Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Trochu botaniky, 17.04.2017 23:53, Kraken(m), (O přírodě)
Májovky jsou ještě moc malé, smrže obecné se na svém stanovišti (ještě?) neobjevily a do lesa jsem se přes Velikonoce nedostal. Tak jsem si musel vystačit trochou kvítí... Květenství, nebo jak se tomu správně říká, přesličky rolní.
Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 07:57, Milda, (O přírodě)
Nikdy bych si nevšiml, až při tomto zvětšení je vidět, že je květ tvořen ze stovky malých, jakýchsi kvítků. Hezké.
Re: Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 13:55, chorcheee(m), (O přírodě)
Jasně, květy tomu můžeme říkat jako podobenství. Přestože to asi vesměs tady víme, dovoluji si upřesnit, že přeslička je výtrusná rostlina a to nahoře je výtrusnicový klas. Jednotlivá "kvítka" jsou modifikované větve lodyhy, které nesou plodné listy, které nesou výtrusnice (sporangia), ve kterých se tvoří výtrusy (spory).
Re: Re: Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 14:24, Milda, (O přírodě)
Dík za vysvětlení. Pro mě, neodborníka na rostliny, přeslička kvete. Proto květ a kvítky.
Re: Re: Re: Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 15:58, chorcheee(m), (O přírodě)
A co kapradí? Také kvete?
Re: Re: Re: Re: Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 16:08, Patrik(m), (O přírodě)
Ne, ani přeslička nemá květ.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 16:17, karelzbrd(m), (O přírodě)
přesličky a kapradiny místo kvetení trousí
Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 17:33, alesjirsa(m), (O přírodě)
Tahle fotka je opravdu nádherná.
Re: Trochu botaniky, 17.04.2017 23:53, Kraken(m), (O přírodě)
Podbílek šupinatý.
V parku kvete ostošest magnólie.
Nebo jinak taky šácholan.
Těmto krásným květům nikdy neodolám...
Malá zajímavost. Šácholan je prastará dřevina, která jako první začala využívat pro opylení hmyz. Protože tenkrát ještě neexistovaly včely, má uzpůsobené květy pro opylení brouky, které k tomu účelu využívá až do dnešních časů.
Začínají kvést rododendrony. Jinak, na zahrádce mám v plném květu broskvoně a jak tu tak sedím u PC, najednou je mi nějaká zima. A při pohledu na teploměr zjišťuji, že venku už jsou jen 3°C! Není divu, o pár metrů výš leží sníh. Doufám, že už to moc dolů nepůjde. Postřikoval jsem od prosince minimálně 6 x proti kadeřavosti a mrzelo by mě, kdybych balancoval na poslední příčce štaflí zbytečně...
Řebčík kostkovaný jsem trochu odflákl, manželka se už klepala zimou a pospíchala do tepla...
Re: Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 06:28, Zdeno(m), (O přírodě)
Máš to hezké, Karle...
Re: Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 12:03, MACEK, (O přírodě)
Řebčík jsem zatím nenašel, neznámá kytička pro louky Hané a Drahanské vrchoviny.
Re: Re: Trochu botaniky, 18.04.2017 18:22, MirekK, (O přírodě)
Krasna kvetina,jeste jsem nikdy nevidel.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30