Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 21:04, MartinRůžek, (O přírodě)
V sobotu jsem si společně s Honzou Pokorným udělal výlet na profláklé lokality Mladoboleslavska.Docela mne překvapilo jak jsou tamní dubiny proti lesům u nás na Podblanicku plné vlhkosti.U nás je prostě sucho. Hned jak jsme zaparkovali u starého třešňového sadu na nás z trávníku, pařezů, kořenů i kmenů vykouklo vícero trsů nádherné hlívy olivové , bohužel ve velké většině rozježděných nějakou mechanizací.Byl to můj prvonález.
Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 21:21, alesjirsa(m), (O přírodě)
Gratuluji. Jsou nádherné.
Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 23:26, Dano, (O přírodě)
Pěkná! Já ještě neměl tu čest, jí potkat.
Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 19.09.2017 22:08, Zdeno(m), (O přírodě)
Přihodím jeden dnešní trsík, barva odpovídá...
Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 21:04, MartinRůžek, (O přírodě)
Pod duby z holé zemně vyrůstala hlíva nebo hlívička plátková kterou jsem si určil až doma (snad dobře) což byl další můj prvonález.
A ještě pohled do lupenů.
Pak jsme nalezli skupinky hub o kterých jsem si zpočátku myslel, že by se mohlo jednat o závojenky olovové, které jsem zatím nikdy nenašel, ale nezdály se mně ty relativně řídké bělavé lupeny a taky vůně která nebyla moučná ale spíše taková neurčitě nevábná až zatuchlá a tak vlastně nevím, co jsme to našli.Možná nějaká šťavnatka.
A aby toho nebylo málo, tak mně zamotala hlavu další podobná houba, která už měla ty lupeny docela husté a tak budu rád za každou informaci co by to mohlo být.Jeden druh, dva druhy?Jaké?Nebo alespoň rod.
Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 21:22, alesjirsa(m), (O přírodě)
Neteklo z tohohle náhodou mléko ?
Re: Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 21:40, MartinRůžek, (O přírodě)
Mléko by asi vysvětlovalo to hnědnutí při jeho zasychání a já nedokážu říci jestli teklo.U té první houby určitě ne, u té druhé to nevylučuju.
Re: Re: Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 21:59, alesjirsa(m), (O přírodě)
Každopádně můj tip je ryzec peprný.
Re: Re: Re: Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 22:06, Yohaness(m), (O přírodě)
Neřekl bych, spíš některá z holubinek... na ryzce mi nesedí okraj klobouku.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 20.09.2017 18:38, Zdeno(m), (O přírodě)
Jsem spíše pro holubinku...
První vloženou polovinu nálezů zakončím zajímavou houbou, která mně připomněla dávný nález závojenky plavozelenavé.Nejsem si úplně jistý, tenkráte ta houba měla mnohem živější barvy.
Pohled do lupenů nebyl snadný, protože byla docela tma a já musel jít s ISO nahoru až na 4000 a clonou dolů na 4 abych získal dostatečně krátký čas na neroztřesený záběr.Nakonec se mně to na několikátý pokus podařilo a myslím, že barva lupenů by mohla mou domněnku závojenky plavozelenavé potvrdit.Snad. Příště něco málo hřibovitého.
Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 21:24, alesjirsa(m), (O přírodě)
Já bych tipoval štítovku Romellovu.
Re: Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 21:46, MartinRůžek, (O přírodě)
Ahoj Aleši.Štítovky znám jen rostoucí ze dřeva a tady jsem nezkoušel hrabat, jestli rostla z nějakého dřevního odpadu.Nenapadlo mně to, což byla chyba.Romellovu jsem už myslím našel na ležícím bukovém kmeni v jedné rezervaci na Sázavě a byla trochu jiná.Projel jsem ale štítovky v Hagarově bychli a našel štítovku žlutozelenavou a ta by to být mohla taky.Možná sem zavítá Hanýžka, ta bude vědět určitě.
Re: Re: Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 18.09.2017 23:25, Tori(m), (O přírodě)
Taky bych to viděla štítovku, Romellovu jsem ze země už sbírala. P. chrysophaeus nevím, jestli může mít až tak hnědý klobouk.
Re: Re: Re: Re: Re: výlet na Mladoboleslavsko, 19.09.2017 08:39, Hanýžka(m), (O přírodě)
Štítovka Romellova, jako jedna z mála štítovek roste právě na zemi. Tori má pravdu, je to chytrá holka a Aleš taky (ale ten není holka).
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30