O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 08:33, chorcheee(m), (O přírodě)

…ale měl jsem jinou zábavu a protože se také týká hub, napíši vám.

Na Silvestra jsem se probudil s lehkou pravostranou bolestí v krku. Říkal jsem si "to přejde". Nepřešlo. . Ten den jsem se ještě byl tradičně projít, podívat na ohňostroj a ulehl. 1. letošní den pravá mandle a uvula natekly, což mne další den, vida že je pátek, donutilo jít k lékaři (vinou ztenčeného průřezu hrtanové branky mi už moc nebylo rozumět ).

Lékař se mi podíval do krku a říká “Pozor, to by mohl být absces – pokud se nezačne rychle zlepšovat, je to na léčbu na ORL”. To už jsem si před návštěvou odborníka načetl – když se zánět z mandle začne šířit do okolní měkké tkáně, říká se mu abscess, většinou se rozřízne a drénuje. MUDr. Tomek asi správně vytušil, že by mne hospitalizace na ORL netěšila a po zbytek vyšetření o abscesu nemluvil (i když to asi peritonziliární zánět už byl).

Zato povídá “Sestřička vám teď vezme kapku krve - můžete si vybrat z kterého prstu - a podíváme se, zda je to na antibiotika”. Tak se také stalo. Krev si z mého prstu kapilární elevací nasála tenká skleněná trubička a tu šoupli do strojku velikosti menší stolní tiskárny. Strojek chvilku chroustal a pak MUDr. Tomek senior (v této ordinaci pracuje i jeho syn Jiří, také sympaťák) pokračoval: “Když tam bude řekněme 30 CRP (C-Reactive Protein), antibiotika bych vám babídl, při třeba 5-8 je to bezpředmětné” (jak jsem si později zjistil, při virových infekcích, na které ATB jak známo nezabírají, se hladina této bílkoviny zvyšuje jen nepatrně). Strojek dochroustal a ukázal CRP 70. “Tak toto je na léčbu antibiotiky” uzavřel pan doktor.

Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 08:33, chorcheee(m), (O přírodě)

Sedli jsme si opět naproti sobě ke stolu a doktor vytáhl ze stojánku červenou fixu řka: “Streptokoky, které nejčastěji způsobují angíny dělají v puse takovouhle cihlově červenou barvu a to vy nemáte. Místo penicilínu, zkusíme spíše cephalosporin, třeba Xorimax.
Tak zdá se, že konečně praktický lékař, který se skutečně orientuje. Spíše jsem se ve svém rodném maloměstě vždy setkával s těmi, kteří vědí hovno (= méně než já) .

Právě beru 3. tabletu Xorimaxu 500 (nejsilnější, bere se po 12 hodinách), nemám již horečku, krk téměř nebolí i když pocit cizího předmětu tam stále je. Nateklé tkáni samozřejmě bude nějaký čas trvat, než se zbaví přebytečné vody a nabude původního objemu. Na druhou stranu se zdá, že antibiotikum zabralo a zlé bacily promptně eradikovalo. Snad už se nebude muset řezat... A kdo vymyslel antibiotika? Ano, houby – a jsme u tématu . Hezký začátek roku všem!

Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 13:28, Forrest Run(m), (O přírodě)

Get well soon, Dude!

Dovolím si opravit jednu nepřesnost, absces je dutina vyplněná hnisem, vzniklá v důsledku zánětu, může bejt v podstatě kdekolif po těle.

Na potíže s krkem a mandlema zvláště nedám dopustit na domácí propolisovou tinkturu od našich fčeliček.....zanícený tonzilly za pomoci uchošťoury v intervalu půl hodky natírat přímo neředěnou 40% tinkturu-uvidíš sice fšechny svatý, ále čepy do několika hodin samovolně vypadají a malý abscesy se "zatáhnou" a větší rychle uzrajou a vyvalej se, jak se sluší a patří, ven, a né dovnitř do krevního oběhu, kde by mohly působit další trable.

Zkus kloktat teplej výluh z řepíku, ten je sqělej, můžeš přisypat i špetku heřmánku a šalvěje.
A taky se nadopovat vysokejma dáfkama vitamínu C....den či dva klidně i 2-3gramy...rozložit do 5 denních dávek spolu s nějakým přírodním céčkem(kvůlivá efektivnějšímu fstřebávání)...dokonalej zdroj je třeba studenej výluh šípku, případně kiwi a grep.
No a že třeba hlíva a nebo šií-také maj blahodárnej vliv na imunitu, to určitě víš(prubni s nima třeba lazáně nebo smetanovou polífku)....no a pak by(mimo protokol) taky blahodárně působil patnáctiletej panenskej poševní sekret, ále kde ho vzít a nekrást, že?
A taky by nás za to naše přítulkyně asi moc nepochválily, žeáááno?

P.S.: Je dobře, že jsou ještě schopný a zkušený praktický doktoři...zrovna nedávno jsem četl moc zajímavý povídání o profesorovi Thomayerovi, kterej dokázal určit diagnózu jen tím, že se na pacienta pozorně podíval.

Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 13:47, chorcheee(m), (O přírodě)

Děkuji, za opravy a doplnění. Antibiotika opravdu zdá se zabrala!

Ale příště rád zkusím něco alternativního. Nejvíce mne zaujal ten "patnáctiletý panenský poševní sekret". .

Jo a prosímTě, to teda znamená, že poté, co Ti ho panna (jakéhokoli věku) věnuje, musíš ho ještě někde 15 let skladovat, než je účinnej?

Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 16:31, basset(m), (O přírodě)

.. odjakživa se říká, že na angínu jsou nejlepší dámská stehna okolo krku

Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 18:07, Forrest Run(m), (O přírodě)

S tím sekretem z Virgo intacta je to jako se fčelí mateří kašičkou-žádný skladování, funguje jeapouze recentní!

Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 20:09, vlk(m), (O přírodě)

...čéče je to od ucha až po močák i na Lymskou boreliózu...brutální dryák...

Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 13:35, Forrest Run(m), (O přírodě)

Si o profesorovi Thomayerovi ještě dovolím ocitovat:

"Originální byl též svými blicdiagnózami (bleskovým rozpoznáním choroby), které mu umožňovalo jeho pozorovatelské nadání. Jednou čekal v ambulanci s celou suitou na pacienta, a když ho přivedli, podíval se na něj a ihned diktoval diagnózu: suchý zánět pohrudnice, pravostranný. Klinický štáb ztuhl úžasem: „Pane profesore, jak je to možné?" „Jak je to možné?" opakoval Thomayer. „Lékař se musí umět koukat. Především vidím, že pravé rameno nemocného se při dýchání nezvedá. Běží tedy o plicní pravostranný proces. Za druhé vidím, že tvář není horečnatá, pacient je dobře živený a nekašle. Nemůže to tedy být nic jiného, než pravostranný zánět pohrudnice." Ambulancí zazněly uctivé výbuchy obdivu. „A za třetí jsem toho nemocného vyšetřoval včera ve své soukromé ordinaci," dodal profesor. Humorný cynismus nemohl z důstojné vědeckosti učitelovy nic setřít."

"Až přehnaný byl jeho vztah k Šumavě a k okrajovým oblastem Čech. Jako rodilý Chod byl přesvědčen, že kulturní a intelektové bohatství českého národa pochází odtamtud. Dokonce to byl on, kdo podnítil Aloise Jiráska k napsání Psohlavců.
Pohrdal (a dával to najevo) obyvateli středních Čech. Vymyslel pro ně výraz DEMENTIA MESOBOHEMICA (středočeská zblbělost), který často používal. Traduje se, že když některý student při zkouškách neuměl, vždycky se ho zeptal, odkud je. Když se dověděl, že ze středních Čech, triumfoval."

Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 13:48, chorcheee(m), (O přírodě)

No to je krásné. Forreste, jsi dějinopisec?

Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 16:33, Forrest Run(m), (O přírodě)

Já dělám do fčel!

Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 18:28, Zdeno(m), (O přírodě)

On ja jako Jára Cimrman, takže dějinopisec taky, ale medicinské historky jsou pokladem a studnicí moudra a inteligentního humoru...Třeba ty hodně známé od dr.Káše jsem uměl téměř nazpaměť...Samozřejmě je už nemám, protože jsem vždy své nejlepší knížky půjčoval nejlepším kamarádům...Takhle jsem přišel třeba o Otu Pavla a třeba noty Jaroslava Ježka s originálními texty...

Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 16:57, Forrest Run(m), (O přírodě)

Přátelé, Kamarádi, omlouvám se za offtopic téma, nicméně toto je opravdu vyjímečná záležitost: Dnes bude na ČT2 francouzkej kultovní film "Nedotknutelní"

Cituji z Televizionáře: "Nedotknutelní. Hit, který vyrostl z ničeho, jen z nadšené internetové šuškandy publika, až k rozměru zázraku.

Podle hlasování fanoušků na csfd.cz je to devátý nejlepší film všech dob, celosvětově vydělal půl miliardy dolarů, v rodné Francii měl historicky druhé nejvyšší tržby, dostal Českého lva pro nejlepší zahraniční snímek roku 2011 a další třicítku cen v zahraničí."

Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 18:36, Zdeno(m), (O přírodě)

Ano, na ČSFD má film Intouchables neuvěřitelných 91%...Skvělá podívaná pro fajnšmekry a lidi, co se na svět dívají přes znaménko plus...

Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 21:27, Honzík(m), (O přírodě)

...von ten Forresťák fakt dělá do fšeho

Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 22:13, chorcheee(m), (O přírodě)

No, jako já, taky dělám do všeho a nikdo to nedoceňuje. Forreste, doceňují Tě lidi? Víš, abych zjistil, jestli je to normální, nebo něco dělám špatně .

Film jsem dokoukal - pěkný, ale čekal jsem že bude ještě neotřelejší...

Re: Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 22:19, Joska(m), (O přírodě)

A není to prostě jenom tím, že spousta z nás na to prostě a jednoduše nemá, aby takové, jako jsi Ty, Forrest, ale časem i mlčochherp nebo alesjirsa, docenila? Spíš se dočkáš vycenění. A tak prostě oceníme zlomek toho, co by se zrovna Tobě líbilo.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 04.01.2015 18:06, chorcheee(m), (O přírodě)

Joska: Děkuji, takovéto vysvětlení se mi celkem zamlouvá . Každopádně je tu hezky a obohacujícně! Před pár dny jsem se na Tvé doporučení zaregistroval do té skupiny na FB a jsem z toho neštastný..co tam ty pipinky řeší! Těch příspěvků, co hned sedimentují a nedají se sledovat...a kdyby daly, je to ztráta času. Nechci být hustý a poslat ty pipinky co nevědí, že u nás v lese roste kalina (a pak se stydí a smažou to) do prdele a hned tam skončit - jsou tam fakt někteří borci - ale je to vážně vysilující orientovat se tam a nenechat se udupat těma nejblbějšíma, kteří - jak to tak bývá - jsou samozřejmě nejhlasitější

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 04.01.2015 18:09, Joska(m), (O přírodě)

Nijak se Ti nedivím, dal jsem Ti ten odkaz kvůli L.Z., jinak je to takový Blesk v malém...
(Koukám, že ta reakce byla taky blesková...) ;)

Re: Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 22:36, mipera, (O přírodě)

Mně se to líbilo hodně, díky za upozornění, jinak bych přišla o tak krásný film.

Re: Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 22:46, Zdeno(m), (O přírodě)

Stačilo, byl to koncert francouzského Dustina a velmi hodnotný příspěvek k pohledu na xenofobii...Holt žabožrouti ty filmy umějí...

Re: Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 03.01.2015 23:08, Zdeno(m), (O přírodě)

No, někteří na jiných webech ho skoro zbožňují...Ale to jen koresponduje s názorem Josky níže...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 04.01.2015 08:57, Zdeno(m), (O přírodě)

Musím opravit-výše...

Re: Re: Re: Re: Re: A já na to včera zapomněl..., 04.01.2015 12:28, Forrest Run(m), (O přírodě)

No tak určitě, Draku, aneb :"Žádejte svůj podíl na sebezapírání!"
Myslím si, že kdo mě zná, tak si na mě snad něco pozitivního najde a to mi ke štěstí úúúplně stačí....a mám štěstí na to, že mám hromadu kamarádů, "bláznů na stejný vlně",, který jsou lepší než já a který si ani nezasloužím.....namátkou třeba Fáfu, Basseťáka, Vlčáka, Osaďáka, Yohanesse, Honzíka, Kryšota, Krakena, Zdena, Josku, Gazelku, Karla z Brd, Hanýžku, Zajdu, Finančníka, Martina Chochela, Polabana, Hombrého, Babču Mechovou,Terinku, ........fšechny jmenovat nemožno....a hlavně mojí přítulkyni Karolínku.....fšichni mě svým způsobem obohacujou a je mi s nima a mezi nima dobře!

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30