Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Začátkem května se vždy vypravím za míhavkami vodními a spol., 04.05.2023 23:36, Kraken(m), (Houby)
Ani letos tomu nebylo jinak. Míhavka vodní je uvedená v Červeném seznamu makromycetů ČR v kategorii NT a je indikátorem čisté vody.
Re: Začátkem května se vždy vypravím za míhavkami vodními a spol., 04.05.2023 23:36, Kraken(m), (Houby)
Tak doufám, že je budu ještě dlouho v horském potůčku nacházet.
Jsou docela vzácné, ale zato rostou vždy na různých kouscích dřeva ve vodě ve velkém počtu.
Nacházel jsem je vždy ve společnosti vodniček potočních a terčovitých, ale v posledních letech už ne. Naštěstí mi to v bahnitých úsecích potůčku vynahradily čapulky bahenní.
Vyrůstají na tlejících zbytcích rostlin, například na větvičkách, na starých listech stromů, šiškách nebo zbytcích mechů ponořených ve vodě. Také upřednostňují čistou vodu.
Ta větší jako by něco naznačovala.
Re: Re: Začátkem května se vždy vypravím za míhavkami vodními a spol., 05.05.2023 06:10, MACEK, (Houby)
Máš to vychytané, já je hledal v minulosti, ale myslím, že je to vzácnost a pohyboval jsem se pouze v 450 m nad mořem-nízko.
Re: Re: Re: Začátkem května se vždy vypravím za míhavkami vodními a spol., 05.05.2023 09:14, Kraken(m), (Houby)
Tak to zase není o moc níž. Nacházím je asi v 500 metrech. A zajímavé je, že v souběžném potoce se kterým se tenhle nedaleko stéká, jsem je nikdy nenašel...
Síťovka pýchavkovitá.
A její ranné stádium.
A ještě choroš brvitý na závěr.
Re: Re: Začátkem května se vždy vypravím za míhavkami vodními a spol., 05.05.2023 05:20, houbomil-Klášterec(m), (Houby)
Hezky Kájo!
Re: Re: Začátkem května se vždy vypravím za míhavkami vodními a spol., 05.05.2023 18:05, tomaj, (Houby)
Tak, hezká sestava.
Re: Re: Začátkem května se vždy vypravím za míhavkami vodními a spol., 05.05.2023 18:25, Millda, (Houby)
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30