Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Fialou naší milenou..., 16.02.2014 21:21, P.T.(m), (O přírodě)
Hezký večer, předně několik gratulací. Krakenovi blahopřeji k vnoučkovi, ať se mu daří a vám všem gratuluji ke skvělým nálezům. Letošní prapodivná zima skýtá spoustu zajímavých nálezů, aniž by bylo zapotřebí smetáčku na sníh. Koukněte na nahouby.cz, je tam první "pořádná houba" tohoto roku, ucháč obrovský. Dnes jsem po dlouhé době vyrazil s foťákem na klasickou procházku údolím potoka Fialy. Začnu současným evergreenem, jehnědkou olšovou.
Re: Fialou naší milenou..., 16.02.2014 21:21, P.T.(m), (O přírodě)
Zajímavý byl nález dřevomoru mnohotvarého na jasanové větvi, který však byl obsazen i nějakou jinou houbou.
Abychom nezapomněli na hlenky, prvonálezem byla (alobalem přesvícená) badhamovka sp. rostoucí zespodu zlomené větve listnáče.
Re: Re: Fialou naší milenou..., 19.02.2014 18:01, Zdeno(m), (O přírodě)
Hezky nafocené, ne přesvícená, ale optimálně nasvícená...
Poslední dobou se mi množí nálezy na jasanovém dřevě, které jsem dříve spíše přehlížel a kterého je u nás poměrně dost. Na jasanu rostla i kornatka masová, nevím nakolik je zaměnitelná s něčím jiným.
Dalším pěkným nálezem byl pevník kaštanový.
Rostl překvapivě na trouchnivějícím klacku nějakého listnáče zpola ponořeném do vody, a to na té straně potopené.
Re: Re: Fialou naší milenou..., 17.02.2014 17:20, vlk(m), (O přírodě)
..tahle se mi moc líbí...paráda...
Další nález jest pro mě hádankou. Působí to trochu jako morušovka, ale zde jsou to spíše velmi nepravidelné hromádky perithecií. Zase je to pravděpodobně jasanová větev.
Na závěr hádanku na procvičení šedých buněk mozkových, i když si vůbec nejsem jistý, jestli to jde z takové fotky poznat. Nashledanou příště
Re: Re: Fialou naší milenou..., 17.02.2014 08:05, Forrest Run(m), (O přírodě)
Pítý, jestli to chceš mít určený, když už to máš vyfocený, bez exikáty, piš si k nim datumy a místa a pak to příležitostně předej/pošli panu doktorovi Františku Kotlabovi, starej pán bude rád a korektně Ti to determinuje.
Re: Re: Re: Fialou naší milenou..., 17.02.2014 09:03, P.T.(m), (O přírodě)
Díky, myslel jsem jen kdybyste měl někdo nějakej tip, že jste někdy něco velmi podobného viděli. K přesnému určení se do budoucna snad dostanu ve škole.
Re: Re: Re: Fialou naší milenou..., 18.02.2014 22:26, Zdeno(m), (O přírodě)
Hm, pamatuji ho ještě před jeho abrahamovinami...
Re: Re: Fialou naší milenou..., 17.02.2014 17:15, Zdeno(m), (O přírodě)
Dávám H.a., máš skvělé nálezy, našinec se rád přiučí...
Re: Re: Re: Fialou naší milenou..., 17.02.2014 20:18, P.T.(m), (O přírodě)
Tak prozradím řešení, jde o outkovku francouzskou. Ani jsem to nefotil s vidinou hádanky, to mě napadlo až doma. H.a. je Heterobasidion annosum?
Re: Re: Re: Re: Fialou naší milenou..., 17.02.2014 22:00, Zdeno(m), (O přírodě)
Tak...Kořenovník vrstevnatý, snad to není zcela mimo mísu...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30