O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Dnešní focení, 06.01.2014 17:18, Fanda, (O přírodě)

Ahoj všem, mám tady pár fotek
Rosolovka mozkovitá

Re: Dnešní focení, 06.01.2014 17:18, Fanda, (O přírodě)

Pod Jenišovicemi byla mlha a zima, ale já fotil

do třetice

Tak takhle bych to nafotil já, vzdálenost asi deset cenťáků a samozřejmně Smakro
Sametonožky

Re: Re: Dnešní focení, 06.01.2014 17:31, vlk(m), (O přírodě)

...možnost využít 26x opickej zoom je bomba...ale ta první se mi líbí víc...

tohle je podle učitelů
Vzdálenost 30 cm bez makra jen zoom je tto znát?
Tak zatím čau, všem pěkné nálezy a dobré světlo

Re: Re: Dnešní focení, 06.01.2014 18:32, karelzbrd(m), (O přírodě)

ahoj, znát to je, že ta druhá se zoomem je neostrá. Ale je to prosté, delší ohnisko snáz rozklepeš a to i na stativu a pak, zásada číslo 1 - clona musí být vyšší. Máš tam, 8 myslím a to je velmi, velmi málo na delší sklo a vlastně i na široké...

Re: Re: Re: Dnešní focení, 06.01.2014 20:32, basset(m), (O přírodě)

Foťák je kompakt a tam je myslím clona 8 maximum. Po přepočtu na DSLR to může být tak asi 20, možná i o kousek víc. V tom chyba asi není.
Já takto velké houby fotím 105mm zoomem ze vzdálenosti tak 50cm na třetinu výšky v hledáčku. A doma to pak ořežu a doostřím. Samo, pokud jsem to přinesl domu už rozmazané z venku, tak to zahodím.

Re: Re: Re: Re: Dnešní focení, 06.01.2014 20:45, karelzbrd(m), (O přírodě)

no jasně, koukám na parametry foťáku na webu - ohnisko velký, ale max. clonu jsem nikde nevyčetl?! Já fotím houby i na ohnisko 140 a více, jenže tohle s kompaktem nedáš, když je malá clona... Tam je hloubka ostrosti pár cm a někdy i jen mm.

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní focení, 06.01.2014 21:20, basset(m), (O přírodě)

Karle, mrkni na fotky Jirky Polčáka na nahuby.sk. Fotí COOLPIX P510 a to stejná třída kompaktu jako Olympus SP590UZ. Mají malý chip a tudíž je nutný přepočet clony. Clona 8 na těch kompaktech odpovídá cloně někde kolem dvaceti na DSLR. A hloubka ostrosti se s tím nechá docílit stejná jako s DSLR. Podle mne to chce jenom testovat a testovat a naučit se to.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní focení, 06.01.2014 21:43, karelzbrd(m), (O přírodě)

jo, máš pravdu, jenže colpix je jiná a lepčí kategorie, to sou fakt vyšší kompakty a přepočet clony je jen dán maličkostí čipu. Což je, čistě podle mého teoreticky jen blamáž - zákony nejdou oblafnout. Měl jsem colpixe kdysi dávno služebně a řekl bych, že na něj po deseti letech má řada kompaktů jen marketingově na papíře.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní focení, 06.01.2014 21:46, karelzbrd(m), (O přírodě)

a ve finále, dá se udělat dobrá fotka kompaktem, to nelze popřít, příkladů mezi fotografy je řada, ale úspěch je v tom, že stejně musíš znát základy focení, a vo tom to je...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30