Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Dnes jsem nafotil jen samé neurčené a možná i neurčitelné povlaky a poprašky..., 21.12.2014 18:27, chorcheee(m), (O přírodě)
...tak je sem nebudu dávat. Ale když Aleš adventní svícen, tak já také! . Ale po vědecku - jak mám ve zvyku. Nedávno se mne Karel z Brd (který má skoro stejnou Fujinku jako já) ptal, jak je to s tím zvýšením dynamického rosahu (DR) pomocí programů a čipu, které hrdě nesou označení "EXR" a to i přímo v názvu aparátu. Ještě jsem mu nebyl schopen odpovědět. Obohatím vás tedy nyní všechny. Jste rádi? . Takto vypadá fotka v normálním režimu (dynamický rozsah 100, v menu najdeme jako "DR100"):
Re: Dnes jsem nafotil jen samé neurčené a možná i neurčitelné povlaky a poprašky..., 21.12.2014 18:27, chorcheee(m), (O přírodě)
Fuji přišla na úžasný zlepšovák, jak zvýšit DR malého čipu. Pokud fotíte do polovičního rozlišení (a věřte mi, že 8Mx úplně stačí), jsou 2 pixely vždy interpolovány do jednoho výsledného bodu. Proč tedy nenastavit různou citlivost (ISO) na tyto sousední body?! Jeden je tak nastaven na "stíny", druhý na "světla". Celá filozofie . Tady DR200. V plamínkách už nejsou jen přepaly ale začíná být vidět i nějaká kresba...
DR400. Ještě těžší způsobit čipu přepal! Rozšíření DR přináší i svá omezení. Třeba nemožnost nastavit v plným M režimu delší čas než 1/4s. Nechápu! Na S (priorita času) lze i zde nastavit 4s a stejný čas to hodí i v prioritě clony, když je tma jak... . Nejdelší časy (až do 30 s) si ale užijete jen v režimu M a na základní DR (DR 100).
DR1600. Tady je dynamický rozsah parádní, ale (už hodně) na úkor šumu. Pro tento nejvyšší dynamický rozsah lze nastavit nejnižší citlivost ISO 400. Důvod je zřejmě prostý: "Stínový pixel" má zde nastavenu 16x vyšší citlivost než "slunečný". Tomu slunečnému už prostě nejde nastavit třeba ISO 7, anžto tolik fotonů (a v důsledku pak elektronů), kolik by při tomto malém elektronickám zisku odpovídalo bílé (level 255) už kolektor nepojme a docházelo by k přetékání ještě mnohem dříve. Nicméně i takto je efekt impozantní a někdy se takováto vychytávka může hodit. Já osobně mám stále nastaveno poloviční rozlišení a DR400. Štastné a veselé všem, kteří mne zde učí nové úžasné druhy hub (a i těm, které mne nic neučí ) omlouvám se za dnešní, částečně komerčně-propagační spam a doufám, že už víte, jaký fotoaparát si budete přát od Ježíška Krista pod stromeček .
Re: Re: Dnes jsem nafotil jen samé neurčené a možná i neurčitelné povlaky a poprašky..., 21.12.2014 18:43, chorcheee(m), (O přírodě)
Jo, pokud chcete fotky pořádně porovnat, je třeba si je stáhnout a pak přímo proklikat...
Re: Re: Re: Dnes jsem nafotil jen samé neurčené a možná i neurčitelné povlaky a poprašky..., 21.12.2014 19:00, Joska(m), (O přírodě)
Tak nejdřív jsem se pokusil aspoň částečně (s ohledem na své možnosti - jak říkával blahé paměti Vlasta Burian - při vašem vzdělání) porozumět psanému. Když jsem dorazil k fotonům, znechuceně jsem toho nechal. A tady jsem tě oblafnul! Páč jsem si fotky stáhnul a proklikal dřív, než jsem došel k tvému doporučení...
Re: Re: Re: Re: Dnes jsem nafotil jen samé neurčené a možná i neurčitelné povlaky a poprašky, 21.12.2014 19:14, chorcheee(m), (O přírodě)
Tak to rát čtu (to druhé). Znechucené nechání mne naopak netěší .
Re: Re: Re: Re: Re: Dnes jsem nafotil jen samé neurčené a možná i neurčitelné povlaky a popra, 22.12.2014 12:34, gazela(m), (O přírodě)
Doktore rát? Aby si naši zdejší mladí nemysleli, že je to tak dobře
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30