Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Vzpomínky na Panamu II., 29.12.2016 22:08, P.T.(m), (Houby)
Hezký večer, jsem tu s avizovanou druhou půlkou ukázek tropických hub z Panamských pralesů. Začnu neurčenými kuřátky.
Re: Vzpomínky na Panamu II., 29.12.2016 22:08, P.T.(m), (Houby)
Pokračovat budu jinými neurčenými kuřátky.
Třetí ramarioidní houbu se mi už naštěstí určit podařilo. Phaeoclavulina phialocephala.
Tento zvláštní choroš rostl pravděpodobně z nějakých kořenů v půdě. Pro svou velikost a hlavně barvu jsem chvilku uvažoval, jestli to není kamenné zpodobnění. Od oka nějaký hnědák (Phaeolus).
Nejrůznější špičky kolonizující spadnuvší listy byly všudypřítomné. Zde jedna snadno určitelná, Marasmius hematocephalus.
Břichatkovité houby byly kromě hvězdovek k vidění zřídka. Ovšem kmen porostlý touto fialovou(snad) Morganellou vše vynahradil.
A nakonec jedna fešná závojenka, Entoloma murrayi. Vše nejlepší v novém roce.
Re: Re: Vzpomínky na Panamu II., 29.12.2016 22:40, Zdeno(m), (Houby)
Zajímavé, díky za prezentaci...
Re: Re: Vzpomínky na Panamu II., 29.12.2016 22:45, Dano, (Houby)
Pěkné, stejně jako předešlé.
Re: Re: Vzpomínky na Panamu II., 30.12.2016 06:15, Yohaness(m), (Houby)
Paráda.
Re: Re: Vzpomínky na Panamu II., 30.12.2016 10:49, alesjirsa(m), (Houby)
Užasné. Je vždycky zajímavé vidět, co za krásné houbičky roste v jiných zemích.
Re: Re: Vzpomínky na Panamu II., 30.12.2016 11:35, Véna, (Houby)
Vše pěkné,
Re: Re: Re: Vzpomínky na Panamu II., 30.12.2016 16:11, chorcheee(m), (Houby)
To ano, přestože houby jsou poměrně kosmopolitní (třeba ve srovnání s vyššíma kytkama), v tropech je to i mykologicky jiný svět. Znáte například Filoboletus (syn. Poromycena, syn. Mycena) manipularis a Mycena chlorophos? Houby, jejichž plodnice (od věku dozrávání výtrusů) výrazně zeleně světélkují? Dověděl jsem se o nich až nedávno z článku Michala Sochora a Zuzany Egertové v Živě. Stáhnout si ho, pokud neznáte, můžete zde: http://ziva.avcr.cz/2015-6/bioluminiscence-hub-odveky-a-stale-zahadny-fenomen.html
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30