Re: Re: Re: Re: Re: Re: nedělní výlet..., 20.01.2015 20:36, alesjirsa(m), (O přírodě)
Ale vždyť o to přece nejde, jak ten podmět vypadá v reálu. Sněhuláci taky nejsou živí, a je to rod mužský životný. To samé panáci, ledoborci (jak řekl basset), sendviči, zavináči atd. Životnost rodu se určuje tak, jak jsem to v předchozím příspěvku psal. Vůbec nezáleží na tom, jestli jsou živí nebo ne. Ohnivci - vidím koho, co - ohnivce, jelikož se 1. a 4. pád liší, měl by to správně být rod MŽ - samozřejmě uznávám, že byla do určité míry chyba do příspěvků ten podmět ve tvaru ohnivci nenapsat. Pak samozřejmě člověk neví, zda mám na mysli tvar ohnivci, nebo ohnivce. Kdybych tam ten podmět, klidně i v předcházející větě, napsal, tak by tam muselo být bezpodmínečně měkké "I". (Nebo "Y", pokud bych tam právě napsal tvar ohnivce)
Takže dodatečná oprava: ... Tihle ohnivci se ti ale vážně povedli.
(Ano, máš pravdu, píšu tam o úlovcích, takže lze to považovat za chybu, omlouvám se) Takže příště už tam rovnou zmíním, o jaký podmět jde, aby to bylo jednoznačné. Zkrátka, chybami se člověk učí.
I když u toho, jak tam píše vlk: "klobouk dolů, ti se ti povedli", tam nevím, jestli to lze považovat za chybu. Přeci jen se tam o žádných úlovcích nezmiňuje ani o něčem podobném. Yohaness tam v příspěvku, na který vlastně vlk odpovídá je zmíňka o ohnivcích. Není tam známo, zda je to právě v životném nebo neživotném. Podle mě by tam mohly být obě varianty.