Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Hřibovité - srpen 2024, 24.08.2024 22:42, tomaj, (Houby)
Hřib Le Galové (Rubroboletus legaliae), Lokalita - Chebská pánev, městské, lesnaté parky. Pravidelně, kosením, udržované. Stromové patro tvoří duby, buky, javory, břízy i jiné listnáče. Z jehličnanů, hlavně, různé druhy borovic. Všechny ostatní, následující, foto příspěvky pocházejí ze stejného místa.
Re: Hřibovité - srpen 2024, 24.08.2024 22:42, tomaj, (Houby)
Hřib Le Galové (Rubroboletus legaliae), o dva dny starší plodnice, u které jsou již vidět charakteristické makro znaky. Jedovatý, zařazen v červeném seznamu.
Hřib královský (Butyriboletus regius), když jsme je s kolegou spatřili, těžko vypovědět. Na několika m2 se nacházelo více než 10 plodnic, neskutečné.
Hřib královský (Butyriboletus regius), tyto plodnice byly nejvyspělejší a řada mladých se tlačila z půdy. Problémem pro tuto rajskou lokalitu je neskutečná frekvence lidí, pacientů, kteří zde tráví ozdravný pobyt a vycházky po těchto parcích jsou samozřejmostí. Státem chráněný druh houby, sběr pod pokutou zakázán.
Hřib medotrpký (Caloboletus radicans), nikdy v minulosti jsem neviděl tolik hřibů medotrpkých jako v tomto roce, daří se jim. Je nejedlý a i tak je lidé sbírají, chce to více osvěty.
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus), pod letitými duby. ČS - kat.NT. - téměř ohrožený.
Hřib koloděj (Suillellus luridus), zaujala výrazná červená síťka na třeni a decentní poškození slimáky.
Hřib příživný (Pseudoboletus parasiticus), jak jinak než ve společnosti pestřce obecného (Scleroderma citrinum), letos se tomuto druhu také dařilo.
Kozák habrový (Leccinellum pseudoscabrum), pod letitými, soliterními duby. Omlouvám se za mnou způsobenou, předchozí chybu. Přeji mnoho nálezů.
Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 25.08.2024 09:05, houbomil-Klášterec(m), (Houby)
To je moc hezká série vzácnějších hřibovitých!
Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 25.08.2024 14:31, Bery, (Houby)
Parádní nálezy Tomaji.
Re: Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 25.08.2024 19:02, Zdeno(m), (Houby)
Tak...
Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 26.08.2024 21:25, basset(m), (Houby)
Super nálezy !!!
Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 27.08.2024 20:57, Forrest Run(m), (Houby)
Dovolím si zdvořile nesouhlasit s determinací kozáka dubového, ten má, pokud vím, žluté póry. Co takhle sluníčkem poněkud vyšisovaný křemenáč dubový? Jestli tedy v dostřelu nebyly břízy. Jinak luxusní nálezy a parádní, vyvoněný fotky, Tomaji, sqělá prácička! V okolních lesích žádná vlnka běžnějších hřibovitých? Omlouvám se, už jsem s Kájinkou na houby nadrženej a v širším okolí Prahy stále nic, jen na jedné z pražských včelnic začínají pod smrky holubinky!:-)
Re: Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 27.08.2024 22:57, tomaj, (Houby)
S nesouhlasem s kozákem dubovým v pohodě, respektuji jiný názor. Jenom popíši co mě přimělo si jej takto zařadit. Nález třech plodnic pod solitérními staršími duby. K prezentaci jsem použil plodničku kde je patrné políčkovitě rozpraskaný povrch pokožky klobouku, pro tento druh, údajně typické. Na řezu rychle červenofialová barva, přecházející až do barvy černé. To rozhodlo. A k růstu hřibovitých zde na Západě - katastrofa, jen skomírající lišky - V České republice máme nejméně srážek.
Re: Re: Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 28.08.2024 23:16, basset(m), (Houby)
No já nevím, ale podle mne takhle vypadá starší kozák habrový. To praskání klobouku na okraji je pro něj při suchu typické.
Re: Re: Re: Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 29.08.2024 16:18, tomaj, (Houby)
Forest i basset máte pravdu, za chybu se omlouvám.
Re: Re: Hřibovité - srpen 2024, 28.08.2024 00:11, Kraken(m), (Houby)
Líbí moc!
Re: Hřibovité - srpen 2024, 25.08.2024 20:04, tomaj, (Houby)
Díky za reakce.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30