O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 09:17, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré ráno kolegové,
včerejší kvíz, který se mi moc líbil (zejména sledovat jak neznáte tu rostlinu jarního aspektu hezčích bučin ), je pěknou ukázkou, jak lze vyvolat smíšené pocity. Na jednu stranu jsem byl potěšen, že konečně jednou vše vím už od prvního pohledu, na stranu druhou se ukázalo, že za kriticky ohroženou šťavnatku žíhanou mám možná tendenci označovat o něco hojnější šťavnatku hajní. Ještě jednou si „svou žíhanou“ dovolím vložit a budu vděčný, pokud si o ní něco budete myslet a pokud nezůstanete u myšlenek . Rovněž ocením, pokud mi třeba P.T. nebo Zdeno prozradí, jak se pozná hajní a žíhaná .

Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 11:05, P.T.(m), (O přírodě)

Nedokážu vyjmenovat 5 znaků, kterými se liší. Kolega z klubu ji pravidelně nosí na poradny z Nedošínského háje, tak jsem si jí už asi dokázal dát do oka, každopádně skálopevně jistý jsem si včera nebyl.

Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 09:17, chorcheee(m), (O přírodě)

Pro pobavení vám tu ještě vložím svoji včerejší příhodu z cesty na ten KRNAP. Pozor off-topic! (uvidíme zda basset zase smázne .

Jedu si tak z Brna a zastavím na benzince Formam u Černé Hory. Dám si kafíčko a cigaretu, medituji a přemýšlím, na co se mne budou krakonošovi správci ptát. V tom spatřím velký modrý zásobník s výdejní pitolí a nápisem AdBlue. Logika je někdy zrádná. Právě takovou logikou jsem si již před časem – jak autem míjívám benzinky s nápisem AdBlue - udělal závěr, že v tomto zásobníku je kapalina do ostřikovače. Už ta modrá barva zásobníku a název to přeci evokují. Protože už jsem dlouho kapalinu nedoléval, říkám si „Vyzkouším to. To je dobrý nápad, že to mají takhle točené za 7,9 Kč/l. Je to praktické a za perfektní cenu!“. Do nádržky jsem natankoval 2,3 litru a šel zaplatit.

Pán se v duchu podivoval a naštěstí nezůstal jen u myšlenek. „Co to máte za auto, že přidáváte AdBlue? To většinou přidávaj do spalování kamioňáci“, pravil. A já: „Aha, já myslel, že to je do ostřikovače.“ . Musel jsem se tomu smát. Když jsem dorazil domů, vygooglil jsem si, že to je 33% roztok močoviny ve vodě, který se automaticky dávkuje u vznětových motorů v množství 3 – 7% spalované nafty do spalovacího prostoru, aby se podařilo dosáhnout emisní normy EURO IV nebo vyšší. Jiný význam to nemá. Ta EU jsou fakt zmrdi! Nic, jedu koupit hadičku na vycucnutí ostřikovací nádržky a regulérní směs .

Hezký den všem.

Jo, co je na těchto dvou snímcích je zhruba jasné, že? To bych vás dotazováním podceňoval, myslím .

Re: Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 10:24, Zdeno(m), (O přírodě)

Možná by sis mohl tu náplň do ostřikovače vyrábět sám, jen pozor na poměr...

Re: Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 10:27, vevanek, (O přírodě)

No vidíš, já kytku taky neznám Ale zase vím co je AdBlue (partner je kamioňák) a vím, že ji musí přidávat do nafty, aby se snížila škodlivost výfukových plynů a splnili směrnici EURO 5, jinak by někam vůbec nemohli jezdit. Všichni nemůžou znát všechno

Re: Re: Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 10:59, machaon, (O přírodě)

..tak tak

Re: Re: Re: Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 11:57, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak vyměněno. . Ale ještě to stále po uschnutí zanechává nějaké krystalky močoviny na čelním skle. Bude potřeba ještě jednou vyměnit obsah... Ještě že jsem koupil dva kanistříky...
To mám asi jako trest za to, že se povyšuji nad ostatními a tvářím jako pán Světa .

Re: Re: Re: Re: Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 12:00, chorcheee(m), (O přírodě)

vevanek, machaon: přesně tak, jak říkal Švejk: "Všichni nemůžou být strašně chytří, protože to by z toho pak každej druhej byl úplně blbej" .

Re: Re: Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 19:35, Zdeno(m), (O přírodě)

Á, dědek je najednou partner...To je víc?...

Re: Re: Re: Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 20:25, vevanek, (O přírodě)

To ne, ale každý neví, že mu tak říkám. U nás je to takové láskyplné oslovení. Já mu - dědku, on mně - babčo

Re: Re: Re: Re: Re: šťavnatka žíhaná a AdBlue :), 07.02.2015 20:50, Zdeno(m), (O přírodě)

Sorry, asi jsem použil informaci z naší interní korespondence. Ale co, vždyť je to milé a přátelské...A já murphyovsky dodávám, že nic cizího mi není lidské. Nebo je to naopak?

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30