O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 12:03, chorcheee(m), (O přírodě)

Ahojte,

včera jsem byl na luzích "Soutoku", především v NPR Ranšpurk. Přestože jsem bloudil a nakonec mne přepadl soumrak, nafotil jsem toho dost. Nyní upravuji a určuji. Ty fuje vás asi nebudou zajímat, ale zítra dám alespoň pár askáčků pro Patrika. Nyní si dovolím jen pár náladoveček z minulotýdenní procházky do Pelin.

První je výzva pro Basseta & Zoner. Labuť s přepáleným krkem (často ve všech kanálech). Myslím, že s tím ani Zoner nic moc zázračného neprovede, ale nechávám se rád překvapovat .

Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 12:34, basset(m), (O přírodě)

.. zkusil jsem to stáhnout a odstranit přepaly, ale ten obrázek už není originál, má jenom 150kilobyte. Z toho se už moc nedá vykouzlit. Možná z originálu by to šlo tak nějak šlo. Zkusit se má všechno (, pokud u toho člověk nezemře) Máš mail.

Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 12:45, Honzík(m), (O přírodě)

...z tohohle to opravdu nejde,zkusil jsem to taky

Re: Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 12:49, Zdeno(m), (O přírodě)

No, já bych to řešil už na začátku více verzemi snímku...Fotím-li bílou, začne mi v hlavě blikat kontrolka...

Re: Re: Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 13:03, Honzík(m), (O přírodě)

...z originálu by se něco vykouzlilo,ale ta bílá je fakt sakra potvoraHlavně je to fakt mrňavý...

Re: Re: Re: Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 13:07, chorcheee(m), (O přírodě)

Vidíte - já vrchní teoretik jak jsem se v praxi zas nachytal . (nebutu lhát, že jsem tu fotku udělal schválně blbě pro didaktické účely )

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 13:18, basset(m), (O přírodě)

.. měl jsi zastínit rukou

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 14:53, Zdeno(m), (O přírodě)

V tom případě potlesk za provedení pomůcky...

Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 16:10, basset(m), (O přírodě)

Chorchee, nějak se mi při pokusu o odstranění přepalů smekla ruka

Re: Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 17:32, chorcheee(m), (O přírodě)

Re: Re: Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 17:44, Zdeno(m), (O přírodě)

No, co, jednorožci jsou u nás, na seweru, vcelku běžní...

Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 16:40, léto, (O přírodě)

V histogramu jsi měl žlutej trojúhelník s vykřičníkem.To znamená moc světla.Ztlumil jsem to na +100.Ovšem Basset měl pravdu.S tak mrňavým souborem se toho moc dělat nedá.Po ztlumení by to chtělo znovu vyvážit bílou, před ostatníma úpravama samozřejmě.

Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 18:10, chorcheee(m), (O přírodě)

Mrňavým souborem to není - ani s originálem neuděláte o moc víc...

Zbývá vysvětlit, jak se mi mohlo stát něco takového, když mám tak úžasný EXR Fujifilm, o jehož nedozírném dynamickém rozsahu jsem zde již 2x básnil včetně ukázek .

Většinou používám DR 400, který má zvášený dynamický rozsah a přepaly by asi na této fotce byly, ane ne tak tragické. Nojo, ale zjistil jsem hroznou věc. Když fotím a je málo světla (houby v lese), brutálně to přeexponovává. I když postupně ubíráte EV, např. na -1 je to stále přesvícené a najednou, třeba při - 1 a 1/3 je to zas podexponované. Přitom reportovaný čas se mění podle nastavení EV (tedy např. o tu 1/3, což by nikdy nemohlo mít takový velký skokový vliv. Prostě soudruzi tam mají někde chybu ve firmware. Jakmile se nastaví základní DR100, je vše v pořádku.

Karelzbrd má Fuji HS50, zajímalo by mne, zda se mu to chová stejně...

A to je přesně tato situace. Na labutě jsem si zapomněl DR na základní tedy nízké hodnotě.

Toto má být ale jen technické líčení, nikoli omluva mé blbosti . Jasně, že kdybych byl co k čemu a snížil si EV před focením labutí, dá se to i bez speciálních technických fines (za cenu o něco většího šumu v tmavých částech) .

Re: Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 18:49, basset(m), (O přírodě)

.. a nebude chyba v chorcheeware ? Dal jsi tomu foťáku dost zabrat, v EXIfu to je vidět. Kombinace:

ISO 100
kompenzace expozice -1/3
program expozice - s preferencí clony
clona - 4.5
režim expozice - automatická expozice
vyrovnání bílé - ruční
světelný zdroj - stín

Nastavil si natvrdo, co má dělat, a on si s tím neporadil. Je otázka, jestli si po něm nechtěl něco, co nedokáže, a jestli by si neporadil sám ?

Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 18:51, vlk(m), (O přírodě)

...taky pokus...

Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 12:03, chorcheee(m), (O přírodě)

Ještě jeden průhled z opukových věží Pelin...

A nyní Choceň za zapadajícího zimního sluníčka, kdy je žlutá ohnivější ("Poslední požár kvapem hasne i nebe jenž se růžojasné, nad modrými horami míhá...") a modrá hloubější ...

A rozloučím se - abyste mne neutloukli, že jsem přidal jen fotografie bez houbové tématiky - přeci jen jednou houbičkou z Ranšpurku. Určil jsem ji jako pevník žlutookrový, ale jistý si nejsem. Co myslíte, není to spíše pevník bledookrový?

PS: Toto je foceno doma s moji domorobo makro předsádkou. Vidíte, že kreslí ostře až do kraje (fotografie není oříznuta), takže jsem vyrobil plnohodnotný produkt .

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30