Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 19:44, Pavla, (Houby)
moc toho v těch mrazech u nás neroste, ale procházky jsou fajn. Vyčistíte si hlavu, roztáhnete hrudní košíček a pokud jen trochu popustíte uzdu fantazii, místo v lese či v háji ocitnete se ve „Všehoráji“, a to je potom najednou věcí k vidění, panečku … račte vstoupit. ;) Nevesely, truchlivy, jsou ty lesní kraje, kde ni hlíva ústřičná ne a ne a … neroztaje.
Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 20:22, chorcheee(m), (Houby)
A zdalipak znáte Vodníka v podobně melodramu by Zdenek Fibich?: odkaz
Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 19:44, Pavla, (Houby)
Další hlíva v prenatální poloze i s pupeční šňůrou. ;)
Tato kornice otrubičnatá mi připomněla karnevalovou masku, ve které Antonio Salieri navštěvoval Mozarta.
Když jsme u těch masek, napadlo mě, zdali i filmoví režiséři chodí pro inspiraci do lesa? Zřejmě ano. Pro srovnání jsem vložila do obrázku mrňavého Vlastimila Harapese v masce netvora z Herzova filmu Panna a netvor.
Rozesmál mě ohňovec s tupé. Určila jsem jeho „příčesek“ z mechu správně jako lazovec čistý? Co myslíš, Aleši?
Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 19:50, alesjirsa(m), (Houby)
Nikoli, toto je podle mne nějaké Hypnum.
Ve vlčím mléku a duběnce jsem pro změnu viděla sluneční soustavu. Víte, že Galileo Galilei údajně pronesl: „Nikdy jsem nepotkal člověka tak hloupého, abych se od něj nemohl něčemu naučit.“ No tak vidíte.
Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 20:05, Zdeno(m), (Houby)
Ano i ten nejhorší člověk může posloužit alespoň jako odstrašující příklad...
Najednou však šeď, zima i led, to všechno ustoupilo a všude kolem bylo plno malých žlutých kuřátek jakoby (promiň, miperko, vím, že to slovo nemáš ráda) jakoby už byly Velikonoce. Vlasenka kyjovitá.
Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 19:53, alesjirsa(m), (Houby)
Zde je ten výraz "jakoby" nesprávně použitý. Správně by tu mělo být "jako by" odděleně, protože namísto toho si můžeš říct "jako kdyby" a tím pádem zároveň před tím bude čárka ... ;)
Re: Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 19:56, Pavla, (Houby)
Díky za Hypnum, objasnění kladívek i lekci z češtiny.
Re: Re: Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 21:26, soucekp, (Houby)
Pěkný exkurz do mykologie i lingvistiky. A vlastně také do lichenologie
Re: Re: Re: Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 21:27, alesjirsa(m), (Houby)
Proč do lichenologie ?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 21:44, soucekp, (Houby)
Myslel jsem, že lichenologie se zabývá i mechy (např. ten Hypnum) ... možná jsem se zmýlil
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 21:45, alesjirsa(m), (Houby)
Lichenologie se zabývá lišejníky, mechorosty zkoumá věda bryologie. ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 12.02.2017 21:51, soucekp, (Houby)
No a je to - takže ještě exkurz do terminologie . Díky Aleši!
Re: Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 13.02.2017 03:48, Tori(m), (Houby)
Alternativní pravidlo: za "jako by" následuje sloveso, zatímco za "jakoby" jiný slovní druh. (ale to mi teď momentálně napadlo, nejsem si jistá, jestli to platí vždycky)
Re: Re: Včerejší lesní inspirace , 13.02.2017 09:02, mipera, (Houby)
Pavlo, nemáš se za co omlouvat, zde jako by, do věty patří. Vadí mi, užívání tohoto výrazu nesmyslně několikrát ve větě, použité jako vycpávkové slovo.
Dočetla jsem se, že spolu se mnou vyhlíží nedočkavě jaro nejen kosíček pán, ale třeba i Yohaness. Tak ať už se oteplí. Přeji všem pěkný zbytek neděle a zvesela do nového týdne.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30