Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:50, Forrest Run(m), (O přírodě)
A jen tak na másle nebo na sádle s kmínem jsi je zkoušel, kodliku?
Stará poučka nicméně praví, že by se na oleji neměly dělat příliš zprudka, jinak údajně zklihovatí.
Sqělý jsou coby lazáně a nebo do ryzcoguláše, ryzcovou omáčku na smetaně bych prubnul, ryzcorizoto, zkusil bych i mléčný kvašení, do octovýžho nálevu mi přijdou škoda, připadá mi, že ocet pak převálcuje tu jejich specificky pikantní chuť a vůni...nezapomínej, že octem se odsmraďuje lednička a bohužel to funguje i na libé vůně, nejen na smrádek.
Ohledně černohláfků, resp. o něco vzácnějších Ryzců datlích, který jsem, až do nedávnýho poučení Johanessem, nerozlišoval...dnes jsem jich nasbíral skoro 2kg pro fotorecept Tondy.Houby ani né za půl hodky....musíš ale přesně vědět, kde hledat...prameniště potůčků, resp. okolo nich mechatou smrčinu, ale né jen tak ledajakej mech....hlavně větší ploníky a pak taky mech, kterýmu říkám "masečníkovej"

....viz toto foto v odkazu.... Masečníkovej Mech 


Máš-li zájem, pošlu Ti GPS, je to jen kousek od Tvýho revíru, tam si dojedeš jak do sámošky!;o)
Jinak jsem dnes měl pocit, že smrkáči jsou v Brdech mírně na ústupu, ubylo prcků.
P.S.: Na pařezech bříz vyskočily TUNY opěněk...to je panečku teprve delikatesa!:-)
P.P.S.:
Sdělejní fšem:
Díky laskavosti mýho obchodního partnera jsem dnes ukořistil nádhernej a ukrutně velikej(větší než kopačák) Kotrč Němcův...pokud by měl někdo zájem o focení, ať se se mnou spojí hned ráno.