O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:02, karelzbrd(m), (O přírodě)

nabral jsem jich dva košíky a manželka z toho byla poněkud vyděšená, nakonec jsme to nějak zvládli.

Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:04, karelzbrd(m), (O přírodě)

přitom jsem házel oko kolem a sebral nějaké hřibany - po dešti, co mě tam přepadl, se jim leskly klobouky, že svítily jak lampy

Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:06, karelzbrd(m), (O přírodě)

byla to pohádka - sám v lese, nikde nikdo, krásně jsem si zahoubařil

Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:06, karelzbrd(m), (O přírodě)

a zafotil

Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:08, karelzbrd(m), (O přírodě)

tyhle jsem nepotkal, ale zbyl nálev a tak se na ně těším, až je najdu a přidám k těm ryzcům smrkovým, co jsem už nepobral

Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:14, karelzbrd(m), (O přírodě)

už v neděli jsem potkával tuto houbu, respektive mraky těchto hub - nepátral jsem po tom, co je zač, spoléhám se na vás, že mi ji určíte... V lese mě přepadl déšť, který se nahoře proměnil v sněhovou krupičku, brrrr, to byla zima a místy trošku bílo. A ještě prosba, nahoďte tipy, jak zpracováváte ryzců smrkové, krom octového nálevu, díky

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:38, Zdeno(m), (O přírodě)

Nejvíc mne napadá hlíva plicní. Na čem to rostlo?...K fotkám: Nádhera...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:42, karelzbrd(m), (O přírodě)

ahoj, díky za reakci, plicní, no nevím, je to drobné, roste to ve vlhčích partiích na mrtvém dřevě jehličnanů smrků. Plicní znám, je větší, tohle je relativně drobek - největší max. 10 cm. ale to je výjimka, i když se mohu mýlit. Já znám plicní z bučiny.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:45, karelzbrd(m), (O přírodě)

jsou toho místy kvanta, to sem ještě nezažil.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:56, Zdeno(m), (O přírodě)

Hm, tak to nevím...Nějaký pařezník nebo drobná hlívička, ale na jehličnanech?...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:44, Zdeno(m), (O přírodě)

Řízky jsou skvělé, jako součást všech houbových směsí velmi cenný...Ta vůně je nenapodobitelná. Borový je ještě lepší...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:48, karelzbrd(m), (O přírodě)

jj, díky, řízky jsem nezkoušel a že by šly, našel jsem ryzce o průměru 20 cm, fakt obří. Jo, pravej borovej rostl jednou pod klečí v "parku" před barákem, ale jinak ho od nás neznám. Ale i ten smrkový, ta vůně, to je exotika - osobně mi voní něco jako po ovoci

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:50, karelzbrd(m), (O přírodě)

zdeno a víš čím já přisvětluji houby? LED svítilna kulatá, průměr asi 6 cm a dobře slouží

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 19.09.2013 06:25, pavelzbrd, (O přírodě)

Tak zkuste haldu nad Brodem, co le střelnice u bývalých kasáren. Když se to tam trefí, je tam borových ryzců co hrdlo ráčí. (Bývají tam také pravé - hnědé klouzky).

Re: dneska bylo ryzcobraní, 17.09.2013 22:50, Forrest Run(m), (O přírodě)

A jen tak na másle nebo na sádle s kmínem jsi je zkoušel, kodliku?
Stará poučka nicméně praví, že by se na oleji neměly dělat příliš zprudka, jinak údajně zklihovatí.
Sqělý jsou coby lazáně a nebo do ryzcoguláše, ryzcovou omáčku na smetaně bych prubnul, ryzcorizoto, zkusil bych i mléčný kvašení, do octovýžho nálevu mi přijdou škoda, připadá mi, že ocet pak převálcuje tu jejich specificky pikantní chuť a vůni...nezapomínej, že octem se odsmraďuje lednička a bohužel to funguje i na libé vůně, nejen na smrádek.
Ohledně černohláfků, resp. o něco vzácnějších Ryzců datlích, který jsem, až do nedávnýho poučení Johanessem, nerozlišoval...dnes jsem jich nasbíral skoro 2kg pro fotorecept Tondy.Houby ani né za půl hodky....musíš ale přesně vědět, kde hledat...prameniště potůčků, resp. okolo nich mechatou smrčinu, ale né jen tak ledajakej mech....hlavně větší ploníky a pak taky mech, kterýmu říkám "masečníkovej"....viz toto foto v odkazu.... Masečníkovej Mech
Máš-li zájem, pošlu Ti GPS, je to jen kousek od Tvýho revíru, tam si dojedeš jak do sámošky!;o)
Jinak jsem dnes měl pocit, že smrkáči jsou v Brdech mírně na ústupu, ubylo prcků.

P.S.: Na pařezech bříz vyskočily TUNY opěněk...to je panečku teprve delikatesa!:-)

P.P.S.:
Sdělejní fšem:
Díky laskavosti mýho obchodního partnera jsem dnes ukořistil nádhernej a ukrutně velikej(větší než kopačák) Kotrč Němcův...pokud by měl někdo zájem o focení, ať se se mnou spojí hned ráno.

Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 18.09.2013 12:28, karelzbrd(m), (O přírodě)

ahoj, Forreste, pošli mi tedy GPS těch ryzců, schválně je tam chodím a neměl jsem jen to štěstí. díkes

Re: Re: Re: dneska bylo ryzcobraní, 18.09.2013 13:26, Forrest Run(m), (O přírodě)

Máš to tam a za málo, Karlosi!:-)

P.S.: Myslíš, že v rámci toho weekendovýho exkursu, klapne-li, by bylo možno se podívat i na trilobity, prosím?

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30