O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 17:53, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobrý podvečer,

dnes bych vám rád představil dva (celkem) velké choroše, které jsou určitelné makroskopicky.

Bránovitka mléčná (Irpex lacteus) roste na rozkládajícím se dřevě listnáčů, vzácně jehličnanů. Zde na buku.

Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 17:53, chorcheee(m), (O přírodě)

Má ráda přirozenější pralesovité porosty s množstvím mrtvého dřeva. Já ji poprvé našel právě v PR Coufavá, od kud pochází všechny zdejší fotografie.

Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 17:53, chorcheee(m), (O přírodě)

Bránovitka mléčná je zařazena v Červeném seznamu v kategorii (EN) - ohrožený druh.

A až při hledání a ověřování si informací pro tento příspěvek jsem našel makroskopicky velmi podobný druh - bránovitka severská (Steccherinum ochraceum), která je ještě vzácnější a dá se poznat jen podle přezek na přehrádkách plodných hyf.

Tak vidíte, na začátku nepíši pravdu - ani bránovitku mléčnou v přírodě na 100% nepoznáte.
Všimněte si prosím, že latinsky jde o dva odlišné rody - Irpex a Steccherinum - oba tvořící k nepoznání podobné choroše. No kam ty houby na tu tvárnost chodí, to když vybádám, Nobelova cena (za mír) mne jistě nemine .

Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 18:59, alesjirsa(m), (O přírodě)

Tak to ti držím palce.

Dubovnice střevovitá (Pachykytospora tuberculosa) - latinský název úžasnější nad český a naopak - roste překvapivě na kůře dubů (výjimečně jiných listnáčů). Je celkově poměrně vzácná, ale není v žádném seznamu.

Osídluje kůru a dřevo mrtvých stromů, ale hned v počátečním stádiu rozkladu. V Čechách prý hojněji jen ve středních a jižních Čechách, na jižní Moravě pak rovnoměrně roztroušená.
Ahoj.

Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 18:04, Zdeno(m), (O přírodě)

Kvalitní příspěvek, kvalitní fotky, překlepy opraveny...

Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 18:14, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky! Bych měl asi hned přidat do atlasu, říkám si..

Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 19:02, Patrik(m), (O přírodě)

Chorchee, to je paráda, když si přestal používat blesk a trochu sis prostudoval focení, tak se hned znatelně zvedla úroveň tvých fotek...jo a ...chtěl jsem ti ještě řect, že jsem právě zjístil, jak těžká je fyziologie rostlin, a to jsme teprve začali probírat látkové složení.. ...fakt tě obdivuju, jaký obor si vystudoval...to ta mykologie je určitě jednoduší

Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 19:21, Joska(m), (O přírodě)

muhehe...píše vždycky jeden PAN mykolog. Je docela vtipná tvoje připomínka vůči chorcheemu: ...a trochu sis prostudoval focení.

Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 19:41, P.T.(m), (O přírodě)

Mykologie je jednodušší? Přál bych ti vidět seznam otázek pro zkoušku z předmětu obecná mykologie.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 19:49, alesjirsa(m), (O přírodě)

To by byla docela zajímavá prezentace i pro mě.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 19:57, chorcheee(m), (O přírodě)

To se samozřejmě nedá říci co je těžší a co lehčí, ale fyziologie je asi víc na přemýšlení, mykologie na paměť. A mě jde obojí, no nejsem úžasný, . Ale víte co mi (krom skromnosti) dělá problémy?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 20:09, Zdeno(m), (O přírodě)

"i"? Tady se našinec pořád diví...Muhehe...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 20:09, Patrik(m), (O přírodě)

Pravda...trošku jsem měl dát spíše do uvozovek, bylo by to výstižnější...i když nedokážu hledat ve fotkách druhých, třeba takových jako od chorcheeho, žádné nedostatky, věřím, že si o svých fotkách myslí to samé co já
P.T.. určitě máš pravdu, jen si to zatím nedovedu představit, bo toho o obecné mykologii moc nevím...ale tak třeba jedna otázka z mé učebnice biologie (u hub jsme ještě nebyly):
Každá z buněk tvořící třeň žampiónu:
a.) je haploidní
b.) obsahuje dvě izolovaná haploidní jádra
c.) je diploidní
d.) obsahuje dvě izolovaná diploidní jádra

Už se fakt těším, až se o tom budeme učit...a schválně, kdo ví???

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 20:26, alesjirsa(m), (O přírodě)

Já ani nevím, co to je haploidní, diploidní ...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 20:47, P.T.(m), (O přírodě)

Haploidní jádro má jednu sadu chromozomů, diploidní dvě. Pro ilustraci jedna z těch výživnějších otázek z ob. mykologie: "Popiš složení rDNA operonu u hub. K jednotlivým úsekům uveď míru rozlišení, které poskytují při mol. tax. studiích. Co je to intragenomový polymorfismus v rDNA? Co označuje termín rDNA paralog? Co označuje termín compensatory base change a jak vypadá sekundární struktura rDNA a k čemu je nám její znalost dobrá?"

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 18:39, Patrik(m), (O přírodě)

To je zajímavé, to vypadá spíše jako otázka z genetiky hub ...já bych věděl max. jen, že rDNA je zkratka pro ribozomální deoxyribonukleovou kyselinu, která myslím kóduje v nukleolu buňky ribozomální RNA...tuším, že odpověď by si dokázal rozvinout min. na půl stránky či víc, že?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 19:57, P.T.(m), (O přírodě)

Ba ne, nedokázal k tý genetice jsem se v učení zatím nedostal, takže bych toho mnoho nenapsal. Genetika hub je jinak součástí předmětu obecná mykologie, stejně jako fyziologie, ekologie aj.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 27.01.2015 20:58, Joska(m), (O přírodě)

Mno, mlčochu, pochopils to sice z druhého konce, ale vem to čert... ;)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 11:00, P.T.(m), (O přírodě)

Než to úplně zapadne. U té zajímavé otázky z Patrikovy učebnice je správně za b. Říká se tomu takzvaná dikaryofáze (=dvoujaderná fáze) a je to specifikum hub, jinde tento jev nenajdeme. Začíná to u výtrusů, které mají jedno haploidní jádro(stejně jako třeba spermie nebo vajíčko). Ze spory vyklíčí takzvané primární mycelium, jehož cílem je potkat jiné primární mycelium, s nímž by mohlo splynout. Když se tak stane vzniká sekundární mycelium, takže máme dvě geneticky odlišná haploidní jádra (z každého výtrusu jedno). Například u živočichů by tato dvě jádra hned splynula, ale u hub je to jinak, obě jádra zůstávají oddělená a k jejich splynutí dojde až mnohem později v plodnici. Tam jádra splynou a následně prodělají redukční dělení a vzniknou 4 spory, které mají opět haploidní jádro.

P.S.: Tohle tedy platí u stopkovýtrusných hub, u vřeckovýtrusých je to ještě jinak.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 18:33, Patrik(m), (O přírodě)

No nejsou ty houby fantastické

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 19:41, Zdeno(m), (O přírodě)

Jo, skoro jako lidi. Cílem je potkat...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 19:48, alesjirsa(m), (O přírodě)

Filosofie hub.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 20:01, P.T.(m), (O přírodě)

Zajímavý je, že u hub vlastně naprostou většinu života probíhá pohlavní proces. U lidí je to dost chvilková záležitost. A teď je otázka, kdo je na tom lépe?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 21:39, chorcheee(m), (O přírodě)

P.T. Chválím za zajímavou úvahu! Takové já mívám často také. Ale vzhledem k tomu, že většinu života žiji sám (žádná žena se mnou nebyla schopná vydržet) nikdo je nebere moc vážně. Další zajímavou úvahou jistě může být, proč lidé neberou moc vážně zakomplexované lidi? Vždyť z nich právě se většinou stanou hybatelé Světa - géniové či diktátoři...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bránovitka mléčná a dubovnice střevovitá, 28.01.2015 23:03, Zdeno(m), (O přírodě)

Nó, tady Tě vážně bereme, někdy až moc.. Většinu života máš teprve před sebou. Komplexy si tady doufám nepřiživíš a spíše vygumuješ jiné...Panta rhei...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30