Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Houbová sobota, 31.01.2015 16:55, alesjirsa(m), (O přírodě)
Ahoj Když nahlédnete do určovny, pochopíte, že dneska jsem zase uskutečnil různé nálezy. Všechny houby, které neznám (ač teď už jsem trošku prohledával atlas a u některých hub už možná tuším), jsou tam; ty, co znám, dám sem. Začnu síťkovcem dubovým.
Re: Houbová sobota, 31.01.2015 18:10, Joska(m), (O přírodě)
Určitě?
Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 18:34, alesjirsa(m), (O přírodě)
No, je pravda, že v rozlišování síťkovce načervenalého a dubového zrovna nevynikám, ale snad ano.
Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 18:35, chorcheee(m), (O přírodě)
Myslím, že snad ne .
Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 18:37, Zdeno(m), (O přírodě)
To není síťkovec dubový...
Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 18:56, alesjirsa(m), (O přírodě)
Myslíte ? Klobouk byl, pokud si dobře vzpomínám, stejný, jako na téhle fotce (to jsou jiní síťkovci). Fotka sice svou kvalitou nijak nevyniká, ale aspoň něco.
Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 19:44, Joska(m), (O přírodě)
Je to samozřejmě síťkovec načervenalý, dubový vypadá zespodu přece jen trochu jinak.
Re: Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 19:48, alesjirsa(m), (O přírodě)
Dobře, ale napřed si je oba budu muset dostat do "woka". Díky za upozornění.
Re: Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 19:50, Zdeno(m), (O přírodě)
Trochu? Viz výše...
Re: Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 19:51, mipera, (O přírodě)
Aleši, tento jsi mi určil jako síťkovec dubový
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 20:10, alesjirsa(m), (O přírodě)
Omlouvám se za nedorozumění. Příště už doufám nebudu takový zbrklý.
Re: Houbová sobota, 31.01.2015 16:55, alesjirsa(m), (O přírodě)
Ve spodní části kmene číhal jeden pěkný pevník chlupatý.
Tyhle třepenitky cihlovité měly očividně špatný konec.
Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 17:36, chorcheee(m), (O přírodě)
Takovouto fotku mám přesně taky, ale že jsou to cihlovky jsem nepoznal . Poznáš je i v tomto stavu, nebo je pamatuješ ještě za živa?
Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 17:48, alesjirsa(m), (O přírodě)
Já si myslím, že by to takhle neurčil nikdo (teda třeba někdo jo, já nevím ). Vím jen, že tu ještě nedávno, když ještě nebyl sníh, cihlovitky rostly.
Na tom jednom pařezu vyrůstají stále nové a nové penízovky. Před týdnem jsem tento trsík, zatím pidi penízovek, viděl a řekl jsem si: "Za týden tady bude krásný trs penízovek." Je vidět, že jsem se nemýlil, ba i jsem dokonce viděl další pidi trsíky pidi penízovek. To zase bude za týden úrodička.
Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 18:40, Zdeno(m), (O přírodě)
Hm, já bych tu fotku ořízl jinak, ten sněhový přepálený flek na mne působí rušivě. Pošli originál, předvedu...
Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 18:57, alesjirsa(m), (O přírodě)
Tady. Na téhle fotce jsou dokonce vidět ty nově rostoucí trsíky.
Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 21:05, alesjirsa(m), (O přírodě)
Kdybych to ořízl takhle, asi bych nic nezkazil, nebo ano ?
Re: Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 22:08, gazela(m), (O přírodě)
Právě naopak. Takhle je to správně
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 22:19, Zdeno(m), (O přírodě)
A hned je to o něčem jiném...Tys to pochopil...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 01.02.2015 09:53, alesjirsa(m), (O přírodě)
Jinak máte nějaké nápady na ty houby, co jsou v určovně ? Ty odpovědi u některých hub, co tam jsou ode mě (jakož to od autora těch dotazů), jsou jenom tipy, když jsem procházel atlas, jinak vážně nevím.
No a nakonec sem dám houbu, tu samou fotku, kterou mi minule chorcheee určil jako ostnatečka okrového. Dnes jsem se u něj zastavil a zjistil jsem, že žádné ostny nemá. A nakonec jsem náhodou narazil v atlase na houbu, u které je dost možné, že tuto houbu představuje. A to je pórnatka krásnopórá. Takže to snad nakonec dobře dopadlo. Přeji všem pěkné zimní nálezy a zase příště.
Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 17:41, chorcheee(m), (O přírodě)
A měla póry? . Máš nějakou lepší fotku? Neříkám, že to není Tvá Junghuhnia nitida, ale zatím se zdráhám uvěřit, že bys byl tak dobrý . Tyhle pórovité povlaky často makroskopicky určit ani nejdou..
Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 17:52, alesjirsa(m), (O přírodě)
Jinou fotku této houby bohužel nemám. Ale drobné póry měla. Toto domnění jsem uskutečnil tím, že u této houby na stránce Houbaření jsem četl, že se vyskytuje na spodní straně spadlých kmenů listnáčů. Všechno zapadá, vážně jsem ten kmen převracel a teprve potom jsem si všiml této houby.
Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 17:57, chorcheee(m), (O přírodě)
Tak jo, vyvrátit se to takto nedá . Jen bacha - že něco roste na spodní straně kmenů není žádný znak. - Kvůli vlhkosti tam roste leccos. Lepší indície je, pokud něco roste na (i) svrchní straně. To dělá třeba struhák blanitý...
Re: Re: Re: Re: Re: Houbová sobota, 31.01.2015 19:19, Honzík(m), (O přírodě)
...souhlas,fuj nacházim i na spodních stranách spadlejch větví a starejch stromů a jsou dost různorodé...Pro mne málo průkazná stopa...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30