Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: voskovkové oživení, 12.02.2020 10:53, Hanýžka(m), (O přírodě)
Odborníci přišli, to je vidět.
1. voskovka příjemná - Porpolomopsis calyptriformis - ta byla jasná všem
2. voskovka granátová - Hygrocybe punicea klobouk byl sice oschlý, ale třeň jasný
3. kombinace divné "broučí" vůně a oranžových lupenů je jasná, i když velikost klobouku mě zde překvapila - byla skoro větší než H. punicea! Pro mě prvonález, i když jsem ji viděla, takže jsem byla moc šťastná (na stejné lokalitě jako poprvé v. juchtová a nejlepší bylo, že to byl speciální dárek pro dcerku k narozeninám - výlet na voskovkové louky)
4. trošku drobnější H. reidii, prozradila ji hlavně vůně, ověřeno mikroskopicky - v Bílých Karpatech potkávám drobnější plodnice často, hlavně v okolí Javoriny. Vtipné je, že dcerka s rýmou navrhovala H. insipida. :-)
5.uznávám, že pohled do lupenů není ideální, jak má člověk houbu v ruce, nedojde mu, že to z fotky není jasné, hlavně taky protože H. chlorophana neznám s těmito barevnými tóny. H. ceracea
6. H. ceracea, poznali všichni
Bylo to opravdu těžké, takže vyhlašuji 2 první místa pro Herčuse a Yohanesse, myslím, že takto z fotek se to opravdu dalo jen těžko.
Posílám tedy 2 fotky pro vítěze, rozeberte si je dle libosti. Chválím i ostatní zúčastněné, na to, jak to bylo těžké, se s tím poprali dobře.