Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Kontrola lokality lošákovitých, 29.08.2012 22:09, kápo(m), (O přírodě)
Dám pár obrázků z nedělního průzkumu lokality bohaté na lošákovité houby s Jirkou Burelem. Bohužel po příjezdu na místo jsme brzy zjistili,že úmorná vedra a následný déšť většinu zdejších pokladů zlikvidovali.Přesto jsme nehodili flintu do žita a poctivě hledali co zbylo...Lošákovec rezavý-Hydnellum ferrugineum..
Re: Kontrola lokality lošákovitých, 29.08.2012 22:09, kápo(m), (O přírodě)
..plodnice téhož druhu,na které je částečně vidět,jak dopadla většina ostatních hub-byly zčernalé a rozteklé,jako část tohoto..
..ani tento Lošákovec pásovaný-Hydnellum concrescens nevypadal úplně typicky,už také tmavnul,navíc po dešti chyběl typický semišový vzhled povrchu klobouku a pod ním je opět vidět plodnice naprosto zčernalé...
..tohle jsem našel já,bohužel na přesný verdikt si budeme muset počkat až povyroste,byl hodně malý...
..a to bylo kromě několika nevzhledných,rozmočených plodnic Lošáčka černého vše,co se z lošákovitých dalo vyfotit,ačkoli lokalita je na druhy velice bohatá.Nicméně rostlo i pár jiných hub a co nerostlo,to měl u sebe Jirka,např.tenhle Slizák švýcarský,u kterého se nabízí var. tatrensis,tak uvidíme,jak dopadne odborná determinace..
..ale zpět k houbám na lokalitě-ve vlhkém prostředí u potoka pod břízami,olšemi a jiným roštíčkem rostlo několik Kozáků barvoměnných-Leccinum variicolor...
..tamtéž byla hojnost Patyček rosolovitých..
..a několik Pavučinců natřených-Cortinarius(Myxacium) delibutus...
..po otočení ztrouchnivělé klády na nás vykoukla tahle Slizopórka nazelenalá-Gelatoporia pannocincta...
potom něco z klasiky-Křemenáč smrkový-Leccinum piceinum...
musím se ještě podělit o vzácný Jirkův nález-krásně marcipánově vonící...
Holubinka nejvonnější-Russula fragrantissima,zvaná po česku též Holubinka marcipánová-musím Jiřímu poděkovat za fajn odpoledne,kdy jsem se od něho dost věcí přiučil a doufám,že se zase někdy domluvíme na probádání nějaké lokalitky.ahoooj
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30