Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Pod bukem, za bukem..., 11.01.2014 20:55, P.T.(m), (O přírodě)
Hezký večer, celkem nepředpokládaně jsem vyrazil s foťákem za houbama i dnes. Buk je v mém okolí nedostatkovým zbožím, ale naštěstí se najdou výjimky. Tak jsem vyrazil k pěti majestátním bukům na okraji lesa Mokře, s úmyslem prozkoumat tamní popadané větve. Přece jen je bukové dřevo pro všeliké dřevní houby dřevem nejatraktivnějším. Začnu korovitkou popraskanou nebo tečkovanou...
Re: Pod bukem, za bukem..., 11.01.2014 20:55, P.T.(m), (O přírodě)
Další korovitkou, pro buk asi nejtypičtější, byla korovitka terčovitá. Co je to zelené, netuším.
Dopředu se omlouvám, že to bude dneska trošku delší. Na jedné z větví bylo spousta dřevomoru ranového, prvonález...
Svůj díl slávy sklidila i morušovka bradavčitá, prvonález...
Na jiné, nepovedené fotce morušovky mě v rohu zaujaly houbičky před tím neviděné. Tak jsem růžek vyříznul. Rážovka houbová na dřevomoru červeném...
Mezi dalšími dřevomory červenými bylo spousta trsů drobounkých červených plodniček, snad je to hlenka, ale nevím, ty plodničky neměly ani milimetr.
Na jiné bukové větvičce mě zaujal tento pevník snad kaštanový...
Po hrábnutí ve spadaném listí se objevila dřevnatka číškomilná...
Re: Re: Pod bukem, za bukem..., 11.01.2014 20:59, Patrik(m), (O přírodě)
dřevnatka super
A aby to nebylo jen o tom buku, zakončím kornatkou lipovou z lipové větve. Snad jsem ji určil správně. Je podobná dubové či jasanové, ale substrát by snad měl být rozhodující. Nashledanou příště...
Re: Re: Pod bukem, za bukem..., 12.01.2014 17:11, vlk(m), (O přírodě)
...nádherný makrosvět dřevomilek...klobouk dolů a díky P.T. ...moc pěkné...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30