Re: Ohlédnutí za podzimními hlívami, 16.12.2014 14:30, b.gun(m), (Houby)
Třetí v řadě je hlíva hnízdovitá (Phyllotopsis nidulans), druh, který je sice veden v Červeném seznamu jako téměř ohrožený, ovšem v posledních letech jsou jeho nálezy stále častější. Atlasy většinou uvádějí, že roste převážně ve vyšších polohách na trouchnivějícím dřevě listnáčů i jehličnanů, často je jako hostitel zmiňován buk a smrk. Mé zkušenosti jsou trochu jiné. Poprvé jsem ji sice před lety našel v Krušných horách, nicméně bylo to na jeřábu. Na buku ji znám pouze z jednoho místa, je jím pařez též v Krušných horách. Všechny ostatní nálezy jsem ovšem učinil v Podkrušnohorské pánvi v nadmořských výškách kolem 220 m, dá se tedy říci, že v nížině. Typickými lokalitami jsou tak lesy lužního charakteru, na vlhčích místech kolem potoků či rybníků. Hostiteli jsou zde tlející břízy, olše, vrby a nejčastěji opět topoly. Ve dvou případech se nevyhýbá ani částečně ohořelému dřevu.
Pro zajímavost - v Českém středohoří jsem ji ještě nepotkal, taktéž na smrku jsem zatím to štěstí neměl.
Obecně vedena jako nejedlý druh, ovšem najdou se i zdroje, které ji uvádějí jako jedlou (či spíše poživatelnou). Její konzumaci však nelze doporučit, a to kvůli zápachu po plynu, který se působením tepla ještě zintenzivňuje.