O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 17:45, basset(m), (O přírodě)

teď frčí

Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 17:45, basset(m), (O přírodě)

ve všech velikostech a stáří

můžete se na podívat ze všech stran

velké skupiny jsou také k nalezení

jeden fuj pro chorchee ,velikost cca 4cm v průměru, nevonělo to ani nesmrdělo, ne úplně tvrdé spíše pružné, na pařezu listnáče

Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 18:07, chorcheee(m), (O přírodě)

Takhle přesně podle mne vypadá začínající kořenovník vrstevnatý, ale na listnáči?...Momentík Hagara... strana 358 "...někdy i listnáčů". Tak ano, nevylučoval bych ho .

Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 19:33, Patrik(m), (O přírodě)

Nebo také Velký atlas hub, str. 164....Tého Hagaru si též někdy koupím, asi tu už budu za blázna, že ho ještě nemám, ale asi zjíšťuji, že druhé, opravené vydání se konat nebude...
Ale podle komentářů kritiků se v tom atlase najde spoustu chybných informací a už nepoužívaných názvů...např. co píše Michal Mikšík:
,, Nevím, ale nezdá se mi, že by pan Hagara nerozeznal růžovník od takto typicky vyvinuté plodnice hřibu Le Galové. Kdyby to byla nějaká semixanthoidní forma, tak bych asi tuhle možnost připustil, ale když je to houba s červenooranžovými póry a třeněm červeně síťkovaným a téměř komplet růžovým, tak si myslím, že muselo dojít k záměně. Ta houba přece neodpovídá jeho vlastnímu popisu, nedovedu si představit, že by ji mohl považovat za růžovník. Vedlejší snímek má navíc určený dobře."

Re: Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 20:09, basset(m), (O přírodě)

Patriku, těším se na to, až jednou vydáš svůj vlastní bezchybný atlas

Re: Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 20:17, chorcheee(m), (O přírodě)

Jinak v Hagarovi chyby určitě jsou, to je známá věc (že takovéhle dílo, které si vzal do hlavy, že udělá a nakonec nějak udělal, je nad síly jednoho smrtelníka).

Ale jako přehled většiny našich druhů, které se dají najít, jejich makro znaků (někdy tam píše i mikroznaky) a ekologie je to bezva věc.

Je jasné, že některé skupiny (třeba pyrenomycety) jsou tam hodně díravé. Ale kdo chce dělat houby fakt nějakou skupinu hub pořádně, brzy dojde k poznání, že musí jít do monografií, často anglických...

Re: Re: Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 20:46, Patrik(m), (O přírodě)

K tomuto závěru jsem už došel...ale napřed se musím naučit pořádně anglicky...další věcí je i to, že jsou ty monografie drahá záležitost....např. tady mám jedno doporučení od pana Kešeláka...
Jo a...bassete, máš asi opravdu pravdu...i když pravdou také je, že kdyby chtěl, věřím, že sám by na to nebyl, a četl jsem někde, že se ani s některými rody, kterým příliš nerozumí, neporadil z někým kdo jim rozumí (ale to jsem jen někde četl, možná to nebude ani pravda )...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 20:57, basset(m), (O přírodě)

Já si myslím, že se radil, ale někteří se cítí dotčeni, že to nebyli právě oni. Kdyby totiž dělal revize sám, tak je to při tom rozsahu neproveditelné. Že není v některých případech nejposlednější název - kdy takový stav nastane?

Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 19:49, Zdeno(m), (O přírodě)

Ta barva mi nesedí, co takhle dřevokaz rosolovitý, umí i tuhle barvu a je měkký, kořenovník ne...

Re: Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 20:08, chorcheee(m), (O přírodě)

Myslím, že dřevokaz určitě ne, tady jsou vidět pravé rourky, to on neumí (dělá takový ten "merulioidní" hymenofor, což se dokonce stalo terminus technicus . Řekl bych, že brzy ztmavne...

Re: Re: Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 20:59, Zdeno(m), (O přírodě)

Byl to jen nástřel...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 22:21, chorcheee(m), (O přírodě)

Ode mne taky . Ale tady bych si kořenovníkem byl celkem jistý...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 24.01.2015 22:45, Honzík(m), (O přírodě)

...menší z jiné části pařezu...

a jedny trochu namrzlé jehnědy

Re: Re: Ohnivci, ohnivci, 25.01.2015 12:36, vlk(m), (O přírodě)

...paráda...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30