Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Křižák pruhovaný, 09.03.2017 11:16, gazela(m), (O přírodě)
Nedávno mi jeden kamarád ze Slavkovského lesa poslal pár fotografií jako ohlédnutí za loňskou sezónou. Mezi nimi byla fotka pavouka, se kterým jsem se na zahrádce setkala taky. Dovolte, abych s pomocí Wikipedie a svých fotek také o něm něco málo zmínila.
Re: Křižák pruhovaný, 09.03.2017 11:16, gazela(m), (O přírodě)
Křižák pruhovaný je původně subtropický pavouk z oblasti Středomoří, který zdomácněl i u nás. Má žluté a černé pruhy protkané bílým lemem. Samice je velká 15-20 mm, sameček je menší (jen 4-6 mm). V jižní Evropě jsou větší, výše k severu se zmenšují.
Ačkoliv staví sítě, drobný létající hmyz neloví. Jejich hlavní potravou jsou kobylky. Kořist usmrcují jedem. Lidem ale nebezpečný není, nedokáže prokousnout pevnější kůži.
Re: Re: Křižák pruhovaný, 09.03.2017 11:54, Tori(m), (O přírodě)
U nás se taky dá potkat celkem často, pavučiny se zipem jsou docela nápadné.
Akt rozmnožování končí sežráním samečka. Samice upřede velký kokon, do kterého naklade vajíčka. Většinou upřede takové kokony dva až tři a každý z nich obsahuje několik set vajíček.
Re: Re: Křižák pruhovaný, 09.03.2017 21:22, Yohaness(m), (O přírodě)
Jo, v Praze už běžný druh....
Re: Re: Křižák pruhovaný, 10.03.2017 09:05, Kraken(m), (O přírodě)
Je krásný! Bohužel se mi ještě před objektiv nedostal..
A teď zpátky k aktuálně kvetoucímu vilínu.
Chtěla jsem vědět, o jaký druh se jedná, ale strejda Gůgl v tom příliš jasno nemá, stejný květ označuje jako měkký, virginský, japonský, jarní......
Re: Re: Křižák pruhovaný, 09.03.2017 11:25, Zdeno(m), (O přírodě)
A zase ten sewer...Pěkné...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30