Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 21:23, petras, (O fotografování)
Většina fotek až do doby,kdy jsem koupil kroužky a dělal první pokusy,a byl jsem za ně pochválen,jsem dělal,jak máš obavu,základním objektivem.Jiný ani nemám,prodali mi to v bazaru jen s tím jedním,před rokem se to prodávalo v setu s dalším.Je to Zuiko DIGITAL 14-42 mm,1:3,5-5,6.Fotí to asi z 20 cm a na většinu hub to úplně stačí,pomalu se tím prokousávám,snažím se třeba hned nastavit vše tak,abych nemusel dělat velký nebo žádný ořez.Úpravu expozice provádím nastavením středu na místo,kde to bere nějaký průměr,ostření je bodové,rámečkem,takže nejbližší místo může být úplně mimo střed snímku,což je strašná výhoda.Kroužky použiju až na opravdu drobotinu,tak do pěti,osmi milimetrů,nebo na kapky.Těšil jsem se na to letos,ale zatím nic neroste,tak snad se ještě dočkám.To nastavení mi poradil pan učitel Honzík a hodně mi tím pomohl,nemusel jsem se tím prokousávat od začátku.Zatím jsem ještě pořád nenašel odvahu přečíst návod.