Výzva pro zkušené fotografy, 30.03.2017 22:10, Patrik(m), (O fotografování)
Taková menší, doufám, že motivační úvaha... Často se na těchto stránkách (ale i na jiných) objevují narážky a komentáře (ať už ty pozitivní i negativní) ohledně fotografování hub. I já mám často problém se správným nastavením barev či expozice (popř. dalších věcí) v důsledku nepříznivých faktorů (focení na svahu, na otevřené louce za slunného počasí či v neprostupných stinných křacích za zataženého počasí a dalších podobných situací). Nebo problém s focením některých "speciálních" druhů hub - takového hřiba medotrpkého jsem musel jít fotit 2x, kvůli nereálnosti barev na fotografii. Problém je v tom, že začátečník si tyto chyby mnohdy uvědomí teprve, když je pozdě. Když však vyfotí špatně nějakou vzácnější houbu, kterou pak celé léta znovu nenajde, tak ho to vysloveně se...
Na diskuzních fórách bývám někdy na takovéto chyby (i když obvykle jen opravdu drobné, věřte tomu, nebo ne, ale úplný lajk by si toho nikdy nevšiml) upozorňován, ale málo kdy mi někdo poradí, co s tím. Já to celkem chápu, velkou roli tady hraje čas toho druhého. To je jen pár takových příkladů, které mě teď napadly. A teď, kam já se snažím směřovat. Právě proto bych chtěl vyzvat nějakého zkušeného fotografa hub, který by měl třeba náhodou někdy čas. Co kdyby někdo tady celkem podrobně a seriózně zpracoval téma fotografování hub a hodilo by se to např. na tyto stránky jako samostatný článek. Myslím, že by to mohlo pomoct těm začínajícím zájemcům o focení hub, a kdyby to bylo dost podrobné, tak i těm pokročilejším začátečníkům či dalším. Navíc se tato problematika řeší celkem často - otázky typu kde dělám chybu, proč je ta fotka taková či maková, a ti zkušenější to tu potom pořád dokola vysvětlují. Focení hub totiž není tak jednoduché, jako třeba focení lidí či krajiny, a přitom právě o těchto tématech se na diskuzních fórách dočtete značně více
.
Foto: Tady jsem si myslel, že by se podle ekologie mohlo jednat o o. jurského - no škoda, zase rakouský, S. austrica.