O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Dnes na Rejvízu, 28.10.2016 18:37, petras, (Houby)

u Malého mechového jezírka.Církev převzala lesy a potřebují vyznačit nové hranice porostů.Tak jsem byl od bílé barvy až za ušima.Až cestou zpět jsem udělal pár fotek

Re: Dnes na Rejvízu, 28.10.2016 18:37, petras, (Houby)

smrková haluz

Re: Re: Dnes na Rejvízu, 29.10.2016 13:17, alesjirsa(m), (Houby)

Nejspíš outkovka různotvará.

nějaký pavučinec?

drobotiny je plný les

Re: Re: Dnes na Rejvízu, 29.10.2016 13:18, alesjirsa(m), (Houby)

Helmovka zlatobřitá.

rostlo kolem cesty

asi jediná jedlá houba,pár jsem jich vzal,jak je mám nejlíp upravit,do octa se mi ale nechce

Re: Re: Dnes na Rejvízu, 28.10.2016 18:56, basset(m), (Houby)

Především dobře samostatně uvařit ! A pak "vrazit" do polévky. Právě před chvílí jsem to provedl

Re: Re: Re: Dnes na Rejvízu, 28.10.2016 19:35, petras, (Houby)

Já ty barevné a voňavé moc nemusím,ale když je bída...

skupinka

Re: Re: Dnes na Rejvízu, 28.10.2016 20:11, Patrik(m), (Houby)

Jak lesy převzala církev? To jako může? A na co je bude mít? Doufám, že to tam nezačnou decimovat ...

Re: Re: Re: Dnes na Rejvízu, 28.10.2016 20:59, petras, (Houby)

Dostali zpět majetek za asi 70mld korun,skoro celý bývalý lesní závod Jeseník.Dnes jsou to Arcibiskupské lesy a statky s.r.o.těží se hodně,ale většina je po kůrovci.

Re: Re: Re: Dnes na Rejvízu, 28.10.2016 23:46, Tori(m), (Houby)

Jak na co? Církev je normální nadnárodní organizace, má svoji politickou lobby, svůj megamajetek, svoji politiku. S vírou to nemá, snad s výjimkou nejnižších úrovní, nic společného. IMHO.
U Olomouce se jim taky vracelo mrtě lesů, státní lesy si tam na rozloučenou vykácely co mohly (metoda "spálené země", používaná s oblibou za války ustupujícími vojsky). Co mě ovšem fascinuje, je to, že když jsem se tam byla podívat, tak okolo každé druhé nové mýtiny několik kůrovcových stromů zůstalo, tu pět, tu deset. Asi "na semeno", aby byl "důvod" kácet i za pár let. Anebo možná na ukázku pro turisty.

(Ovšem přiznávám svou zaujatost, pro mě jsou majitelé lesa zároveň jeho pohromou, morem, a ranama egyptskýma. Bohužel proto asi jen tak nenajdu např. oušenky nebo šmardky, bo těm smrkovým mono-hnuso-kulturám se systematicky vyhýbám, ale co už, no. Petrasi, sorry, jestli to vidíš jinak.)

Re: Re: Re: Re: Dnes na Rejvízu, 29.10.2016 20:05, Patrik(m), (Houby)

Nezatracuj všechny monokultury ... např. já nebydlím zas tak vysoko, ale přece jen jsou u nás smrčiny s dobře vyvinutým mechovým a bylinným patrem (tím však nemyslím, že jsou zarostlé ostružiním) a dokonce ve starších smrčinách se začíná objevovat borůvčí... Co mě však zaráží, že třeba v Beskydech jsou mnohé smrčiny i v přirozeném smrkovém patře celkem pustoprázdné, nerostou tam ani ty ostružiny
Dnes však opravdu záleží hlavně na majitelích lesů, pokud jsou lesy státní, obvykle se moc velkého stáří nedožívají, pokud je majitel starší člověk, tak i ten les tak vypadá - lidé, kteří se o porost starají celý život by ho jen tak nenechali vykácet, to většinou dělají ti mladí, co jej zdědí a chcou s toho co nejvíc vytěžit....

vypadá jak čepičatka

Re: Re: Dnes na Rejvízu, 28.10.2016 23:52, Tori(m), (Houby)

Taky bych tipovala čepičatku.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30