Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 19:23, alesjirsa(m), (Houby)
Zdá se, že mám novou lokalitu na padlí. Na heřmánku jsem ho viděl poprvé. Podosphaera fusca ?
Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 19:23, alesjirsa(m), (Houby)
V obrovském množství zde rostla padlí jitrocelová (Erysiphe sordida).
... To se prostě nedá přejít bez povšimnutí (a bez fota).
Re: Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 21:28, Včelda, (Houby)
nějaká špína na listí a ty se s tím fotíš...
Re: Re: Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 21:31, alesjirsa(m), (Houby)
Pro někoho špína na listí, pro mě fascinující houbička ...
Re: Re: Re: Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 23:56, Včelda, (Houby)
to já takový záležitosti fotím taky, ale z pohledu běžného houbaře nebo přímo nehoubaře to prostě je jen špína na listech
Též se našla padlí na vrbovce. Určil jsem si jako Sphaerotheca epilobii (?).
Rozloučím se mikrosnímky. Padlí na heřmánku. Velikost kleistothecií byla zhruba 80 μm v průměru. Zdá se mi, že nacházím druhy s čím dál tím drobnějšími teleomorfami.
Poslední připojím výtrusy padlí jitrocelového (Erysiphe sordida). (cca 40-50 x 25-30 μm)
Re: Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 19:33, Patrik(m), (Houby)
Zajímavý příspěvek, gratuluju k nálezům. Padlí jsou zvláště běžnou a všudypřítomnou věcí v této době. Já dnes prošel zahradu a možná se bude někdo divit, kolik druhů jsem tam objevil. Na padlí je dobré, že u některých rostlin se dají určit makroskopicky. Pro zajímavost - našel jsem tyto druhy (vše jen na zahradě): Erysiphe cf. catalpae (na katalpách je ještě jeden podobný druh), Golovinomyces cf. cichoracearum (na astrách a dýních), Erysiphe aquilegiae var. aquilegiae (na orlíčku), E. aquilegiae var. ranunculi (na Delphinium x cultorum) a dalších asi 10 druhů.
Re: Re: Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 19:39, alesjirsa(m), (Houby)
Pěkná série nálezů. Já jsem ještě dneska u školy objevil teleomorfy padlí na jetelu (možná ve čtvrtek vyfotím) a začínající padlí na vikvi. Včera také ještě (avšak bez teleomorfy) padlí na vrbě.
Re: Re: Re: Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 20:39, Patrik(m), (Houby)
Na vikvi a na mléši rolním vídám cestou ze školy...
Re: Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 19:34, chorcheee(m), (Houby)
Ty padlí jsou mikroskopicky docela pěkné. Jinak je to samozřejmě hnus .
Re: Re: Re: Nedělní nálezy padlí, 27.09.2016 20:41, Patrik(m), (Houby)
To si děláš srandu, že padlí je hnus ... co se ti nelíbí na drobných, barevných, fytopatogenních, kulatých kleistotheciích se zajímavým životním cyklem? padlí kozincové
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30