Re: Re: Choceň (Ranšpurk ještě ne) :)., 11.01.2015 18:10, chorcheee(m), (O přírodě)
Mrňavým souborem to není - ani s originálem neuděláte o moc víc...
Zbývá vysvětlit, jak se mi mohlo stát něco takového, když mám tak úžasný EXR Fujifilm, o jehož nedozírném dynamickém rozsahu jsem zde již 2x básnil včetně ukázek
.
Většinou používám DR 400, který má zvášený dynamický rozsah a přepaly by asi na této fotce byly, ane ne tak tragické. Nojo, ale zjistil jsem hroznou věc. Když fotím a je málo světla (houby v lese), brutálně to přeexponovává. I když postupně ubíráte EV, např. na -1 je to stále přesvícené a najednou, třeba při - 1 a 1/3 je to zas podexponované. Přitom reportovaný čas se mění podle nastavení EV (tedy např. o tu 1/3, což by nikdy nemohlo mít takový velký skokový vliv. Prostě soudruzi tam mají někde chybu ve firmware. Jakmile se nastaví základní DR100, je vše v pořádku.
Karelzbrd má Fuji HS50, zajímalo by mne, zda se mu to chová stejně...
A to je přesně tato situace. Na labutě jsem si zapomněl DR na základní tedy nízké hodnotě.
Toto má být ale jen technické líčení, nikoli omluva mé blbosti
. Jasně, že kdybych byl co k čemu a snížil si EV před focením labutí, dá se to i bez speciálních technických fines (za cenu o něco většího šumu v tmavých částech)
.