:29, basset(m), (O přírodě)

jj, vzpomněl jsem si, že ho mám cvaknutý z loňského ledna

Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 22:34, Zdeno(m), (O přírodě)

Jak jinak...

Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 22:23, Zdeno(m), (O přírodě)

I já se ho tady naučil...Yohaness je borec, když si vzpomenu několik let dozadu na Babu, kód osm, ten posun, ke kterému tady mnohdy k nevoli lenochů vyzývám, je v tomto chvályhodném případu bohatě splněn. Jsem jen občas lehce zmaten zpochybněním dle mne přirozené touhy po lepším výsledku. Ale asi to souvisí s jistým životním a profesním naprogramováním...

Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 22:26, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak každý má jiné priority. Někdo se tu chce pochlubit nálezy, někdo jen socializovat se. Ale pokud tu bude někdo dávat špatné fotky, 3x bych varoval a pak vyloučil . Jo, ale to už bych vlastně byl dávno vyloučen .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 22:54, Pavla, (O přírodě)

Já se chci chlubit nálezy. ;) Např. tahleta chapadýlka mi (vzdáleně) připomínají Yohanessovu podivnost, jenže ... určovat houby ...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 15.02.2015 22:57, Pavla, (O přírodě)

a udělat sjuprfotky ... prostě dokážu, až opadá listí z dubu

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 16.02.2015 14:52, Honzík(m), (O přírodě)

...no,Pavlo,hezký sjuprlistí

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 16.02.2015 19:12, Pavla, (O přírodě)

Díky kémo. Jinak při průzkumu Irfanu jsem si na Tebe vzpomněla, jak si tady nedávno „bručel“ nad padajícími sněhovými vločkami na fotkách. Já totiž objevila „efekt dešťových kapek“, což znamená, že jedni jsou z kapek a vloček na fotkách nešťastní a druzí je tam cíleně počítačově dokapávají. Kapku schíza, ne?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 16.02.2015 19:42, Honzík(m), (O přírodě)

...tohle je ale docela dobrej efekt.Ten by mohly přidávat do editorů.Helele,a znáš efekt slimáka na objektivu?(fotku nemám)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 16.02.2015 00:23, chorcheee(m), (O přírodě)

Jo, tak tohle chlapečku nejde, to je něco sterilního. Řekli mi na fejsbůku, kde sou největší borci .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 16.02.2015 18:08, alesjirsa(m), (O přírodě)

Co je to u té fotky s těmi chapadly podobnými ostnatečkovi brvitému v levém rohu nahoře za houbu ? Hlíva ? Nebo nějaký klouzek, slizák ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 16.02.2015 18:28, Pavla, (O přírodě)

Aleši, Ty nejsi Aleš, ale(š) ... parádní drak ostrozrak. Btw hlíva ;)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plodný víkend, 16.02.2015 19:16, alesjirsa(m), (O přírodě)

Ale nevšimnu si toho vždy hned, nejprve si člověk všimne hlavního motivu fotky, ale když si onu fotku důkladně prohlédne, tak se dá z fotky vyčíst leccos.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30