Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:30, Pavla, (Houby)
až na malou „ústřici“ neumím ze sobotních nálezů pojmenovat s určitostí vůbec NIC.
Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:44, chorcheee(m), (Houby)
Šedopórka osmahlá?
Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 21:50, vlk(m), (Houby)
...dost dobrý...líbí...
Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:30, Pavla, (Houby)
Outkovka různotvará nebo bránovitka mléčná ? Nebo něco úplně jiného? Toť otázka!
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:52, chorcheee(m), (Houby)
Hm, zajímavé. Co outkovka Trogova? Jen zkouším i podle biotopu. Třeba mne někdo opraví.
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 20:02, alesjirsa(m), (Houby)
Souhlasím ...
Prsnatka je černá, chlupatka ovčí zase bílošedá. Tož co jsem to vlastně našla?
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:50, chorcheee(m), (Houby)
Prsnatce bych věřil. Jen bych řekl, že na ní něco roste. Uživit se sám v přírodě, kde jsou zdroje a energie rychle spotřebovány jinými, není lehké. Proto symbióza (dlouhodobý vzájemný vztah) a parazitismus (krátkodobá agrese, než se ten druhý naučí bránit nebo zemře) jsou v přírodě časté. Známe to dobře z lidské společnosti. Jsme součástí přírody i když ve všech ohledech to mnozí nechtějí vidět...
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:51, Patrik(m), (Houby)
Ano, Rosellinia sp.
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:53, Pavla, (Houby)
Děkuji, pane doktore. Beru si z Vás (i přírody) jen to dobré. ;)
Re: Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:58, chorcheee(m), (Houby)
Ano, to je možná jedna z mála věcí, ve které jsme se od přírody vzdálili - "vytvořili" jsme si obrovský "sociální mozek", jehož hlavním cílem je rozlišovat co je dobré a co zlé .
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 21:02, Tori(m), (Houby)
Konidiové stadium?
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 01.12.2016 17:59, Zdeno(m), (Houby)
Hezká přirovnání...A jak to mají saprofyty?
Další neznámý plyšák. Takto nevyzerá dedko tvarohovník vankúšovitý, však nie?
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 19:56, chorcheee(m), (Houby)
Že by zase outkovka Trogova? .
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 01.12.2016 10:34, Zdeno(m), (Houby)
Warum den nicht ten vankúšovitý?...
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 02.12.2016 14:15, Pavla, (Houby)
Why not? Nevím, jen si myslím, že vankúšik stárnie ináč. (???)
No a tady jsem se nejdřív radovala, potom se plácala do čela a nakonec si uvědomila, že ze mě teda „mykoznalec“ holt nikdá nebude. Víte, co jsem si myslela, když jsem poodhrnula listí a uviděla ty prťavé cca 2cm vlásky? … Smích povolen! Viděla jsem v nich nezvěstnou vyhynulou plošnatku hlízovitou. V pohodě. Opakuji, smích povolen.
Vím, že to není ona, ale co to je, taky nevím. Mimina kuřátek? Kuřáteček? No prostě jsem marná. ;)
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 20:08, chorcheee(m), (Houby)
Tak já se nesměju a když, tak ne škodolibě . Na houbách je úžasné, 1/ to, že se je člověk za celý život všechny nenaučí (takže je stále kam se posouvat) 2/ že jsou poměrně kosmopolitní (když sleduji italské stránky, většina druhů, které lidé dávají roste i u nás. To s vyššími rostlinami je to v mediteránu už hodně jiné než u nás) no a 3/ že někteří na učení se a poznávání druhů mají talent (třeba Lucie Zíbarová) a předběhnou snadno ostatní (třeba mě ). Ale jasně, je to také hodně moc o zapálení, úsilí a času, který tomu kdo věnuje.
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 20:13, alesjirsa(m), (Houby)
Nějaká kuřátka ... Já se vůbec nesměji, protože já teď o nějaké plošnatce hlízovité čtu úplně poprvé.
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 01.12.2016 00:12, Dano, (Houby)
Já se teda směju, ale jen sobě, jsem na tom ještě hůř s tím poznávaním.
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 01.12.2016 00:33, Tori(m), (Houby)
Jméno mi bylo povědomé, ale taky jsem si ji musela najít. Očividně už vyhynulá není, na Slovákách mají 2 české lokality. Tady je možnost buď nastydlé kuřátko, anebo - pokud to rostlo z kousku dřeva - možná i některá tužnatka (Lentaria). Podle tvaru to nerozliším, nemám nakoukané ani jedno, tužnatky jsem s výjimkou t. slizké ještě ani neviděla.
Ale zato mám fajn sparing-partnera. Buď mě volá k takovým nálezům (viz foto) nebo když slyším jeho zděšeně překvapivé „No to snad NÉÉÉÉÉ!!!“ doptávám se radostně: „Co máš?“ ... ... dostane se mi zpravidla odpovědi: „Mám špinavé gatě!“ Mějte fajn večer! ;)
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 20:14, alesjirsa(m), (Houby)
Až Ti ukáže kaziroh, tak dej vědět ...
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 30.11.2016 22:13, Tori(m), (Houby)
Ty tvoje storky, ty mě baví velice. ) (A šedopórka je taky dobrá, jak mapa republiky a od Ostravy se čoudí z hald.)
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 01.12.2016 17:25, Kraken(m), (Houby)
To vypadá spíš na atomový hřib!
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 02.12.2016 14:18, Pavla, (Houby)
Díky Tori, Tvoje přirovnání šedé pórky k mapě s kouřící Ovou se Ti móóc povidlo. Líbí, líbí.
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 01.12.2016 00:33, basset(m), (Houby)
.. zevnitř nebo zvenku ?
Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 01.12.2016 17:24, Kraken(m), (Houby)
Hlavně, že je nemá špinavé vzadu!
Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 01.12.2016 17:39, Zdeno(m), (Houby)
Pořád ještě obě možnosti, tedy zevnitř i zvonku...
Re: Re: Re: Re: Dilematamatérky (šetřím písmenky) :), 02.12.2016 14:20, Pavla, (Houby)
S Vámi je fakt sranda, jenže já svého „parťáka“, abych ho nalákala k četnějším návštěvám lesa, přemlouvám třeba i tím, aby navštívil a poznal tyto stránky. Teď abych ho spíš zrazovala nebo mu to nejlépe úplně zakázala. Přečíst si totiž totokovou diskusi o jeho gaťatech, mám po ptákách, respektive po ohoubách.cz i po celém lese. Díky, kamarádi.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30