Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:04, Pavla, (Houby)
jsem nějaká rozlítaná, takže si u vás na chvilku posedím, odpočinu a zas poletím, ju?
Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:27, petras, (Houby)
Ono Tě to lítání přejde,až se trochu ochladí.
Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:04, Pavla, (Houby)
Včera jsem se do lesíku nedostala, tak pár nálezů z minulé soboty. A začnu zvesela žlutou – krásnorůžek rohovitý. Ani nevím, jestli jsem ho už kdy našla.
Zato nález voskoviček si pamatuji přesně. Natrefila jsem na ně poprvé loni v prosinci a od té doby, co jsem poblíž, jdu holky zkontrolovat. Některé měly hlavičky poseté bílými tečkami, zřejmě „černavé neštovice.“
Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 19:25, Zdeno(m), (Houby)
Tak, máš tam pospolu obě stádia, konidiové jsou ty černobílé sirky, perfektní černé mističky...Podobně najdeš (když se ovšem daří...) čihovitku masovou...
Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 19:50, Pavla, (Houby)
Zdeno, perfektní a imperfektní stadium voskoviček už díky Vám rozeznám. Těmi neštovicemi jsem myslela bílé tečky na levé skupince zápalek. Akurát, že fotka se mi nevyvedla, proto jsem ji sem nechtěla dávat.
Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 15.12.2016 14:29, Hanýžka(m), (Houby)
Moc pěkné.
Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 12.12.2016 00:38, soucekp, (Houby)
Pěkné . Také po ní pátrám ... jen lípy se mi nějak vyhýbají
Jsem zvědavá, jestli se mi někdy podaří najít choroše smolonohé za mlada. Zatím vždy jen takhle.
Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:26, petras, (Houby)
Mladí jsou krásní,jako vše mladé
Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:35, Tori(m), (Houby)
Tyjo, to bych vůbec nevěděla, co je za houbu. Moc pěkný.
Re: Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:48, petras, (Houby)
Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 19:53, Pavla, (Houby)
Ti jsou ale vážně úžasní! No prosím a já nacházím jen samé staré "děduly".
Re: Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 12.12.2016 23:54, Kraken(m), (Houby)
Jo, za mlada jsme všichni vypadali líp!
Re: Re: Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 15.12.2016 14:30, Hanýžka(m), (Houby)
Nevěř tomu, někteří vypadají blbě i zamlada.
Áááá bělochorošek modravý, říkám si, když jsem krasavce uviděla. Jenže doma jsem se dočetla, že existuje i bělochoroš drobný. Ten je taky modrý, tak zase nevím.
Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:10, alesjirsa(m), (Houby)
Rostl na listnáči nebo na jehličnanu ?
Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:12, Pavla, (Houby)
99% listnáč
Re: Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:13, alesjirsa(m), (Houby)
V tom případě modravý určitě ne, ten roste na jehličnanech. Buď bělochoroš lužní nebo olšový (drobný). Nevíš, na kterém listnáči to rostlo ?
Re: Re: Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:16, Pavla, (Houby)
Aleši, já nepoznám stromy, ani když mají listy, natož umět určit starý padlý kmen. Ale díky Tori už rozpoznám jedli od smrku.
Když jsem si určovala tuto „boxerskou rukavici“, můj první tip podle obrázků byl ohňovec Hartigův. Ale chyba lávky, moji milí zlatí, ten roste přece jen na jedlích a výjimečně na jiných jehličnanech. „Můj“ lesík byl převážně listnatý, takže ten to být nemůže. Proto dám ohňovec statný – určeno – odklepnuto. Aleši, bouchneš mně kladívkem? Vysv. mně jako komu čemu, ne mě jako koho co ;)
Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:12, alesjirsa(m), (Houby)
Ohňovec to bude myslím určitě. Nevíš, na kterém stromě to rostlo ?
Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:21, Pavla, (Houby)
V tom případě bouchni raději tím kladívkem MĚ. Fakt nevím. ;)
Re: Re: Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 12:12, alesjirsa(m), (Houby)
Já bych tipoval z toho, co vidím na obrázku, vrbu. V tom případě by to mohl být klasický ohňovec obecný.
Re: Re: Pěkné nedělní dopoledne, 11.12.2016 10:29, Tori(m), (Houby)
Kdyžtak zkus příště vyfotit i kus kmene s tou kůrou, případně pokud to má ještě (suchou) mladou větev tak i tu. Některé listnáče mají dost typickou kůru, třeba to i někdo z nás nebotaniků pozná, zrovna tak podle tvaru pupenů nebo listových jizev se dobře pozná větvička např. jasanu.
Minulý čtvrtek byl u nás silný vítr, mrkněte, co to udělalo s některými stromy. Překvapilo nás, že vnitřek byl úplně dutý. Asi tak jako já při určování hub. Mějte se moc fajn!
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30