Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:19, alesjirsa(m), (Houby)
Začnu outkovkou pestrou (Trametes versicolor). Vpravo dole je nějaká zajímavá žlutá drobotina, té jsem si samozřejmě všiml až doma na fotce, snad se tam někdy v blízké době vrátím ji prozkoumat ...
Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:19, alesjirsa(m), (Houby)
K vidění byly čechratky černohuňaté (Tapinella atrotomentosa).
Poprvé jsem fotil rez fialovou na ostružiníku, Phragmidium violaceum.
Pro mě nejzajímavějším nálezem tohoto dne, poněvadž začínám nahlížet do kornatcovitých hub, byl na pařezu smrku ostnáček dvoubarvý (Resinicium bicolor), o kterém už dlouho vím, ale přestože je to běžný druh, dosud jsem ho pořádně nezkoumal. Mikroskopicky se pozná přítomností dvou typů cystid: kyjovitých halocystid a cystid s nápadnou hvězdicovitou inkrustací na apexu (asterocystid). Myslel jsem si, že jenom nahlédnu pod mikroskop a hned tam uvidím oba druhy cystid v hojném počtu, ale nějakou dobu mi trvalo, než jsem je objevil, a potřeboval jsem k tomu objektiv 40krát zvětšující.
Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:38, chorcheee(m), (Houby)
A víš, co je to zelené? Právě díky "tomu" jej začínáme s kolegou zkoumat. Můžu se zeptat, kde to bylo, zda ho tam bylo hodně a zda bys nám případně nějaké nebyl ochoten sebrat (nebo nasměrovat nás na lokalitu)? Předem díky!
Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:48, alesjirsa(m), (Houby)
Nejsem si jistý, co myslíš - jestli tu játrovku, nebo to zelené pod tou plodnicí. Posílám originální fotografii. Jinak je to v Katovicích (okres Strakonice). Pokud budeš chtít, můžu tam zajít zítra (aspoň se rovnou podívám i na to žluté u outkovky pestré ), v pátek jedu na Křivoklátsko a vrátím se až v neděli. Nevím, co u povlaků znamená slovo "hodně", ale našel jsem ho dneska rovnou na dvou pařezech.
Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 23:07, chorcheee(m), (Houby)
Nene, myslím ty zelené řasy v plodnici. Žijí pravděpodobně s R. bicolor částečně v symbióze a je to tak jakýsi mezistupeň lišejníků. Lidé to pozorovali už dávno a odtud pochází zřejmě i jméno "dvoubarvý". Metabolicky to však zřejmě nikdo nezkoumal. To bys byl hodný nebo kdybys mi podle mapy/GPS byl schopen co nejpřesněji napsat souřadnice, abych to našel, rád bych se tam také zajel podívat (když budeš chtít a moci, budu rád, když mne doprovodíš).
Rozloučím se mikrosnímkem výtrusů rzi Phragmidium violaceum. Vskutku jedny z nejzajímavějších výtrusů, které jsem zatím poznal - ani se mi celé nevešly do záběru. Jinak ty černé skvrny na fotce té rzi jsou právě tyto výtrusy seskupené u sebe.
Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 22:59, chorcheee(m), (Houby)
To jsou tedy macci. Jen doplním, že to jsou teliospory, jak jsem si právě našel . Tato rez dělá také aeiciospory (25 - 30 µm, téměř kulovité) a urediospory (podobně velké, elipsoidní, se silnější stěnou). No a ješte nenápadné nepohlavní piknidy. Právě teliospory jsou obří, až 0,1 mm dlouhé a 4-5 buněčné (tady to na fotografii je vidět, ale musí se člověk pořádně zadívat, nebo si ji stáhnout a zesvětlit ). No ty rzi jsou teda monstra. To snad ani nejsou houby .
Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 26.07.2017 23:10, alesjirsa(m), (Houby)
Díky za doplňující informace. Ty aeciospory a uredospory by měly být zase ty oranžové skvrny na listech. Neodvážil jsem se napsat teliospory, protože jsem se domníval, že teliospory jsou obvykle dvoubuněčné, zde právě mají 3 nebo 4 přehrádky. Jinak u těch výtrusů jsem opravdu naměřil cca 70-100 x 30 µm.
Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 27.07.2017 15:27, P.T.(m), (Houby)
Rod Phragmidium je právě typický vícebuněčnými teliosporami. Na ostružiníku mám zafixovaný druh Phragmidium rubi-idaei. Jak se liší od P. violaceum nebo jsou to synonyma? Díky.
Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 27.07.2017 16:13, alesjirsa(m), (Houby)
Já si nejsem jistý, ale prohlížeje si fotky těchto druhů na internetu, řekl bych, že Phragmidium violaceum tvoří na svrchní straně listů nápadné nachové skvrny (jako tomu bylo u tohoto nálezu), zatímco Phragmidium rubi-idaei tam má takové oranžové puchýřky a ty teliospory zřejmě jsou pěti- až devítibuněčné, zatímco u Ph. violaceum jsou čtyř- nebo pětibuněčné. Nikde jsem tuto informaci ale nevyčetl, došel jsem k ní jenom porovnáváním obrázků k těmto dvěma druhům v prohlížeči ...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30