O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Krasočíšky a ohnivce, 17.03.2025 22:26, Kraken(m), (O přírodě)

Ani letos jsem je přes usilovné hledání na mých místech nenašel. Takže jsem s povděkem přijal nabídku mého FB přítele a vyfotil jsem si je na místě, které nedávno objevil. Krasočíška žlutá.

Re: Krasočíšky a ohnivce, 18.03.2025 10:59, MartinRůžek, (O přírodě)

Tohle je pro mě obrovské překvapení.Kdysi dávno jsem tady u nás tuhle nádheru našel.Bylo to 1.5.2013 a od té doby se na to místo každý rok tou dobou dojedu podívat a nic. Je to tak, že ten můj nález byl výjimečně opožděný a že tahle houba roste o měsíc a půl dříve? Máš s touhle houbou co se týče doby růstu nějaké pravidelné zkušenosti?Nebo někdo jiný?

Re: Re: Krasočíšky a ohnivce, 18.03.2025 21:53, Forrest Run(m), (O přírodě)

Ahoj Marťasi a Kodliku!:-)
Hele, stran času výskytu mám praktické zkušenosti se dvěma vlnami krasočíšek. První, říkejme jí "listnáčová"forma(osiky a břízy....mladoboleslavsko, cca 300 m.n.m.) je výrazně časnější, s drobnějšími, žlutějšími plodnicemi. Odpovídá začátku kvetení petrklíčů, jaterníků a křivatců. Rostou v rámci výskytu první vlny kačenek(fáze s prodlouženou hnátičkou, takže už ne ty přízemní kačkové betaverze), hlízenek orsejových, ohnivců zimních a prvních ucháčů obrovských.
Další vlna vyrazí o víc jak měsíc později pod vzrostlými jedlemi u Českého Šterberka(cca 400m.n.m.), má výrazně mohutnější(klidně i 2cm+), poněkud oranžovější plodnice a rostou jich najednou i stovky plodnic. Vychází to na vrchol kvetení jedlí a často byly krasočíšky doslova zasypané jedovým pylem.

Re: Re: Re: Krasočíšky a ohnivce, 18.03.2025 23:32, Kraken(m), (O přírodě)

Ahoj Peťuro, co píšeš ohledně těch dvou forem krasočíšek je mi známo. Mě tu roste jen ta žlutě zbarvená a na obou mých lokalitách jsem je nacházel až koncem března pod břízami. To odpovídá těm petrklíčům, jaterníkům, křivatcům i prvním sebratelným kačenkám a dalším jarním houbám. Ale tentokrát jsem je fotil už o 14 dní dřív, z kytiček v lese tu kvetou zatím jen sněženky a bledule. A kačenky, co jsem je našel, jsou velké asi jako nehet na mém malíčku. Takže je možnost, že se na mých místech ještě objeví. Ty hezčí a do červena zbarvené, co rostou později pod jedlemi jsem tu ještě nikdy nenašel a nikdo jiný odsud taky ne. Nebo se to ke mě nedoneslo. Ono tu ani neroste moc jedlí... Je to odpověď i na Martinův dotaz.

Re: Re: Re: Re: Krasočíšky a ohnivce, 19.03.2025 08:02, MartinRůžek, (O přírodě)

Díky oběma.O dvou vlnách jsem neměl tušení, takže tu moji lokaci (osikovou) příští týden zkontroluju.

Re: Krasočíšky a ohnivce, 17.03.2025 22:26, Kraken(m), (O přírodě)

Škoda, že tady u nás jsou tak rychlí slimáci... Závidím těm, kteří nacházejí krásné a nepoškozené plodnice.

A taky škoda, že jsem pospíchal. Před dvanáctou už jsem musel být zase jinde. Rozhoupat na nedělní polední zvonění 3,5 tuny těžký kostelní zvon. Kdybych ještě zůstal, mohl jsem si domů odnést hlívu ústřičnou...

Krasočíšek tam na několika metrech rostlo na desítky. Tady ve společnosti ohnivce rakouského.

A tyhle ohnivce už jsou z dneška, pokaždé, když jedu kolem, neodolám.

Jsou to krásné a fotogenické houbičky.

Od poslední návštěvy už pěkně povyrostly.

Re: Krasočíšky a ohnivce, 17.03.2025 22:30, Kraken(m), (O přírodě)

Neodpustím si ještě jednu z toho opravdu plodného místa. Roste jich tam na několika čtverečních metrech na stovky.

Re: Re: Krasočíšky a ohnivce, 19.03.2025 20:42, tomaj, (O přírodě)

Hodnotné nálezy.

Re: Re: Krasočíšky a ohnivce, 20.03.2025 18:58, Bery, (O přírodě)

Velká paráda Kájo.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30