Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
...víkend, 20.10.2014 16:17, Honzík(m), (O přírodě)
...když je něčeho hodně,...tak se to nepovede zaostřit
Re: ...víkend, 20.10.2014 17:04, P.T.(m), (O přírodě)
strmělka přehrnutá
Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:07, basset(m), (O přírodě)
P.T. a nebude to strmělka nálevkovitá ? Přehrnutá je podle mne více červenohnědá.
Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:22, P.T.(m), (O přírodě)
Vídám je v široké škále barev od zhruba této po červenohnědou. I celkový vzhled plodnice a doba výskytu mě vedou ke strmělce přehrnuté. Nálevkovitá roste podobným stylem jako strmělka veliká a nemívá příliš podvinutý okraj klobouku.
Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:39, MACEK, (O přírodě)
Před týdnem jsem našel houbu taky s podvinutým okrajem a tápu...
Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:51, basset(m), (O přírodě)
To bych viděl na čechratku podvinutou.
Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:51, P.T.(m), (O přírodě)
to je pro změnu čechratka podvinutá
Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 19:02, MACEK, (O přírodě)
Dík za určení.
Re: ...víkend, 20.10.2014 16:17, Honzík(m), (O přírodě)
...hnědák
...slaďák
...panskej
...nebo suchohřib? Vlastně je to jedno,hlavně když nejsou červavý
...a hlavně když něco roste
Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:17, Pavla, (O přírodě)
Ba ba ... (jakože souhlas)
...málem bych dával dál,tak jenom dotaz...Nevíte někdo co všechno roste na holubinkách a ryzcích kromě rovetek?Naše sobotní znalosti byly mizerné a včerejší jen o málo lepší...
Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 17:08, P.T.(m), (O přírodě)
Napadají mě, nedohub zelený, nedohub cihlový, penízovka hlíznatá, penízovka třásnitá, penízovka cookeova a předpokládám pestrá paleta mikrohub.
Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 17:50, Honzík(m), (O přírodě)
...ono se to v tom slabém vánku tak nějak pořád hejbalo
Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 17:56, P.T.(m), (O přírodě)
To je jedna z těch penízovek, rozlišují se podle sklerocia.
Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:14, basset(m), (O přírodě)
Mohla by to být tedy např. penízovka řasnatá - Collybia cirrhata, nebo jsou ještě další podobné ?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:34, P.T.(m), (O přírodě)
No jsou si podobné všechny tři, hlíznatá, třásnitá (řasnatá) a Cookeova. Třásnitá nemá sklerocium a na starých plodnicích holubinek a ryzců roste spíše vzácně, preferuje jiné druhy. Cookeova zase nepreferuje holubinky a ryzce a má kulovité béžové sklerocium. Hlíznatá je z nich na holubinkách a ryzcích nejčastější a má červenohnědé podlouhlé sklerocium. Takže nejpravděpodobnější vychází ta hlíznatá vzhledem k tomu, že je to asi stará holubinka.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:38, basset(m), (O přírodě)
Ještě dotaz pro mne Co to je sklerocium ? To je určitě něco jiného než moje skleróza
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:56, Honzík(m), (O přírodě)
...to je na tý skleróze to "bílý pavučinkový".V tejdnu si to tam měl ty a o víkendu já
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 18:57, P.T.(m), (O přírodě)
Specifický útvar kulovitého, čočkovitého, zrnitého tvaru, z něhož vyrůstají plodnice. Známý je třeba námel u paličkovice nachové, to je vlastně taky sklerocium. Vyskytují se například i u hlízenek nebo palušek. Jde o útvar pevný a odolný, takže asi slouží k překlenutí nějakých nepříznivých podmínek, ale to se jen domýšlím.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 19:08, basset(m), (O přírodě)
mě se tedy fotky nepovedly , ale za to tam mám viditelný i spodek a dokonce i nějakého "hmyzoně"
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...víkend, 20.10.2014 19:53, b.gun(m), (O přírodě)
Jak píše kolega, tuhá hlízka, ze které vyrůstá plodnice. Vytváří ji několik druhů. Někde jsem měl nafocené hlízenky spojené "kořínkem" se sklerociem, ale kde ta fotka skončila...? Letos jsem fotil penízovky hlíznaté, ale ty jsou ještě někde na kartě, takže aktuálně mohu nabídnout jen palušky červenonohé zde v atlasu, kde je ten růst ze sklerocia dobře vidět. Před nějakým časem byl na Damyku příspěvek na téma smrže rostoucí z mulče. Dotyčný na toto téma zpracovával tuším bakalářskou práci a vycházelo mu z určování, že tyto smrže nejsou naše domácí, ale cizokrajné, které počáteční fázi přečkávají také ve formě sklerocií.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30