O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Kržatka - albín, 14.01.2015 11:42, Yohaness(m), (O přírodě)

Poslední nález (26.12.2014) minulé sezóny mne potěšil. Jde o albína kržatky, který se nachází velmi vzácně. Položku svižně mikroskopoval pan Vladimír Antonín (Brněnské muzeum), za což mu patří můj dík. Dostal jsem pochvalu a vysvětlení o problematice druhu. Ve stručnosti jde o to, že tento albín by měl náležet ke druhu kržatka zimní - Tubaria furfuracea, ale v současnosti je statut tohoto druhu nejasný, je možné, že i Tubaria hiemalis a Tubaria romagnesiana patří k tomuto druhu. Pochopil jsem to tak, že tento albín náleží k jednomu z těchto druhů, ale zatím se neví ke kterému.
Každopádně plodnice rostly ve třech skupinkách tak po 20 kusech, všechny takto sněhobílé. Rostly v okolí Prahy na podmáčeném místě nedávno (asi loni) vykáceného listnatého lesa, v trávě a mechu z drobných větviček zarostlých v zemi. V okolí různé druhy stromů, hlavně dub, jasan, olše. Byly zcela čerstvé, tento den byl poblíž Prahy posledním dnem bez sněhu, pak napadl.

Re: Kržatka - albín, 14.01.2015 11:42, Yohaness(m), (O přírodě)

jo a tahle sněhobílá barva se fakt blbě fotí...

Re: Re: Kržatka - albín, 14.01.2015 12:55, Forrest Run(m), (O přírodě)

Málo platný, Hanzi, jsi Dítě (Myko) Štěstěny, srdečná gratulka a tenhle rok Tě budu mnohem víc brát na zajímavý místečka, abys mi tam vyčenichal nějaký HouboŠpeky!:-)

Re: Re: Kržatka - albín, 14.01.2015 15:48, vevanek, (O přírodě)

Taky gratuluji . Yohaness ví, co hledá. To my, sběrači, najdeme něco zajímavého jen náhodou.

Re: Re: Re: Kržatka - albín, 14.01.2015 17:49, Zdeno(m), (O přírodě)

A já bych to v prosinci vyhodnotil letmo jako šťavnatku panenskou...To bych si naběhl...

Re: Re: Re: Re: Kržatka - albín, 14.01.2015 19:45, basset(m), (O přírodě)

.. nechtěl si snad napsat voskovku panenskou ?

Re: Re: Re: Re: Re: Kržatka - albín, 14.01.2015 22:06, Zdeno(m), (O přírodě)

Určitě, díky, užívám překonané názvosloví...

Re: Re: Re: Kržatka - albín, 15.01.2015 11:41, Yohaness(m), (O přírodě)

Vevanek: Není tomu tak, byla to náhoda - vedlejší produkt hledané a nenalezené kalichovky půvabné...

Re: Re: Re: Re: Kržatka - albín, 15.01.2015 18:10, vevanek, (O přírodě)

V podstatě jsem měla pravdu, když jsem napsala, že jdeš hledat určitou vzácnou houbu. Že místo ní najdeš jinou vzácnou, to už je navíc. Jak napsal Forrest, jsi dítě štěstěny

Re: Re: Kržatka - albín, 15.01.2015 11:13, Hanýžka(m), (O přírodě)

BRNM děkuje za exsikát a já i ředitel Přírodovědného muzea MZM gratulujeme k nálezu.

Re: Re: Re: Kržatka - albín, 15.01.2015 11:42, Yohaness(m), (O přírodě)

Rádo se stalo.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30