O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Ahoj kluci, 08.10.2024 17:00, Pavla, (O přírodě)

všechny Vás moc moc zdravím a chválím všechny Vaše příspěvky.

Já se letos do lesa dostala jen 3x. Poprvé v červnu. Košík za focení tenkrát moc nestál, ale jak už tradičně rádi konstatujeme: "Na polívku máme..."

Pozdravila jsem se s mločím i žabím princem, nadýchala se čerstvého vzdoušku, našla nový flek na smrkáče a zvěčnila jen hříbka horského, který zůstal na svém místě.

Re: Ahoj kluci, 08.10.2024 17:00, Pavla, (O přírodě)

Předminulý pátek jsme se vraceli z krátké dovči z nejvýchodnějšího bodu naší republiky a já hodila směrem k hlavě rodiny loudící oko s nesmělou prosbou: "Hele, nestavíme se mrknout do našeho lesa?" A hlava na to překvapivě: "Tak jo..."

Ovšem k vidění bylo hrůzné dílo zkázy. Nevím, jestli kůrovec, nebo povichr, ale místo mé lesní zahrádky, kterou jsem vždy tak ráda vcházela dál do lesa, jen vyschlá vysekaná planina s pařezy. Zatlačila jsem slzu a pookřála až o kus dál u potůčku, kde zrovínka začínali vystrkovat z mechu hlavičky čerství hnědáčci. A že jich bylo.

Re: Re: Ahoj kluci, 08.10.2024 19:43, Zdeno(m), (O přírodě)

Mystickou jedůvku závojenku lesklou jsem nacházela vždy jen jednotlivě, ale zde mě potěšila hnedle celá početná rodinka.

U potůčku bylo slizko až mazlavo,

a tak jsme kráčeli dál a dál...

a dál a dál.

Vypozorovala jsem, že mezi pátečním a sobotním houbařením existuje podstatný rozdíl.

Zatímco v pátek najdete na této cestě krásnou křemílkovou, do dálky svítící, houbu. O týden později v sobotu tamtéž.... najdete jen "houby". ;)

Další křemenáček s travním ohňostrojem kolem sebe,

nechyběly ani nejmilovanější hřiby smrkové (a už přetahuju, já vím, sorry).

Jedna houbohádanka určená původně pro vnoučky, tak schválně, jestli i Vy poznáte, který hříbek je pravý a který levý? A který dřevěný a který z lesa?

Re: Re: Ahoj kluci, 09.10.2024 23:43, Kraken(m), (O přírodě)

Nikdo se k tomu nemá tak já se obětuji. Těžké, těžké! Já bych si tipl, že je to chyták! Ten pravý bude pravý. A není ten dřevěný taky z lesa?

Re: Re: Re: Ahoj kluci, 11.10.2024 13:29, Pavla, (O přírodě)

Ty jsi holt, Krakenečku, hlavička, chytrá to kebulička.

A jak jsem tak ty páteční houbičky krájela, tuhle rodinku jsem si k tomu vystavila a do poslední chvilky se s nimi okem mazlila.

Pozor, pozor - upozornění s varováním - foto není vhodné pro slabší povahy - celá rodinka totiž skončila v pekáčku a potažmo prošla trávící soustavou slintajících houbařů.

O týden později - minulá sobota - stejná lokalita.

Les se druhově změnil. Přibyly ve velkém mmj. i červené královny lesa. Tady ovšem jednu věc nepochopím. Pokud najdu rozkopané čechratice, které mohou někoho svést k tomu, že se jedná o hříbek - chápu, ale muchomůrku červenou znají už přeci i děti ve školce, tak PROČ do nich kopat a ničit je?

Moje letošní třetí návštěva lesa byla opět nádherná. Nezmokli jsme, zásobili se na zimu, podarovali rodinu i kámoše a teď jdu z poslední várky čerstvých hub vařit kulajdu na zítra do práce.

Závěrem se omlouvám za tu dnešní nálož a přetah. Už mizím a loučím se okřídlenou hláškou: "A slimejši nebudou mít co žrát!"

Mějte se krásně a zase někdy ahóóóój!

Re: Re: Ahoj kluci, 08.10.2024 22:00, Kraken(m), (O přírodě)

Ahoj děvče, co se stalo,že ses letos dostala do lesa jen 3 x ? Příspěvek opět pěkný a zajímavý.

Re: Re: Re: Ahoj kluci, 09.10.2024 19:43, Pavla, (O přírodě)

Ahoj, tak jednak to v létě s houbami v lese nevypadalo moc růžově a druhak každý víkend jsem hlídací bábrle na plný úvazek, kdy se snažíme vymýšlet aktivity s přihlédnutím k věku našich Prcků. Malý je ještě malý a staršího móc bolí nožičky, když má chodit. Tož asi tak.... Jinak chválím Královské bučiny, zvlášť ty korálovce. Máš ode mě jedničku s *

Re: Re: Ahoj kluci, 10.10.2024 21:19, tomaj, (O přírodě)

Příjemné povídání a hezké záznamy z Tvého houbaření.

Re: Re: Re: Ahoj kluci, 11.10.2024 13:35, Pavla, (O přírodě)

Nic moc, ale děkuji moc moc moc.

Re: Re: Re: Re: Ahoj kluci, 12.10.2024 07:33, MACEK, (O přírodě)

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30