Re: Minirecenze, 02.02.2017 23:18, chorcheee(m), (Houby)
Určitě je záslužné, když se někdo pokusí vydat přehled mykoflóry dané oblasti. Ale proč to neudělat pořádně? Možná jste ode mne již četli názor „že knihy o houbách dnes vydává každý, kdo má v zadku otvor“. Ale mnohé se mi líbí. Třeba: „Michal Mikšík – Poznáváme jarní houby“ nebo „Socha a kol. – Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky“ jsou nádherné publikace, které plní svůj účel. Alespoň jak já, nemykolog, mohu posoudit. Jistě zde neomlouvá ani fakt, že mnou diskutovaná brožurka je neprodejná. „Kučera, Halda, Fellner - Atlas Krkonošských mechorostů, lišejníků a hub“ (dva svazky, nedávno jsem tu o nich psal) jsou také neprodejné! A přitom jim bylo věnováno nesrovnatelně více péče. Zřejmě by stačilo, kdyby autor (Chochel) a editor (Hrčka) požádali osvědčené mykology o recenzi. To se ovšem nestalo. Proč, to nevím a bylo by to jen mé psychologizování.
Tedy končím nyní neradostně a přidávám poslední citát od Terezy Tejklové (aby i ti, kteří jsou na vážkách uznali, že můj verdikt není produktem mé zaujatosti): „...ale já samozřejmě kvituju s obrovským povděkem, že někdo něco takového vydává... jen pak nepochopím, proč je to takové... nechci říct odfláknuté, spíš nedotažené.... myslím, že i záměny fotek by se daly chytit, když by to někdo z odborníků recenzoval“. Myslím, že morální, estetiské či odborné pochybnosti vzbudí brožurka i u houbomilců a „plničů spíží“.
Samozřejmě ocením, když se k napsanému vyjádří Martin Chochel, který tyto stránky, tuším, střídavě sleduje.
Dobrou noc přeje jirka
[tady mi už nevyzbyla fotografie z publikace, tak aspoň lysohlávka z klasické lokality pod sněhem]